Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (445)

Falko 

všechny recenze uživatele

Vzdy som mal rad takzvane "road-movie" zanre, kde su nejaki utecenci prenasledovani bud policajtmi alebo banditmi. Prikladom by som mohol pripomenut Spielbergov SUGARLANDSKY EXPRES (1974), BONNIE A CLYDE (1967), THELMA A LOUISE (1991) alebo UTEK DO MEXIKA (1994) a mnoho podobnych filmov a preto si nemoze odomna Dokonaly svet aj napriek malym nedostatkom v strede filmu zasluzit menej, ako 5 *. Tie male nedostatky mam na mysli, spomalene tempo napinavych alebo humornych zaberov, za to zaver filmu sa mi velmi pacil, aj ked to Costner predsa len trosku prehnal. Clint Eastwood je rovnako skvely herec, ako aj reziser a vydrzalo mu to az dodnes, za to Kevinovi Costnerovi prave od tohto filmu neustale klesala popularita, ktoru sa mu podarilo nadobudnut filmami TANEC S VLKMI (1990), KRAL ZBOJNIKU: ROBIN HOOD (1991) alebo OSOBNY STRAZCA (1992)... 09.09.2010 _______ Kevin Costner - (Robert ´Butch´ Haynes) +++ Clint Eastwood - (Red Garnett) +++ Laura Dern - (Sally Gerber) +++ T.J. Lowther - (Phillip ´Buzz´ Perry) +++ Keith Szarabajka - (Terry Pugh) +++ Leo Burmester - (Tom Adler) +++ Bruce McGill - (Paul Saunders) +++ Produkcia: Clint Eastwood +++ Hudba: Lennie Niehaus +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Za kamerou stál roku 1993 Clint Eastwood, před kamerou Kevin Costner. Potřebujete více argumentů? Tak prosím pěkně: není to zdaleka vánoční film, ale stejně se při něm dojmete. Tváří se jako veliké drama, ale přesto se díky Eastwoodově talentu nevyhnete hned několika pousmáním. A v neposlední řadě je jednoduše neobyčejným zážitkem sledovat, kterak k sobě Costnerův kriminálník a nevinná dětská obět únosu pozvolna hledají společnou cestu. Takové majstrštyky se už dneska netočí, o to je to celé smutnější... a důležitější. Povinnost. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obdobné pohádky nasycené lidskostí má Clint Eastwood nadmíru dobře zmáknuté. Přidá-li se k tomu skvěle hrající Kevin Costner v roli "hodného" únosce a příležitostného filosofa, který si hraje na to, čeho se mu v mládí nedostalo, tak je o zábavu a trochu toho sentimentu postaráno. Celý snímek se nesl v rytmu road movie. Udivuje mě, že zde tento žánr schází. Kluci se projížděli ve svém "stroji času" nádhernou americkou pustinou a povídali si o zajímavých věcech. Musím pochválit skutečně skvěle napsané dialogy, na kterých celý snímek stojí a nádhernou country hudbu. Příjemný snímek, který pohladí po duši. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni kriminalni drama, kde Clint vzal ohrany tema sblizovani se dospelyho s ditetem, zaobalil to do pribehu o uteku vezne a jeho chytani a to vse natocil bez nejakyho tahani slz z divaka a prehnany sentimentality a vzniklo naprosto perfektni drama, u kteryho je jedinej problem lehce prepalena stopaz a protahovanej zaver. Navic tu jsou jak spis vtipny sceny, tak sceny docela drsny, jako treba navsteva u cernosky rodinky. Navic tu neni nic cernobily. Kevin umi bejt peknej parchant, ale jindy zase stoprocentni sympatak, s kterym byste hned sli na pivo. Clint taky neni klasickej prototyp serifa a vicemene mu na tom dopadeni nijak nezalezi. Jinak Clint hraje perfektne, i kdyz je jeho postava dost v pozadi, Laura Dern spatne nehraje, ale celou dobu se desne kreni, Kevin byl v dobe natoceni filmu jeste v maximalni forme a malej kluk je fajn, coz me mile prekvapilo. Celkove lepsi 4*. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát Clint hraje vedlejší roli a v hlavní roli se skví Kevin Costner. Vím, že se opakuji, ale Clint je bůh. To prostě dokáže jen on a Kubrick abyste fandili chladnokrevnému vrahounovi. Road movie o zločinci a malém jehovovi jedoucími napříč Texasem s guvernérovým karavanem v zádech :-) Ta nadsázka a naprosto se nehodící humorné situace (viz. pokažený megafon). Nádherný závěr. Smutný, jasný od začátku, přesto ho nečekáte. Skvělý film, kde jen trochu zamrzí překvapivě zdržující monology hrdinů. A ten nechutný český dabing. Ten jsem těžce vydýchával. PS: Všimněte si, že Kevin utíká z basy takřka stejně jako Clint z Alcatrazu :-) ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Způsob přilepení úst černošské rodiny lepící páskou se záběr od záběru mění. (Dvojirakri)
  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)
  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)

Reklama

Reklama