Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující příběh o Cypriánovi, který žil v 18. Století na magickém místě zvaném Červený klášter. Jednoho dne najdou mniši před bránou kláštera polomrtvého, postřeleného muže. Vyléčí ho a přijmou mezi sebe, i když nic netuší o jeho tajuplné minulosti, o krutých událostech, o ztracené lásce... Z jeho chování je však zřejmé, že prošel peklem a na odlehlém místě kam ho zavedl osud, hledá úkryt a klid. Mezi zdmi kláštera mu společnost dělá pětiletý sirotek Michal, o kterého se mniši starají z dobročinnosti. Postupně si zvyká na život ve světě, kde se zastavil čas a začíná se učit od starého Alberta bylinkářskému a léčitelskému umění. Nadále ho však pronásledují démoni z minulosti, proto se rozhodne složit přísahu mlčenlivosti a přijme jméno Cyprián. Přejde dlouhých 12 let a zvěsti o mlčícím mnichovi a jeho schopnostech léčit se rozšíří po krajině. Z Michala vyroste dospělý muž a jednou objeví u Cypriánova pacienta knihu s podpisem Leonarda da Vinciho s projekty létajících strojů. Mladík začne snít o létání a tajně takovýto přístroj sestrojí, ale jeho pokus ztroskotá. Potom ho už nic neudrží v nehybném světě kláštera a opustí ho. Roky plynou dál, mniši odejdou nebo zemřou. Cyprián je už úplně sám, sám se snem, který se nepodařil splnit Michalovi. Létající stroj začíná nyní skládat on... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (136)

hygienik odpad!

všechny recenze uživatele

SPOILER! Tento film si objektívne určite aspoň jednu, maximálne 2 hviezdy zaslúži. Ja dávam 0, lebo za celý život som nevidel tak nevyužitý potenciál námetu ako dnes. Film pojednáva o skutočných historických postavách. Vy sa však nedozviete, ako vyzerá bežný deň v kamaldulskom kláštore, či prečo ho Jozef II. zrušil. Nedozviete sa explicitne ani, že vtedy bola BIBLIA úplne PRVÝKÁT PRELOŽENÁ DO SLOVENČINY http://sk.wikipedia.org/wiki/Kamaldulsk%C3%A1_Biblia a z toho prekladu budete počuť jedinú vetu, hoci sa o ňom bude často rozprávať. JE TO DIVÁCKY MÁLO ZAUJÍMAVÉ? Nuž asi áno, lebo namiesto nadčasových ideí uvidí divák remake Jánošíka 2009 (šteklivé scény,pár intríg, útek pred zemepánom a nenaplnená láska) pričom všetky tieto ideové linky sú nerozpracované a podané divákovi ako mozaikovité spomienky postupne v priebehu filmu. Nebyť retrospektívnej línie, divák sa unudí k smrti. O Cypriánovi a jeho spolubratoch sa toho veľa nevie, preto som bol prekvapený, že si scenáristka vybrala túto tému. Tento film nie je historický a o spomínanej histórii podáva oveľa menej informácii než mal. Je to pseudoromantická zlátanina. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Nie s celkom čistým svedomím dávam 4 hviezdy, je to však radosťou nad slovenským filmom, za ktorý sa podľa mňa nemusíme hanbiť.Na bombu síce budem ďalej trpezlivo čakať, ale návštevu kina rozhodne neľutujem.Filmu nechýbali typické znaky slovenského filmu-istá drsnosť a pochmúrnosť príbehu, našej krajinky, ako i osudov postáv / no čo už, bez toho by to skrátka nebolo "naše"/ , príjemne ma však prekvapili herecké výkony vrátane chalaniska, hudba aj pohľady späť.Ba dostavilo sa i pár uchechtnutí, s čím som fakt vôbec nepočítala. Zato patrím k tým, čo sú šťastní, keď počujú herca s vlastným hlasom-hurá,aspoň Vladimír Javorský ho mal.Jasné, že scenár mohol byť precíznejší a koniec jednoducho iný, buďme ale radi, že dialógy sa naozaj dali počúvať, čo je hlavne u historického filmu určite úspech. ()

Reklama

E=mc2 

všechny recenze uživatele

len ten záver. a ako je spomenuté, niektoré časti kratšie iné dlhšie. Námet si pýtal dlhšiu stopáž, viac charakterových postáv. Mohlo to byť ešte o čosi lepšie ale i tak milé, neurazí. Je aj badať dejový oblúk, čo je v Našich vodách kompliment. Hlavná postava prechádza akousi morálnou premenou...Škoda, že napríklad tá, tu nie je detailnejšie zobrazená, ale len tak vyplynie. Mohla byť podobná tej z filmu Misia, napokon hneď vedľa boli Tri korunky. Nerozumiem prečo je počas celého filmu počuť gregorián. Ak by som aspoň raz videl tých mníchov ako spievajú abo viac krát, nevadila by mi ta kvantita gotických zborov. Ďalšia je tá a to nie len pri tomto filme, ale i pri iných slovenských, takmer žiadny reálny kontaktný zvuk. Všetko len dabing. Čím to je? Kvôli hercom? Režisérka to rozohráva dobre, no niektoré postavy si vyžadujú trochu viac, než napokon v strižni dostali. A to je mínus. Kamera je však plusom. Navyše ten wtf koniec ktorý zase odkazuje na to, že slovenský tvorcovia ešte stále nevedia poriadne zakončovať filmy inak než nejakou veľavravnou expresiou na konci...Vsuvky z ustavičnej back flashovej línie sú zrozumiteľné, ale lacné. Napokon aj to že na konci sa dozvieme že ten srdcu blízky mních je jeho potomok. A pred tým žiaden náznak. Mariana, mal tam byŤ ten náznak :) fakt. Potom by som ten back flash z obesením aj spapal, ale nie ak to tam hodíš na konci filmu akože twist ala Shyamalan. Potom to nefunguje. Divák by mal aspoň niečo tušiť...ale on nemal ako tušiť že on je jeho..hm Inak fajn, Igonda je zaujímavý herec. Šikovný... ()

Maq odpad!

všechny recenze uživatele

Jakpak asi se podařilo Marianě Solčanské vyštudovat režii a sehnat peníze na její filmové projekty? Ptám se docela vážně. Od někoho, kdo projde sítem a stane se graduovaným tvůrčím umělcem, například tedy režisérem, totiž očekávám jistou, a to nemalou kulturní úroveň. Solčanská žádnou nemá. --- Její opus je vybudován na zcela triviální šabloně. Vezmeme polozbořený klášter kdesi na konci světa a vložíme tam příběh zbojníka, který projde duchovní obrodou. Tečka. Na to přijde i popkulturní vrták, a přesně na tom také Solčanská skončila. Nezná reálie, neumí vystavět drama a nemá vkus. Nemá tušení, jak taková "duchovní obroda" probíhá (její hrdina ji nastupuje s prohlášením "mně už je všechno jedno") a co obnáší, takže z ní nic - NIC - neuvidíme. Chlap prostě zůstal v zavšiveném klášteře a složil slib mlčení. Jak se proměnil v cosi, snad vynikajícího ranhojiče, se nedozvíme. Kdy a jak se naučil číst, mimochodem? A naučil se vůbec? Jak se velikost jeho ducha projevovala? Nedozvíme se. Musíme si domyslet, tetelit se v námětu atraktivním zejména pro ty, kteří žádný duchovní život neznají. Pro mě - milovníka hudby - nejpříšernějším gólem je hudba Vladimíra Martinky. Naprostá sračka, nevkusná, popkulturní představa o "duchovní hudbě". Fidlá to skoro nepřetržitě, beze změny, a barbarovi to vnucuje pocit, že je v kontaktu s "duchovnem". Solčanská rezignuje na scénickou hudbu, která by skutečně mohla podbarvovat a umocňovat vizuál, a už vůbec nezvládá ticho. V tom příběhu přece mělo ticho hrát hlavní roli! --- Už dost nadávání, je to prostě KÝČ. Dejte na má slova, že tahle ženská nikdy nic dobrého nevytvoří. ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Bolo to ako neskutočne ťažké puzzle. Skladali sme ich nekonečne nudných 108 minút jednu po druhej, aby sme na konci zistili, že to aj tak nemá zmysel, pretože očakávaná radosť z dokončenia sa nedostavila. Ba čo viac, cítite sa, akoby sa vám tesne pred koncom všetky kúsky totálne rozsypali, pretože obrázok o lietajúcom Cypriánovi ste z toho naozaj nezložili. (20%) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (9)

  • Červený kláštor bol založený okolo roku 1320 pri dedine Lechnica a pôvodne sa volal Lechnický kláštor. Neskôr ho premenovali podľa farby neomietnutých červených tehál a ríms. (krasomama)
  • Nezachovali sa žiadne vierohodné svedectvá o existencii okrídleného stroja a Cypriánových pokusoch lietať, nijaké nákresy ani svedectvá súčasníkov. (krasomama)

Reklama

Reklama