Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Cushing 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument poslední doby. Nedává odpovědi, neodsuzuje, jen ukazuje a dává subjektivní důraz tam, kde cítí tu potřebu, nutí se ptát a zamýšlet se nad duchovním úhorem nás, tedy těch, jejichž karmou je bloudit po těchto polobarbarských končinách... Je lépe zůstat nedotčen? Projít si katechezí a udělat si vlastní názor? Přimknout se k víře jako nepostradatelnému průvodci životem? Bravo, Terezko! PS. Trochu se směju nad zdejšími výlevy těch, co zklamaně hlásí: tak tenhle dokument mě neoslovil... Až se chce zlomyslně poznamenat: Ale milánkové, jak by VÁS mohl oslovit? ()

COF_666 odpad!

všechny recenze uživatele

Nejsem věřící a křesťané mi nevadí. Když někdo věří, je to jeho věc a já mu to neberu, tohle ale bylo opravdu moc. Více vymytých mozků se snad před kamerou nikdy nesešlo a při pohledu na ty děti mě mrazilo v zádaech. Jak jsem řekl, nevadí mi věřící, ale tenhle fanatismus bytostně nesnášim. Navíc ten dokument nic neřeší, připadá mi že se pouze snaží šokovat. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nevím jak ostatní, ale já se do nebe nepotřebuji dostat, určitě NE tímto způsobem. Dokument o kvalitním a hodnotném brainwashingu, který se k nám dostal z USA, kde si potrpí zvolávat Aleluja! a upadat do agonie apod:. Čekal jsem rozpravu o náboženské otázce, jak z pohledu laiků, tak i zainteresovaných(církevních hodnostářů, učitelů atd:.), ale té se příliš mnoho času nedostalo, jelikož přes 75% času dokumentu byl prozpěvován, oslavován a jináč veleben BŮH jakožto jediná spása a možnost pro kvalitní život. Neobjektivní dokument, z kterého se divák absolutně nic nedozví a ani si nic neodnese v podobě kvalitních myšlenek nebo informací. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska dokumentaristického řemesla je to spíš podprůměrná záležitost, kdy ze stavby filmu čiší spíš bezradnost, ale ze sociologického hlediska je to určitě sice monotónní, ale přece jen zajímavá ukázka křesťanského fundamentalismu přivezeného k nám ze zámoří. Nutno podotknout, že jde jen o malou a relativně nevýznamnou skupinu křesťanů u nás, která z řady důvodů nikdy nezíská v téhle zemi podstatný vliv. Ve Spojených státech jde ale o velmi problematické a vlivné uskupení, které silně ovlivňuje politiku této země. Celkový dojem: 40 %. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Jesus Camp light, haleluja. Přestože tento film neobsahuje tak silné scény jako Jesus Camp, haleluja, tak tím, že se odehrává v ČR a SR, získává na, haleluja, působivosti. Je až děsivé si uvědomit, haleluja, že k tomu vymývání mozků malých dětí, haleluja, a nejen dětí, nedochází jen někde na druhém konci, haleluja, světa, ale přímo za našimi zády. Tereza Nvotová je talentovaná holka, haleluja, a kdyby šlo o její absolventský film, dal bych jí z fleku jedničku, haleluja, nicméně na plnohodnotný film pro kina je to trochu málo. Haleluja. Ale určitě bych ho nechal promítat ve školách, haleluja, pokud možno s vysvětlujícím komentářem, aby jej nějaká tupější děcka nepochopila špatně. Haleluja! Haleluja!! Ježíš je borec!!! Haleluja!!!! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama