Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

Arx 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson v jeho typických rolích, kdy coby mírumilovný a nekonfilktní člověk příjde o někoho velmi blízkého za jehož smrt se chce mstít (Šílený Max, Statečné srdce). Na rozdíl do Statečného srdce je znát režie Roland Emmericha, který dokáže svými filmy zaujmout (Den Nezávislosti, Hvězdná brána, Godzilla) ale většinou jde o popcornovou zábavu, u které se královsky pobavíte ale druhý den si na ni ani nevzpomenete. Patriot je naprosto to samé. Má to sice šmrnc, spád, napětí, akci ale ve finále v porovnání se Statečným srdcem je to jen jakási ořezaná verze. Čtyři hvězdičky si určitě zaslouží. Rozhodně to žádný propadák není. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Opravdu velká - prosím za prominutí - sračka, na kterou se vyplatí dívat jenom díky skvělé výpravě. Vedle patriotismu Patriota bledne i patriotismus Pearl Harboru. V PH to alespoň docela fungovalo, ale v tomhle filmu ve mě záběry na americkou vlajku vyvolávaly záchvaty smíchu, protože už jsem nevěděla, jak na takovou blbost reagovat. Tenhle hloupý a prvoplánový patriotismus byl i v Gibsonově Statečném srdci (hodní Skoti, Angličani jako hnusní skunkové). Mel to tenkrát zachránil krvavým, emotivním finále. Emmerich od začátku do konce jenom prázdně plácá. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Správný název by snad měl znít Patrioti. Mel Gibson se sice během filmu sám označí za patriota, ale je více ovdovělým otcem rodiny, které dává přednost před veškerými jinými (i když z historického hlediska důležitými) událostmi. Patriotem je tu především jeho nejstarší syn, díky kterému vstupuje jeho otec do víru válečných událostí. Závěrečná scéna, kdy Mel Gibson pozvedne v efektní zpomalovačce americkou vlajku, je - spíše než symbolem amerického patriotismu - symbolem hrdého otcovství (kvůli spoileru neuvádím proč). Události boje o nezávislost tvoří spíše kulisu velmi dramatického příběhu jedné rodiny - především tedy otce a nejstaršího syna. Aby bylo jasné, že angličané jsou zde za padouchy, vstupuje na scénu odporná kreatura v podání Jasona Isaacsa, se kterým zde skvěle gibsonovský Gibson svádí svůj osobní souboj. Závěrečná bitva není žádný zázrak. Je hodně pomalá, nemá patřičký švih a říz, ale je zvláštní, že když do ní Emmerich vloží dlouhatánskou zpomalovačku, tak tím přidá na grády. Ještě se musím zmínit o skvělém záběru, kdy jedna dělová koule letí přímo na plátno. Je to velice působivý moment, kdy jsem se ani při opakovaném shlédnutí neubránil škubnutí hlavou směrem vzad. Patriot je o toleranci, co až jste ochotni takovému spektáklu odpustit. Kdo čeká věrný historický film, bude při nejmenším zklamán. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejlepší dílo Emmericha. Gibsona jako takového nemusím, ale tady ukázal co v něm je. Příběh je svižný, napínavý, občas hodně dojemný (nejednou mi ukápla slza), povedená výprava nebo herci (především Heath nebo Jason Isaacs). Období koloniální války v Jižní Karolíně je hodně zajímavé, mě to bavilo natolik, abych to jako mladší sledovala neustále dokola a to mluví asi za vše..Když si tak pročítám komentáře, tak většině lidí vadí jen to, že Američani ukazují svůj patriotismus. Achjo. Čirá demence. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když se režisér popkornových pitomostí snaží dosáhnout na nějakého toho Oscara. Výsledkem je povrchní exkurze do amerických dějin, které vévodí patos a nechutně velké množství zpomalených záběrů. Celý film je navíc neskutečně natahovaný. I když se v Patriotovu pár lahůdkových záběrů objevilo a herci se snažili sebevíc, já se buď kousal nudou, nebo jsem těžko rozdýchával ten patetický opar, kterým byl celý film načichlý. 40% ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Cínoví vojáčci, které Benjamin Martin (Mel Gibson) taví na kule, ve skutečnosti nepředstavují britské vojáky, ale osobní stráž rakouského císaře a jejich uniformy se v této podobě objevily až zhruba o sto let později. (tomalakis)
  • Ve scéně z roku 1781, kdy francouzská a americká vojska dobývají Yorktown, je krátký záběr na francouzské námořníky na lodi, kteří jsou oblečeni do trikolórních uniforem s kokardami, které se začaly nosit až během francouzské revoluce po roce 1789. (M_J_Adler)
  • Heath Ledger (Gabriel Martin) z castingu zahanbeně odešel, jelikož se mu to vůbec nepovedlo. Manažer castingu, který ale věděl, že má talent a že ženy tohoto Australana milují, si Ledgera zavolal na druhé čtení, na základě kterého roli nakonec získal. (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama