Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdo zná z medií Chosého Mourinha musel si připadat jako v Jiříkově vidění. Ale joo zazněla tam jedna věta, který mě sedí v hlavě doteď a Miša Sheen jí řekl po nebo před zápase s Juventusem, kdy mu předseda klubu chtěl diktovat sestavu. To totiž platí hlavně na dnešní "moderní" fotbal, pro koho že se fotbal ještě vlastně hraje ? A nejsou přednější grilovaný kuřata ve VIP než samotná hra ? Fotbal se čím dál tím víc stává trapnou karikaturou v rukou politickejch zkurvysnů, zazobanců s nulovým vztahem ke klubu a jeho tradicím (Slavie, Bohemka, Baník ) kde se slovo VIP skloňuje častěji než v prezidentských pozvánkách na reprezentativní večeři. Kde se musí dávat úplatky, za výhru, úplatky za remízu, kde se musí dávat úplatky za pořadelství šampionátu, kde je přednější reklama na dresu místo jména hráče, kde slovo fanoušek známená "ááá to je ten povl, ten dobytek, ten poslední odpornej rušivej element naší snobský a neupřimný, kdysi tak krásný hry zvaný fotbal". Takže lidi jako je Chosé, nebo tady Brian či náš Hofťa nebo Franc jsou to poslední přitažlivý na fotbale, sportu, který za svou masovou popularitu u obyčejných lidí platí až příliš vysokou daň. Dobrej film, moc dobrej film z dob kdy se fotbal ještě hrál pro lidi a ne pro mocipánský paňáky. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

a já se tak těšil.......:o( Jako příznivec té (pro jedny krásné, pro druhé nesmyslné ) hry zvané FOTBAL a především jako obdivovatel anglické premiere league v kombinaci se zdejšími veskrze pozitivními komentáři jsem si říkal.... tohle bude ONO! Konečně snímek, který si na nic nehraje a přiblíží i " nefanouškům " fotbalový život takový, jaký skutečně je ( byl ) bez příkras, bez zbytečných kudrlinek a pomůže přiblížit " obyčejným " lidem, proč člověk milující tuto hru, mu dokáže tak propadnout. Jenže ouha, paradoxně by se dalo říci, že tento snímek je dělán právě pro lidi, kteří fotbal vnímají pouze jako okrajovou záležitost. Pro skutečné fanoušky si troufám tvrdit, to bude určité zklamání. Je to takový " učesaný " snímek. Jednoduše mi nikdo nevymluví, že se z tohoto tématu nedalo " vytřískat " mnohem více. Tento film měl dýchat fotbalem, tradicemi, atmosférou, zapálením pro tuhle hru, emocemi, ale po hříchu se mi tohoto dostalo pouze v náznacích a to je zatraceně málo. Snímek jentak klouže po povrchu a myslím, že by mu prospělo i více dobových záběrů. Všichni velebíte výkon Michaela Sheena coby Briana Clougha. I zde tvrdím, že to " jiskření " mezi ním a Colmem Meaneym nebylo zrovna přesvědčivé. Tak snad někdy příště..... Zatím pro mě nadále number one ( co se týče fotbalového vyznání se k lásce ke (sportu ) zvaný FOTBAL) zůstává kniha Nicka Hornbyho, Fotbalová horečka! ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o fotbale a jeden z nejlepších sportovních snímků vůbec. Příběh Briana Clougha, neobyčejného trenéra s neobyčejně nevymáchanou hubou, je vlastně aktuální i dnes. No jen si to vezměte - už tady zaznělo, že Clough je předobrazem Josého Mourinha, pak je tu nezdravá rivalita, kterou můžeme přirovnat k nevraživosti mezi Arsénem Wengerem a Alexem Fergussonem (ačkoliv to samozřejmě dnes není už tak divoké) a najdeme tu i situaci, kdy se hráči postaví proti vlastnímu trenérovi, o čemž by zase mohl vyprávět například Jaroslav Hřebík. Čert vem, že zápasy se objevují jen v dobových prostřizích - tenhle film se zabývá fotbalem od začátku do konce a tak to má být. Martin Sheen byl vynikající a společně s Frost/Nixon to byla jeho nejlepší role. Timothy Spall mu pak v roli Petera Taylora výtečně sekundoval. Třetím do party byl Colm Meany jako "nepřátelský" kouč Don Revie a tahle role mu sedla jak víteco na hrnec. Snad je jen škoda, že se film ještě trošku nenatáhl a nezabýval se Cloughovým působením v Nottinghamu, kde vlastně prožil nejpodstatnější část své kariéry. Ale i tak je to na 90% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Michael Sheen to má v raketovej rýchlosti namierené na herecký Olymp, no švihli sa aj Morgan (scénar) s Hooperom (Tomom, nie Tobeom). Za týchto podmienok je jasné, že to potom maže komplet celému tímu a výsledkom je také chutné sústo, že mu za posledné mesiace(!) ťažko hľadať páru. Na takto vyrozprávaný príbeh Briana Clougha nikdy nezabudnem, niekoľkokrát si ho ešte s obrovskou chuťou pustím a keď o tom celom objavím knihu, tak si ju kúpim. A to viem o futbale len čo sa dozviem od kamarátov, asi v živote som nesledoval čo i len jediný zápas komplet celý. Tu sa ale jedná o PRÍBEH, nie o futbal, môžete mi veriť! (obligátna "recenzentská poznámočka" na záver o fanúšikoch, ktorí si do celkového hodnotenia môžu rovno pricapiť aj piatu hviezdičku nesmie chýbať) [90%] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Trenérem mužstva Leeds United se stává Brian Clough, nejlepší mladý trenér v zemi..... Vraťme se o 6let zpět: Derby County stojí v FA cupu proti Leeds United a – zde je prvopočátek dramatu a šílených ambicí, které postupně začnou srážet nejen jeho, ale i jeho mužstvo. Mám rád sportovní filmy. Fotbal je obdivuhodná hra. Miluju fotbal. Anglickou ligu. Co víc dodat. Plno trenérské psychologie, protože sport nejsou jen vítězství. Mám pocit, že se mne to týká, fandím Brianovi , jenže postupně zjišťuji, že to zase není až takový sportovní film, na jaký to nejdřív vypadalo. O to víc je však ten příběh pravdivý. O trenérovi, kterého jeho ego málem zničilo. Ale pochopil…. Film plný fotbalového prostředí podle skutečného příběhu dvojice Brian Clough a Peter Tailor, která v letech 1979 a 1980 vyhrála s Nottingham Forest Pohár mistrů evropských zemí. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ** Víte že: Brian Clough pracoval v Nottinghamu až do roku 1993, kdy odešel do důchodu? ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Brian Clough vedl coby manažer tým Derby County v letech 1967 až 1973. Od roku 2009 zastával tuto funkci jeho syn Nigel Clough. (Mičl)
  • Film je natočen velmi věrně podle skutečných událostí, například všechny citované výsledky fotbalových utkání jsou naprosto přesné. (curfew77)
  • Brian Clough byl velmi kontroverzní postavou anglické kopané. Při svém působení v Derby County například údajně na hodinu nechal propustit sekretáře klubu, správce stadionu a šéfa skautů, protože je nachytal, jak se něčemu srdečně smějí po zápase, který Derby prohrálo. (curfew77)

Reklama

Reklama