Reklama

Reklama

Ip Man 2

  • Hongkong Ye Wen 2 (více)
Trailer 1

Po tom, čo hrdinský Ip Man (Donnie Yen) počas Druhej čínsko-japonskej vojny v súbojoch s Japoncami dokázal svoje jedinečné bojové schopnosti, utiekol v roku 1949 do Hongkongu, kde by rád založil školu bojového umenia Wing Chun. Keď sa o tom dozvie mocný Majster Hung (Sammo Hung Kam-Bo), poverí Ipa neľahkou úlohou, ktorá sa začne časovo obmedzeným náročným súbojom s viacerými bojovníkmi ovládajúcimi rôzne bojové umenia – Ip Man si má získať ich rešpekt a úctu... nebezpečenstvo mu však hrozí i od jedného skorumpovaného policajného intendanta a od britského boxerského šampióna prezývaného Twister (Darren Shahlavi). Ip Man však tentoraz nebojuje len za česť čínskeho ľudu, ale i o možnosť otvoriť si vlastnú školu bojových umení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (444)

H34D 

všechny recenze uživatele

Navázání na první díl proběhlo až nečekaně ladně a přitom film z jedničky skoro vůbec netěží. První polovina se odehrává ve skromných podmínkách, kdy proti sobě svádí neskromné souboje různé školy Kung-Fu. Bitky jsou vynikající, stopáží se na nich rozhodně nešetří a z Ip Mana 2 se pomalu stává excelentní bojový film s moderním hávem, avšak klasickým jádrem Hong-Kongu ze staré školy. Bohužel pak přijde na řadu extrémně klišovité, černobílé vyobrazení evropanů a z Ip Mana se stává hloupé a předvídatelné béčko. Britové vypouštějí z úst lejna hodná znuděného scenáristy Van Dammovek z 80. let a ani z oné konfrontace východního a západního boxu nebylo v žádném případě vytěženo maximum... Stěží 8/10 a paradoxní dodatek, že Undisputed III je lepším filmem! ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Musím bohužel konstatovat, že druhé pokračování Yip Manovi cesty se mi líbilo o trochu méně než první. Řekl bych, že jednička byla taková více, jak to jenom říc, zrátka více osobitá, měla větší osobní náboj, i souboje se mi líbili o malinko víc. Tím ale nechci říci, že by dvojka byla špatná, to vůbec ne. Dokonce si mylím, že kdybych ji viděl dříve než jedničku, tak bych hodnotil jednou hvězdičkou navíc. Jinak skládám velkou poctu Donnie Yenovi, je perfektní!!!!!!! ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

