Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (588)

Okara 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a prosté, přímý tah na bránu. Komornější historický pseudovelkofilm, u kterého se nenudíte. Splňuje tak skromné požadavky diváka, který má náladu na něco ve smyslu Gladiátora. Impozantní výprava duševně silné dvojice, která se vydává na sebevražednou misi pro potěšení římských senátorů a pro naplnění touhy po cti. Nějaké chyby si tu jistojistě ten, kdo nějaké hledá, bez debat najde, ale pokud si přejete pouze posedět u sledování tohoto vydařeného snímku a dát oraz Vašemu hnidopišskému já, tak je právě pro Vás. Nejlepší soundtrack z filmu. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nedá mi neporovnávať s Centurionom. The eagle je v porovnaní s ním vyzretejší, lepšie napísaný, inteligentnejší a prekvapivo herecky zaujímavejší. Ako to, že film v hlavnej úlohe s Channingom Tatumom je presvedčivejší, ako tá istá látka s Fassbenderom? Odpoveď je v réžii. Tam, kde je Marshall iba krvavý a tupý, je McDonald intímnejší a viac emocionálnejší. Tam, kde sa snaží vzbudiť hrôzu ukrajinská pomalovaná supermodelka, tam nastupujú európski "indiáni", vďaka ktorým by som utvoril svetový rekord v šprinte. Hodnotenie je síce rovnaké, ale sú tie tri hviezdy výrazne silnejšie, pri Centurione zasa slabšie. Stále je to ale iba zjednodušujúci Hollywood. Treba už len McDonaldovi držať palce pri spracovaní môjho obľúbeného románu End of eternity. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Mladší bratříček Centurionu. Podobně nízkorozpočtové, ale notně lépe zvládnuté. Resp. lépe atmosfericky zmáklé a pořekadlo "raději žádná krev, nežli digitání krev" si tady tvůrci vzali k srdci obzvláště důsledně. Výsledký produkt sice není excelentní, ale neurazí. Kamera a celkový středověký feeling je mnohem promakanější a za pomoci výtečné hudby i věrohodnější. Akce je sice podobně nepřehledná jako v Centurionu, ale jak již bylo řečeno, nesnaží se být stůj co stůj šokující. A tak i když je pro mne PG13 věc nepochopitelná, až debilní, vyřešilo se to poměrně s grácií. Děj trochu ztrácí dech v druhé polovině, kdy se hlavní hrdinové dostávají do nepřátelské vesnice. Více keců, méně akce. Ale dá se to naštěstí vydržet. Herecky výtečně obsazená, ryze chlapská záležitost. Fassbendera solidně "nahradil" Tatum, což se nečekalo. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Sahat římským náckům na ptáka se nemusí vždy vyplatit! Když jim k tomu ještě nafiletujete tatínka, mohou to vzít osobně a sveřepě se vydat vyhladit kmen modrých, punkových eskymáků, kteří vypadají, jako by se zrovna vrátili z kolonizace Pluta. Škoda, že se film po kulantním úvodu změní v turistického videoprůvodce Skotskem s přístupností PG13. Dvanáctileté děti by době internetového porna a brutálních ťamanských omalovánek mohly utrpět vážnou újmu na psychice a v honbě za vyššími zisky začíná být Holywood pěkně anemický. A tak ač se Římani s divokými britskými kmeny píchají mečíky a sekají hnusně vypadajícími sekyrkami ostošest, krve by se v nich nedořezal a když si náhodou někdo poškrábe gladiem kolínko, kamera zděšeně čumí do zdi, což takový relativně temný film degraduje na úroveň dalšího pokračování Heryho Potrata. Navíc procpat v prvním století za Hadriánův val afroameričana, žida či asiata by bylo skutečnou scénáristickou výzvou, a tak tvůrci alespoň naplnili homosexuální kvótu Billym Eliotem v roli nedomrlého synka strašlivého náčelníka Britů. To už ho rovnou mohla hrát Hermiona! ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Hmm. The Eagle jsem dostal na disku od kámoše nedávno a musím se přiznat, že nazév mi vůbec nic neříkal. O to větší překvapení na mě čekalo, jak jsem si ho pustil. Do děje jsem se doslova ihned "zažral" a hltal po celou dobu filmu. I přesto, že akce bylo v tomto filmu méně, tak na dramatičnosti neubíral, což někdy mi u jiných filmů dělá a místy se nudím. Tady to nehrozilo. Po Robinu Hoodovi pro mě další skvělý Historický film.. Víc takových filmů!!! 5* a upřímně nemůžu jinak!!! ()

Galerie (108)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně, kdy jsou postavy v mrznoucí řece, se herci oteplovali naléváním horké vody do jejich obleků. Když se Chaninga Tatuma štáb zeptal, zda chce na sebe nalít horkou vodu, souhlasil. Problém byl, že člověk ze štábu zapomněl vařící vodu smíchat se studenou, kvůli čemuž byla voda byla tak horká, že mu popálila penis. Poté byl rychle odvezen do nemocnice, kde dostal morfium. Z natáčení si pak herec neodnesl žádné trvalé následky. (Dlee)
  • Devátá legie byla založena roku 65 př. n. l. římským vojevůdcem Gnaeus Pompeius Magnus, v češtině Pompeiem Velikým, v Hispanii, dnešním Španělsku. Legio IX Hispana byla nejen elitní legií, ale také jednou z nejstarších a nejvýznamějších legií římské armády. (Chufu)
  • Ve 42 minutě odjíždí Aqula a Esca na výpravu za zeď a oba mají hnědé koně. Jenže po jedné noci za zdí ( okolo 47 minuty ) už má Esca koně bílého a Aqula koně černého. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama