Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Smok 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa bude páčiť nám, našim otcom a všetkým, ktorí si tohoto maníka nemýlia s ich predavačom v trafike a majú aspoň slabé tušenie, kto to bol. Atmosféra anglických klubov 70tych rokov skvelá, otcovia si zaspomínajú ako sa v tých časoch preháňali po trávnikoch našich dedín a hrali zápasy za vyprážaný syr a pivo, mladšie ročníky zhodnotia, aké to bolo, keď sa hrávalo v klasických teplákoch bez loga nejakej nadnárodnej spoločnosti a dámy si hádam aspoň užijú symaťáka Michaela Sheena. No a ja patrím k divákom, ktorých Damned United potešil komplexne. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fotbalovému fanouškovi plesá srdce radostí. Filmů s fotbalovou tématikou totiž nevzniká mnoho a ještě méně jich je kvalitních. Naštěstí mezi ně patří i tenhle zeširoka uchopený příběh legendy jako je Brian Clough (a také Petera Taylora a Dona Revieho), který potěší upřímností, skvělým obsazením a prostředím, které nás vrací o 40 let zpátky. Středobodem je právě velkohubý charismatický trenér, který diváka dokáže neustále bavit. Z tvrdých utkání není bohužel ukázáno příliš, ale nevadí to, protože tu jde o něco jiného. O celé tehdejší chápání fotbalu, úspěchů i jedno obrovské ego, které jednou muselo narazit. PS: většina tu předhazuje Mourinha, ale vždyť ani není Cloughovi podobný tak, jak tvrdíte. Mourinho jedná s maximální možnou vypočítavostí a taktikou, provokuje a přenáší tlak z hráčů na sebe. Tam kde Mourinho ví co dělá, tam Clough narážel na své ego a nepromyšlené jednání. ()

Reklama

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem měl vždy anglickou ligu rád a ještě radši jsem měl Leeds United. I když ten "novodobý" Leeds. Proto jsem si ve filmu docela rochnil, a to prosím stačily jenom scény s tabulkami :-). Celkově jde rozhodně o kvalitní snímek se skvělým Timothym Spallem. Příběh, který psal sám život, je velice zdařilý. Jen mě trochu mrzí zpracování, od Toma Hoopera bych asi čekal víc... Třeba více vlastních než dobových záběrů. Možná i proto 4*, ale jinak super! ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Ako tu už viackrát zaznelo... nie je to ten klasický športový štýl prevedenia danej témy. Damned United zobrazuje zákulisie a sústredí sa na nevraživosť medzi Derby County a Leeds United... ako to vlastne bolo, samozrejme následne rozuzlenie. Na môj vkus mi to neprišlo nijako obzvlášť úžasne, ale tak celkový dojem, herecké prevedenie a blízky vzťah k danej téme mi nedovolí inak ako 7/10 ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Mám rád športové filmy..a Damned United ma prekvapil že sa vlastne nevenoval ako tak zápasu, ale skôr ostrej rivalite manažérov...skvelý Martin Sheen patrí už k hereckej elite na Ostrovoch...a tento film je dôkazom toho, že športový film nemusí byť hneď o zápasoch..ale o emóciách, ľudoch...vynikajúca dráma ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Clough způsobil mezinárodní skandál před zápasem evropského poháru v roce 1973 v Turíně, který je ve filmu také zmiňován. Po porážce s Juventusem totiž označil italské hráče za podvodníky ("cheating bastards") a otřel se také o "zbabělost Italů" během druhé světové války. (curfew77)
  • Manželku B. Clougha velice rozčílila už kniha, která je předlohou filmu. Její manžel byl sice velmi kontroverzní "tlučhuba", ale na rozdíl od filmové postavy prakticky nepoužíval sprostá slova. Pro jeho nepravdivost se od filmu se stejně jako od knižní předlohy distancovala celá rodina Briana Clougha. (Looka)
  • Brian Clough byl velmi kontroverzní postavou anglické kopané. Při svém působení v Derby County například údajně na hodinu nechal propustit sekretáře klubu, správce stadionu a šéfa skautů, protože je nachytal, jak se něčemu srdečně smějí po zápase, který Derby prohrálo. (curfew77)

Reklama

Reklama