21.8.2010 ~ Pokračování prvního dílu. Bohužel pokračování nezajímavější, nudnější a pro mě tak naprosto zbytečné. Nejsem ale fandou Bruce Lee ani bojových umění obecně. V opačném případě by mé srdce možná plesalo. Takhle je mu to fuk. ~ V prvním díle jsme poznali Yip Mana, mistra čínského bojového umění Wing Chung. Byl v jedné, bojovým uměním proslavené vesnici. Neučil, nepřijímal žáky. Svoji volbu změnil po příchodu japonských vojáků, kteří zotročili čínský lid a neměli s ním slitování. Yip man se stal brzy místní legendou, protože učil lid se bránit. Odplatou mu za to byla kulka po vyhraném zápase nad místním japonským velícím důstojníkem. Film končil odjezdem vážně zraněného Yip Mana pryč. Já měl za to, že umřel. ~ To mi ale bylo vyvráceno pro mě neznámou existencí druhého dílu. Ne, neznám Yip Manův životopis. Ne, neznám čínské dějiny, přinejmenším zdaleka ne tak dobře, abych bez problémů chápal tento film. Yip Man, člověk, který za několik let učil bojovému umění samotného Bruce Lee (nejznámější asijský herec v asijských třískačkách a mlátičkách, který byl tak dokonalý, až umřel při natáčení), je v tomto filmu najednou zdravý (bez vysvětlení) a žije se svojí rodinou v chudinské části Hong-Kongu. Má zde otevřenou školu, ale ani jednoho žáka. Manželka s jedním děckem a dalším na cestě hladoví a nemají peníze. Yip Manovi se daří konečně sehnat žáky, naráží ale na nevoli ostatních škol bojových umění. Musí zápasit s jejich mistry, aby mohl mít oficiálně svoji školu, po jejich poražení se ale dozvídá, že ještě musí platit poplatky, což odmítá. Škola se mu rozpadá, ale nějak zvláštně je mu umožněno hlavním z hlavounů všech škol tu svoji školu nadále provozovat. ~ Nevím jak, ale kde se vzali tu se vzali Angličané, kteří to tu mají na povel a všechny sdírají z kůže a peněz. Školní hlavoun s nimi má rozepře už déle. Všechno se ale vyhrotí, když je uspořádán boxerský zápas nějakého namyšleného anglického pablba, který školského hlavouna v zápase zabije. Yip Man se naštve a v dalším zápase vyhraje, což všichni vítají s jásotem Asi celá Asie, nebo co. Film končí záběry na malého Bruce Lee. ~ Film je nuda. V prvním díle byl alespoň nějaký příběh, tady se to jen mlátí, pak se to mlátí jako výzva a pak se to mlátí jako odveta. Okoukané, bez nápadu. Možná Číňané teprve nyní viděli Rockyho a řekli si, že by to nebyl špatný námět. Ale on byl špatný. Hong-Kong byl nezajímavý, důvody neobjevné, mlátičky jen odvarem prvního dílu. Vlastně obecně mi byla nějaká "Yip Mana" tady naprosto ukradená. Závěrečný proslov a vykreslení Angličanů trapné. Celé to tak byla nuda a zas jen nuda. A já nechápu, co vedlo Číňany natočit tenhle druhý díl. Zřejmě asi nějaká legenda o Yip Manu. Ta je ale v našich končinách, nebo alespoň těch mých, dost neznámá a tak existenci prvního dílu svého následovníka rozhodně celý film neutáhne. ~ Zbytečnost, slabota a zmar. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie je v porovnaní s pôvodným filmom vo veľkej nevýhode, už sa nemôže oprieť o tak silný a pútavý motív, ako bola japonská invázia a tým kombinácia bojového filmu a historickej drámy, toto je už vlastne návrat ku bežným bojovým filmom v historickom období, ale že by mu to až tak veľmi uškodilo sa rozhodne povedať nedá, lebo medzi bojovými filmami stále patrí medzi to najlepšie, čo sa dá vôbec nájsť. Príbeh je klasika, majster hľadá nových žiakov a tí sa dostávajú do samých problémov so žiakmi iných majstrov, rovnako aj majster sám musí čeliť ostatným majstrom, keď sa chce v tomto konkurenčnom prostredí udomácniť, aby si nakoniec všetci uvedomili, že skutočný nepriateľ je niekde inde, takže nič, čo by sa už nevidelo mnohokrát. Toto je už také uvoľnenejšie, vlastne už o nič veľmi dôležité nejde, ale stále sa tu niečo deje, keďže tých výrazných motívov je pomerne dosť, úroveň filmu ide neustále len hore, opäť nechýba moja obľúbená dávka patriotizmu a stále skvelá chémia medzi postavami, ktoré som si od minulého dielu veľmi obľúbil. Donnie Yen je tu stále mimoriadny sympaťák, toto je jeho životná úloha, v akcii, aj mimo nej je úžasný, manželka Lynn Hung je mu tou pravou oporou, Louis Fan Siu-Wong prešiel veľkou premenou a už je to skutočný priateľ, ktorý vie pomôcť keď treba, len škoda, čo urobili zo Simona Yama. Je to môj obľúbenec a v prvom diely bol výborný, ale tu je úplne zbytočný, ešte že má len minimum priestoru. Ale potešia aj nové postavy, Ip manov prvý žiak je sympaťák, Sammo Hung si tu vie získať rešpekt, páčil sa mi tu aj v tej zápornejšej, ale aj kladnejšej polohe, len ten Darren Shahlavi je trochu rozporuplný, biť sa vie, ale nemá charizmu a už je to až príliš čiernobiely záporák. Na japonského generála sa ani trochu nechytá. Po akčnej stránke môžem vytknúť jedine to, že tu chýba nejaký skutočne nezabudnuteľný súboj, ktorý by až bral dych, ako bol napríklad ten s desiatkou karatistov a tiež sa mi zdali trochu viac predrátované, ale inak si nemám na čo sťažovať. Je ich tu plno, súboje majú stále výbornú choreografiu, sú plne prehľadné a na wing chun je tu stále radosť pozerať. Najviac sa mi páči súboj na stole so Sammom Hungom, tá kadencia výmeny chvatov je neskutočná, ale spomenúť musím aj ten finálny, prípadne hromadnú bitku na rybom trhu. Režijne sa už film nemôže oprieť o silnejšie dramatické motívy, takže tie emócie už nie sú až také silné, ale inak je to stále špičková kvalita. A stále nesklame ani hudba. Takže prvý diel bol samozrejme lepší, to je kult, jeden z mojich najobľúbenejších filmov vôbec, ktorý nastavil úroveň mimoriadne vysoko, ale to neznamená, že toto pokračovanie budem hodnotiť horšie, je to slabšie, ale stále prvotriedny akčný film hodný viacerých pozretí. 86% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dá sa povedať, že toto pokračovanie ´´trpí´´ podobnými neduhami ( teda aspoň z môjho pohľadu ), ako predchádzajúci snímok. Má skvelo choreografované bojové scény, ale okolo toho sa toho až tak veľmi nedeje. Lepšie povedané, tá ´´vata´´ nemá potrebnú emočnú konzistenciu, aby zaujala mimo akčné atrakcie. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Veškeré neakční scény herce Sammo Hunga (Hung Chun-Nam) byly z důvodů hercovi operace srdce odtočeny jako první a bojové scény byly natočeny až poté. Všechny akční scény i přes svůj zralý věk odtočil na vlastní pěst, což vedlo k několika poraněním. Jedním takovým byl i ostrý úder do obličeje od Darrena Shahlavio (Miller/Twister). Ten Hungovi způsobil tržnou ránu, která, ačkoliv si později vyžádala několik stehů, nedokázala herce přimět k odchodu do nemocnice, dokud danou scénu kompletně nedotočí. To mu zabralo několik hodin. Ve svém pozdějším prohlášení uvedl, že svými zraněními nechtěl zdržovat natáčení. S vlastními bojovými výkony, omezenými jeho srdeční slabostí, byl ale nespokojen. (Conspi)
  • Když Yip Man (Donnie Yen) přijal ke studiu bojového umění Wing Chun Bruce Leeho (Dai-Yan Jiang), ostatní studenti s ním odmítli trénovat, kvůli jeho původu. Jeho matka totiž byla původem napůl Číňanka a napůl běloška. Někteří Číňané v té době odmítali učit své bojové umění kohokoliv jiného než Číňany. (JardaBauer)
  • Bezprostredne po dokončení filmu Ip Man (2008) sa uvažovalo, že pokračovanie bude zamerané na vzťah majstra Yip Mana a jeho najslávnejšieho žiaka Bruca Lee. Tvorcom sa však nepodarilo vyjednať práva, a tak sa Lee objaví iba ako mladý chlapec na konci filmu. (Ernie_13)

Reklama

Reklama