Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený policista Nick Pulovski přijde při přestřelce se zloději aut o svého stálého partnera. Poručík Garcia mu jako náhradu přidělí Davida Ackermana, nezkušeného mladíka z bohaté rodiny, který se snaží vymanit z ochranného vlivu svých rodičů. Pulovski, posedlý myšlenkou na dopadení šéfa zlodějského gangu Stroma, není novým partnerem příliš nadšen. Když banda přepadne kasino, čekají na ně Nick s Davidem přímo v trezoru. Mladík však nedokáže vystřelit na Stromovu milenku a vinou jeho váhání lupiči opět vyváznou, tentokrát dokonce s Nickem jako rukojmím. Slušňák David se konečně odhodlá k ráznému a tvrdému postupu. Vydá se po parťákovi pátrat a za sebou nechává spoušť. Přes řadu problémů se mu ho podaří najít a zachránit. Společně pak pronásledují prchajícího Stroma a jeho milenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

No hurá, konečně eastwoodovka z osmdesátek (rok 1990 jsou ještě osmdesátá léta:-)), která není oázou trapnosti ani nudy. Volba na Charlieho Sheena jako parťáka byla povedeným tahem, protože kromě komediálního talentu je to prostě i dobrý vážný herec a v podstatě má víc prostoru než Clint. Samozřejmě se nejedná v žánru o nic světoborného, je to víceméně klasický představitel tehdy hodně populárního filmu s nesourodou policajtskou dvojicí, ale film má spád a navíc Sheen a Eastwood jsou opravdu skvělá dvojka. Navíc má tenhle film snad ještě blíž Dirt Harry serii než Sázka na smrt, akorát Harry si tak neliboval ve smradlavých doutnících:-)) ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu nic moc. Vlekla se, akční scény byly takové sterilní a neměly grády, Clint působil unaveně, jeho typické hlášky nefungovaly, s Charliem Sheenem neměl vůbec žádnou chemii a vzájemná interakce jejich postav byla minimální. Žádné špičkování, žádné dialogy, které by člověk od buddy movie očekával. Prostě se jen přesunovali z jednoho místa na druhé, kde se Clint snažil o drsňáka a Charlie mu někde opodál dělal křoví. Zato druhá polovina byla naopak velmi dobrá. Od té doby, co Charliemu došlo, že mu v žilách koluje tiger blood, mě film konečně přestal nudit (první půlka v žádném případě nesloužila k tomu, aby pomalu připravila cestu k proměně jeho charakteru, ačkoliv to byl možná původní záměr, pro mě byla první hodina prostě špatná a měl jsem co dělat, abych film nevypnul). Poté, co Charlie vymlátil bar (nejlepší scéna filmu) a vydal se za každou cenu zachránit svého parťáka, už to stálo za to. V závěrečné části pak konečně začala fungovat chemie mezi ústřední dvojicí a akce též začala mít koule. Záporáci byli solidní. Takže první půlka za dvě hvězdy, druhá za čtyři, tudíž celkem za tři. Díky té druhé polovině se v konečném součtu jedná o celkem zábavné eastwoodovské béčko. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo rozloučení se se 70. a 80. léty, kdy šel z jednoho béčkového akčňáku či westernu do druhého, než se v 90. letech vrhl na áčkové a umělecky ambicióznější snímky. Co naplat, jeho sláva nepříjemně stagnovala a tak po neúspěchu posledního, pátého Harryho už jen setrvačností natočil RůŽOVÝ CADILAC a ZELENÁČE, který se svezl na dobové vlně buddy movies. Starý vlk samotář Clint tu vyfasoval tehdy už solidně hicující hvězdu Charlieho Sheena a podle sevřeného žánrového mustru (policajt přijde o parťáka, kterého se následně snaží pomstít a pod nohy se mu při tom plete nový parťák, který je úplně jiný než on, oba se nesnáší, ale dopracují se k vzájemnému respektu a přátelství) vystřihli jinak klasický Eastwoodovský akčňák s dobrou akcí, svižnými dialogy a vtipnými hláškami. Pozastavil bych se snad jen nad tím, že ve filmu o gangu kradoucím auta je jen jedna, byť slušná honička, kterou o třináct let později v druhých MIZERECH obšlehl a brutálně vytunil Michael Bay. Charlie Sheen usedl na motorku ještě dva roky nato v kvalitním motorkářském béčku VE STÍNU GANGU. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Clint Vychodnyles aj v neskorych 80. rokoch nemal dohromady stale co ponuknut, okrem podpriemernych az niekedy priemernych filmov. Tento The Rookie nie je ziadnou vynimkou. Scenar by nebol najhorsi, a dejova linia obcas mala aj nieco do seba /akcne sceny, zaverecna prestrelka/. Co vsak film stahuje na priemer, je len stale ta ista jednorozmernost Eastwooda ako herca. Dalej dej miestami nudi, a dialogy casto vysumia do prazdna. A podla mna /ale ide len o cisto sukromny postoj/ sa to az prilis vezie na vlne tzv. buddy movies /Tango a Cash, Lethal Weapon/. Lenze pokial Lethal Weapon sice nebol genialny film, bol aspon postaveny na 2. navzajiom kontrastnych, ale vyborne sa doplnujucich policajtoch Gibsona a Glovera. Dvojka Vychodnyles a a Sheen moze o niecom takom len snivat, nema na to proste. Znesitelny priemer, ale na viac sa pan Vychodnyles v roku 1990 nezmohol. 67 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Osmdesátkový stereotyp podle akční šablony, béčko, které nemá čím příjemně překvapit, nepříjemně pak v mnoha ohledech (za všechny motorka v kuchyni). Clint - režisér se ještě připravoval na úspěšnější budoucnost a Clint - herec byl už za zenitem. Sheen pak zahrál to, co by zvládl jakýkoliv mladě vypadající ocmrda. O pikantní erotickou vložku bych se klidně i ochudil, zatímco Charlie si dával pěknou Laru, na Clinta zbyla mužatka Sonia.. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně v Sheenově domě přepne falešný Garcia televizní zprávy na film Tarantula, v němž se poprvé před kamerou objevil tehdy ještě mladý Clint Eastwood. (Javert)
  • Mnohé situace a scény skutečně připomínali slavnou sérii Harryho Callahana. Například scéna v luxusním hotelu, kde Nick provokuje Stroma a uhasí svůj doutník v jeho kávě, připomíná scénu ze snímku Náhlý úder (1983). Když David (Charlie Sheen) projede na motorce dveřmi svého domu, aby zachránil Sáru, divák si může všimnout podobnosti s filmem Násilník (1976), ve kterém Eastwood "zaparkoval" svoje auto do prosklené výlohy. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno