Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff McCloud (Robert Mitchum) se po osmnácti letech, kdy jezdil rodeo, vrací do rodného kraje. Byl sice slavný a úspěšný, ale všechny peníze rozházel a navíc snad nemá jedinou kost, kterou by si nezlomil. Doma ho nikdo nečeká, a tak rád přijme práci na farmě. Tam pracuje také Wes Merritt (Arthur Kennedy), který spolu se svojí krásnou ženou Louise (Susan Hayward) sní, že si jednu našetří na vlastní ranč. Dřina na farmě je ale málo placená, proto se Wes rozhodne vydělat velké peníze na rodeu. Jako parťáka a poradce si s sebou vezme Jeffa. Louise se však nové nebezpečné povolání jejího manžela vůbec nezamlouvá. (rikitiki)

(více)

Recenze (11)

Visáč 

všechny recenze uživatele

"Either you beat the money or the money beats you." Rayov masterpiece? Dost možná. Rozhodne patrí k tomu najlepšiemu, čo režisér vyprodukoval (spolu s In a Lonely Place a Johnny Guitar). Na povrchu melancholická bromance o jazdcoch rodea, vo vnútri tragické pojednanie o chlapáckom egu, nenaplnených snoch, samote a flirtovaní so smrťou. V prevedení tak živelnom a zároveň citlivo, ako to vedel iba Nick Ray. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nejde o chlípnou kovbojku, nýbrž seriozní melodrama z prostředí napínavých rodeo závodů a na téma zašlá i právě vyšlá sláva, touha urvat pro sebe to něco víc, byť za cenu o všechno přitom přijít, to vše z pozic tří hlavních hrdinů, včetně té pasivní nevděčné - ženské. Trvá dobrou půl hodinu, než se vyvrbí, co je tu vlastně zápletkou, filmařsky i herecky nadprůměr, blýskne se Mitchum/ Haywardová v poměrně komplexních rolích. Závěr: unešen jsem nebyl, má co říct, za pozornost stojí. A asi bych rodeo ocenil víc teď po LUSTY MEN, než před lety jednu letní neděli ve Wyomingu, kdy nám bylo spíš jen pro srandu z tamních buranů... "Well some things you don’t do for the cash there is in it. Some things you do just for the buzz you get out of it." ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Drastické, surové záběry z rodea podané skoro dokumentární kamerou. Přesto nepatřím k těm, kteří by chtěli tyhle kruté hrátky se smrtí zakázat. Nejsou to totiž jezdci, natož zvířata, kteří si zaslouží odsouzení. To my, ten tupý dav lačnící po krvi a přitom pojídající popcorn. ____ Tenhle film, což je vzácné, je maximálně upřímný. Bez servítků ukazuje jaká je cena zábavy. Dostal mě, prostě mě dostal perfektně vykreslenými charaktery. Milostným vzplanutím, které bylo tak nepostřehnutelné, že si ho téměř ani nevšiml ten, koho zasáhlo a způsobilo mu smrtelnou ránu. Aréna, ze které není návratu. Hodně mužská záležitost. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Tento film mi dal definitívne pochopiť, prečo parížsky cinefili tak obdivovali dielo Nicholasa Raya. Lusty Men je značne ozvláštňujúci hneď na niekoľkých úrovniach, vďaka čomu pôsobí veľmi živo. Film je tak citlivo obsadený, zahratý, napísaný a zrežírovaný, že aj dnes by v konkurencii civilnejších amerických filmov obstál na výbornú. Robert Mitchum svojím strohým, potmehúdskym herectvom pripomína Billa Murrayho. Aj ostatne postavy sú veľmi precízne vycastové a už ich fyziognómia presne vyjadruje charakter, ktorý majú hrať. Presná psychológia je dokreslená aj účesovými, kostýmovými a výzorovými detailami. Postavy tak pôsobia neopozerane a nepodliehajú nejakému typovému obsadzovaniu hercov. Najvýraznejší posun smerom k dokumentárnosti je však vidieť na scénach ródea. Dôležité je ako sú tie scény natočené a čo si berú do pozornosti. Rodeo sa tu neredukuje len na krátke dramatické či akčné výjavy ako to poznáme z iných filmov, ale ukazuje priebeh celého výstupu z jeho smrteľnými aj smiešnymi fázami. Ray strká kameru zúrivým býkom takmer priamo do papule a správne zvolenými uhlami kamery zachytáva bezprostrednú blízkosť nebezpečenstva, ktoré musia jazdci podstúpiť. Rodeo natáča na odlišný druh menej kvalitnej filmovej suroviny, čo ešte viac posiluje pocit dokumentárnosti. Príbeh, ktorý rozpráva je tiež pomerne civilný, nedochádza k žiadnym extra zvratom, skôr sa zameriava na jednoduché situácie s presne odpozorovanými detailami, v ktorých sleduje postupný psychologický prerod jeho postáv. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Chlipna kovbojka ani omylom - skor drsny pohlad do rodeo sveta - Mitchum opat na urovni, ten chlap proste vedel hrat ..... dost to ale ide na sablone dialogy - rodeo - dialogy -rodeo- dialogy - rodeo ..... cely film . 75 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dráma z prostredia ródevových šou, na ktorých si novodobí kovboji môžu pekne zarobiť, nie je ani tak poctou tomuto divokému či skôr barbaskému "športu", skôr ukážkou toho, ako je tento "šport" nebezpečný a čo robí s vyslúžilcami - sláva, ľahkomyselnosť, zranenia, smrť. Mitchum (vo svojich najlepších rokoch) sa pre rolu akoby narodil, pôsobí veľmi hodnoverne, k tomu jeho postava hlášky ako na počkanie a na všetko má odpoveď. Na druhej strane, Susan Haywardová konečne v inej roli, než v roli snobskej alebo znudenej paničky. Chcelo by to ale skrátiť stopáž, hlavne v strednej pasáži je to viac romanca než dráma a prižmúriť očko treba v prípade prestrihov jazdcov na koňoch či býkoch. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Vynikající a málo známý film z prostředí rodea. Mitchum jako busted cowboy v jedné ze svých nelepších rolí. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slusnej film z prostredi jezdcu rodea. Chlapik chce vydelat penize na svuj vlastni ranc, a tak odejde z prace a da se na rodeo pod vedenim mazaka Mitchuma. Manzelka Susan sice protestuje, ale neni ji to nic platne a zacne s nimi objizdet zavody... Libila se mi Lorna Thayer jako jedna z dalsich manzelek, a zrovna tak koketa Bebs v podani Eleanor Todd. 3+ ()

westerns 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film z prostredia jazdcov ródea. Mitchum opäť neprekonateľný, Susan Hayward je krásna a Arthura Kennedyho tiež poznám, čiže super! Scéna, kde sa Susan sprchuje, a Mitchum je vedľa..., musí byť jednou z najsexi v celej kinematografii z 50. rokov!, ak ešte nepočítam Mitchumovu masáž vo filme Řeka bez návratu (1954)... ()

Reklama

Reklama