Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejdůležitější vánoční oslava v Savannah má šokující závěr, během nějž příjemný a slušný hostitel Jim Williams (Kevin Spacey) zabije člověka. Oslava je u konce a začíná luštění záhady. V této skvělé adaptaci bestsellerového románu Johna Berendta, založeného na skutečných událostech, vypráví režisér Clint Eastwood o vraždě na pozadí života obyvatel Savannah. Neobvyklá atmosféra, kterou se Eastwoodovi podařilo vytvořit, postupně umocňuje četné nejasnosti, které se v souvislosti s touto záhadnou vraždou objevují. Kevin Spacey a John Cusack – v roli novináře, který se snaží zjistit, co se opravdu oné památné noci stalo – vévodí skvělé sestavě herců, mezi nimiž najdeme Jacka Thompsona, Alison Eastwoodovou či Lady Chablis. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moje slabost pro „divnověci“ opětovně potvrzena a zároveň chápu, že tohle opravdu nemůže sednout každému.. Mně ovšem ano, ta kouzelná a podmanivá atmosféra, pozoruhodné i bizarní postavičky, sluncem zalité městečko pod vlivem alkoholu, možná i meskalinu, ozbrojené po zuby, no a příběh mladého pisálka a jedné podivné vraždy (byla nebo nebyla?) mě zaujal a vtáhnul na první dobrou a s naložením tématu zločin a trest jsem byla ve výsledku velmi spokojená.. Ta půvabná blondýnka je dcerou režiséra a Lady Chablis hraje sama/sám/samo sebe, John Cusack báječný a Kevin Spacey skvělý, příjemné filmové zpestření, ve kterém je možné vše, úplně vše.. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, ať už pro osobu režiséra, či pro obsazení hlavních rolí - Cusack, Spacey. I když, pro mě byla v hlavní roli Lady Chablis a její žužu, alespoň co se týče dojmu. Režisér sice lavíruje mezi soudním dramatem, detektivkou, voodoo "horrorem", postavením menšin v křesťanské společnosti, od každého tady máme trochu, ale jako celek to prostě funguje a i přes svou délku film rozhodně nenudí. Ovádi na provázku a vždy připravená lahvička s jedem, posvěcená i soudcem, jsou jedny z mnoha úletů a výstředností, se kterými nás postavy překvapí. Tak nevím, jak se na tento film dívají obyvatelé Svannah, když má film být podle skutečných událostí, ale středoevropan může být lehce překvapen stavem současné americké společnosti :-) ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Záhadná vražda v Savannah. Eastwood mohl tentokrát film trochu zkrátit, to je pravda, ale stejně jde o zajímavou podívanou. Kevin Spacey jako milionář podezřelý z vraždy a John Cusack jako novinář z New Yorku, který má případ popsat a prověřit, jsou oba skvělí. Za zmínku stojí i malá role Geoffreyho Lewise a především mladé režisérovi dcery Allison, která je opravdu krásná a elegantní. Určitě nadprůměrný a zajímavý film, s doslova Twin Peaks atmosférou, podbarven tradičně kvalitní Niehausovou hudbou. To hlavní však mělo pro Clinta teprve přijít. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Podľa Johna Kelsa je to "like Gone with the Wind on Mescalin" (trefné, treba povedať), podľa mňa skôr taký eastwoodovský Modrý zamat. Každopádne je to ale Clintov suverénne najabsurdnejší a najšialenejší film, kde ľudia chodia na prechádzky s imaginárnymi psami, voodoo "šamanky" pomáhajú so súdnymi spormi, predseda poroty chodí s muchami ovešanými na tele (samozrejme živými) a náladu pozdvihuje milo afektovaný/á transvestitná šoumenka (niekedy pripomínajúca Rubyho Roda z Piateho elementu). Kevin Spacey a "Lady Chablis" excelujú, Cusack a zbytok osadenstva podávajú štandardné výkony, nič viac, nič menej. Byť to o 20 až 30 minút kratšie, idem na plný počet. 8 / 10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, jestli jsem to dala až do konce... Vybavuju si dobré herce - hlavně Spaceyho, vybavuju si zdlouhavost, vybavuju si nudu a čekání, kdy už se sakra něco pořádného začne dít. Ale připouštím možnost, že se na to zase někdy podívám a třeba se mi to bude líbit víc a v hlavě mi z tohoto hvězdně obsazeného filmu možná zůstane víc než slovo "nuda". ()

Galerie (50)

Zajímavosti (6)

  • Ještě před natáčením se Eastwood rozhodl promluvit s tehdejším Williamsovým obhájcem Sonnym Seilerem. Advokát Seiler se při natáčení stal pro režiséra nejbližším konzultantem a získal ve filmu i malou roli - zahrál si soudce Whita, který vedl soudní jednání. (ClintEastwood)
  • Keď John Kelso (John Cusack) na začiatku filmu ide autobusom po Savannah, v jednej chvíli sa z okna pozerá na sochu stojacu na Chippewa Square. Na začiatku tohto záberu vidno aj miesto, kde pár rokov predtým sedel na lavičke a rozprával svoj príbeh Forrest Gump. (mijec)
  • Mercer House, kde se snímek odehrává - se nachází v samotném srdci Savannah v Georgii. V roce 1981 v této viktoriánské rezidenci zemřel Danny Hansford a podezřelým z vraždy se stal bohatý a všemi vážený majitel domu Jim Williams, který tvrdil, že jednal v sebeobraně. Celkem čtyřikrát stanul Williams před soudem, aby byl v květnu roku 1989 zbaven obvinění z vraždy prvního stupně. Byl to velice kontroverzní rozsudek, který se stal inspirací pro newyorského spisovatele Johna Berendta, který samozřejmě později prodal Hollywoodu práva na zfilmování svého bestselleru. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama