Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ovšem tady si smlsnu. Co to mělo být? Jako pohádka do nedělního odpoledne prosím. Ale jako seriózně myšlený historický film, který prošel kinem? Chvála mi, že jsem za něj nedal peníze. Jak to ten Nikolaev dělá, že ze všeho vytvoří komediální amatérské video? Nutno uznat, že už i ty Lidice v porovnání s tímhle vypadají jako velkofilm. Přitom je to takový sympatický chlápek. A že zrovna Roden mu tak často strká hlavu do oprátky, to mi nejde na rozum snad ze všeho nejvíc... ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Keďže v mojom okolí je o mne známe, že historické filmy si môžem dávkovať hoci aj tri krát denne po jedle (dôležité je hlavne dostatočne zapíjať), takže ani tento historický počin od západných susedov ma vo svojej podstate neurazil, aj keď sa vlastne skôr jedná, ako tu už niekoľkokrát bolo napísané, o komornú detektívku zasadenú do obdobia vlády Přemysla Otakara II ako o nejaký výpravný historický veľkofilm. ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele

byl jsem poměrně mile překvapen, i když vzhled pohádky byl poměrně chudý, jak už to u našich pohádek bohužel bývá, nicméně zajímavá pointa mě neustále držela v napětí... trochu mi vadilo, že jsem od začátku věděl kdo je vrahem a tím závěrečné vyšetřování pozbylo napínavosti... některé dialogy byly opravu velmi zábavné a některé silácké projevy hrdinství vyznívaly na prázdno... ve výsledku jedna z lepších českých pohádek, která mohla být daleko lepší... i tak se mi ale líbila ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Na filmu jsem byl v kině dne 12.8.2009.Byl to zajímavý zážitek v kině jsem naposledy byl na Lovcích dinosaurů, kteří nebyli nic moc.Ale Jménem krále je příjemná dektiv story odehrávající se za Přemysla Otakara II.Roden mi znovu dokázal, že je pro mě nejlepším českým hercem a i Lukáš Vaculík mě překvapil, ale přišlo mi, že toho ve filmu dost chybělo,hlavně konec byl divný když se Vaculík a Kanyza domlouvali, že budou zase přátelé. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Příběh z dob, kdy slova jako čest či spravedlnost nebyla jen prázdnými pojmy, a dost možná jedno z nejlepších českých detektivních historických dramat vůbec. Šifra mistra Nikolaeva se skvostným obsazením a hereckým koncertem (takřka) všech zúčastněných, výborná atmosféra a napětí, uvěřitelná akce i zápletka a v neposlední řadě parádní hudba. V případě doplnění bílým vínem ze španělských hroznů a domácími biočesnekovými hubkami s pikantní klobásou získáte naprosto geniální zážitek namísto ospalého podzimního večera. V dnešní době, kdy je tak moderní nadávat na současný český film, jde o zářný odlesk naděje, že bude líp. A mohu-li citovat část recenze z časopisu Cinema, se kterou se plně ztotožňuji, je velmi jednoduché do Jménem krále kopat a pohrdat jím. Jenže je to nespravedlivé. 90% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Jan Kanyza mal počas nakrúcania vážne zranenú nohu. Musel používať barle, ktoré boli nakoniec vo filme prerobené tak, aby vyzerali ako zo stredoveku. (viki_sk)
  • V německé distribuci byl film uveden pod názvem "Knights of Blood", v překladu "Rytíři krve". Velkým písmem je na plakátu uveden Karel Roden. Ten se však ve filmu ve zbroji vůbec neukáže, takže na obalu lze vidět postavu Davida Matáska s digitálně doplněným zakrvaveným mečem. Postava je doplněna velkou skupinou bojujících rytířů před hradem a dále fotografiemi rytířů na koních v plátových zbrojích. (p3tris)
  • Je zajímavé, že Jan Dolanský, který v této středověké detektivce hraje pomocníka jménem Oto, ve stejném roce hrál i v kriminalistickém seriálu Expozitura (od r. 2009) ze současnosti, ve kterém se jeho postava také křestním jménem jmenovala Oto. Mimo to ve filmu si zahrálo několik dalších „expoziturních“ herců, například Karel Zima (strážce na Vartmberku), David Prachař (Beneš z Dubé), Jan Kanyza (Hynek Berka z Dubé), Jiří Dvořák (Přemysl Otakar II.), Karel Polišenský (kaplan) a Hynek Čermák (voják Křenek). (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama