Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chamtivost je dobrá, chamtivost je zdravá... Hollywoodský režisér Oliver Stone se vrátil ke kultovní postavě charismatického finančníka Gordona Gekka v podání Michaela Douglase z filmu Wall Street po 23 letech a natočil pokračování s příznačným podtitulem Peníze nikdy nespí. Děj se tentokrát odehrává v roce 2008 na pozadí příběhu největší bubliny v dějinách, která vyústila v globální ekonomickou krizi. Bývalý elitní makléř Gordon Gekko představuje padlou legendu a ikonu Wall Street. Ve vězení si odpykal trest za nelegální spekulace a nyní se věnuje ekonomickým přednáškám, které předjímají nástup globální ekonomické krize. Zdá se, že se z něj stal jiný člověk. Aspoň by tomu rád věřil mladý makléř Jake Moore (Shia LaBeouf), který zrovna řeší pracovní problémy po sebevraždě svého mentora a investičního správce Louise Zabela (Frank Langella). Ambiciózní Jake randí s Gordonovou dcerou Winnie (Carey Mulliganová), která před lety přerušila s otcem kontakt a odmítá uvěřit, že by se mohl změnit. Jake a Gordon se vídají za jejími zády, společně řeší svět byznysu a financí, zároveň se snaží pracovat na urovnání křehkých rodinných vztahů. Minulost sice člověk napravit nedokáže, ale může se snažit pomoct. Otázkou zůstává, zda to platí i v případě Gordona Gekka, který v hloubi duše touží po návratu do světa velkých financí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (689)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone vie občas strihnúť pekný záber alebo fajnovo vpasovať hudbu do film, no úplne stratil akúkoľvek súdnosť. Prvá polhodinka filmu, kde sa Stone vyžíva v pranierovaní krízy je postavená na hlavu a vidieť, že Stone nemá šajnu o ekonómii a servíruje niečo posplietané, čo mu nakecali jeho ľavicoví kamoši spojené s tým, čo sa dočítal v novinách. Navyše celé je to dokorenené naivnou až komickou ľavičáckou sublíniou o alternatívnych zdrojoch energie (ktorej absurdita graduje v závere filmu). No potom príde dej a s ním hlavný problém filmu - scenár. Treba uznať, že napriek tomu, že film má cez dve hodiny, zbehne ako voda (čo je jeho velikánske pozitívum), no monotónne - bez vyvrcholení, či zvratov. Scenár je katastrofálny: dej je hlúpy, nelogický, zjednodušujúci a hlavne takmer neexistuje. Tú prázdnu báchorku dejom nazvať nemožno. Ba čo viac, réžia je taká zlá, že i tých pár zvratov Stone natočil tak mizerne, že prejdu plátnom ako tá voda. A tá voda sa valí a zrazu je koniec a človek vycapene pozerá, že čo to má byť. Vrcholom je ultra hlúpy sentimentálny happyend, pri ktorom sa zastavuje rozum a človek čaká, kedy príde ten zvrat, ktorý vráti príbeh do reality. A ten nepríde. Škoda - Michael Douglas hrá parádne. Asi prvý krát za 15 rokov... Stone by mal prestať točiť politicky angažované filmy. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Allan Loeb, Stephen Schiff | Hudba: Craig Armstrong | Produkcia: Edward R. Pressman, Eric Kopeloff | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Edward R. Pressman Film | Rozpočet: 70 miliónov $ | Tržba: 130,632,932 $ | Remeselne zúžitkovaných 70 miliónov dolárov za priemerný scenár, výborne hrajúcich hercov, ukážkových kamerových záberov s nápaditými strihovými prechodmi. Celkový výsledok? Žial len šedosť, ktorá reflektuje šedý život burzového makléra - aj napriek tomu, že sa môže preháňať s plameňovo-červenou Ducati. Lepšie 3*. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Lepsi cas na natocenie pokracovania o financnych zralokoch alebo makleroch si Oliver Stone ani nemohol najst, pretoze po krachoch mnohych bank a velkych firiem nielen v USA bola asi najlepsia prilezitost ukazat tie vystrasene tvare roznych investorov, o kolko milionov dolarov prave pred chvilou prisli. Ale v tomto filme nejde iba o peniaze a investovani, ale aj o rodinne problemy, co urobil reziser velmi dobre, lebo inak by bol film prilis nudny. Zaujimal ma vztah Jakea a Winnie, ktory siel dolu vodou od chvile, odkedy nastupil na scenu jej otec Michael Douglas, ale okrem toho bolo mile vidiet aj Susan Sarandon v ulohe Jakeovej matky, ktora mala v tejto dobe zrejme naivnu predstavu o predaji domov. V malej ulohe sa objavi aj Charlie Sheen, ktory si zahral hlavnu ulohu v prvej casti Wall Streetu z roku 1987 a tu sa dozviete, co vlastne za tie roky robil a ci sa mu darilo alebo nie. Nie je to film pre kazdeho, pretoze je to dialogovy film a divakom nezasvätenym do investicnych veci bude posobit nudne alebo nepriehladne... 04.11.2010 _______ Michael Douglas - (Gordon Gekko) +++ Shia LaBeouf - (Jake Moore) +++ Josh Brolin - (Bretton James) +++ Carey Mulligan - (Winnie Gekko) +++ Eli Wallach - (Jules Steinhardt) +++ Susan Sarandon - (Jakeova mama) +++ Frank Langella - (Louis Zabel) +++ Oliver Stone - (Investor) +++ Charlie Sheen - (Bud Fox) +++ Produkcia: Oliver Stone +++ Hudba: Craig Armstrong +++ (Videl v kine 02.11.2010) +++ ()

Botič 

všechny recenze uživatele

New Blood. New money. New game. Sympathy for the financial Devil! Dovolte, aby se znovu představil – Gordon Gekko - pán blahobytu a pokušení. WS2 je skutečně jedno z nejpovedenějších pokračování poslední doby a svižně odsýpající podívaná. Až je s podivem, že za celou touhle insider´s game stojí Oliver Stone. Ten Stone, který v posledních 5 letech zrovna nepředváděl svojí nejlepší formu. WS2 je mainstreamovějším filmem, než byla jednička, ale pořád s ne až Tak úplně mainstreamovým dějem. ( Kdo se pořádně vyzná ve všech těch grafech, cifrách a slovní hantýrce, ať hodí kamenem - Enter the void of Financial world ) Stone si to uvědomil a proto se vytasil s až nečekanou vizuální stránkou dodávající příběhu tu pravou dravost. Akorát snad jen těch časosběrných fotek New Yorku bylo na můj vkus moc. Co se týče archetypů - ďáblů se po plátnech proháněla celá řada, ale ten Michaela Douglase patří rozhodně k jedněm z nejlepších. ( Chamtivost je dobro!!! ) Shiova postava hledající otcovský vzor, perfektně zapadá do celkové mozaiky. A chemie mezi ním a Douglasem je přesvědčivější, než ta v Indiana Jonesovi. Wall Street 2 je jako dobře rozehraná partie pokeru. Zasvěcená hra, pro zasvěcené hráče. Well played Mr. Stone! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

É, bylo to o něčem jiném, než že od pohledu "ývl" mumifikovaný bankéř z Monopolů hraný Eli Wallachem přežije (za ustavičného děsivého cvrlikání) všechny a všechno, a proto, že v "tom" všichni mocipáni mají svoje zlaťoučké penízky, díky kterým si myslí, že oni (a ne Eli Wallach a jeho Melody Boys) tomu šéfují, se to hned tak nezmění? Vlastně jo, bylo to ještě o tom, jak byl Josh Brolin moc namachrovaný, jak geniální a sofistikovaný a v jádru dobrý chlapec Shia LaBoeuf našel svoje srdce (a hádejte co udělal s tím Brolinovým), a jak se Oliver Stone rozhodl udělat z Gordona Gekka alespoň trošku lidskou postavu... nebo taky ne:) Ano, je v tom to Stoneovo poťouchlé mrkání a výsměch burziánskému kapitalismu zvícího rozměrů, které si ani soudruzi v mírovém socialistickém táboře nedovedli představit, a takový ten nenápadně vztyčený ne prostředník, ale ukazovák (i když ten prostředník asi taky), ale nemohl jsem se zbavit dojmu rezignovanosti (i když to možná právě mělo působit šok a znechucení) - zvlášť ve scéně, kdy Charlie Sheen s Michaelem Douglasem vzpomněli na staré časy, kdy si ještě museli na něco hrát. První díl mi zkrátka přišel výrazně lepší, tohle je taková moderněji natočená, výborně obsazená, ale obsahově slabá sociální moralita, nazíráno "zevnitř shora". Zatmívačka s bublifuky už byla opravdu laciná... 70% a víc ani ránu, narozdíl od jedničky bez reprízy. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (27)

  • Maľba, ktorú na konci filmu Breton James (Josh Brolin) v záchvate zlosti zničí, je dielo z roku 1823 španielskeho umelca Francisca Goyu a nesie názov "Saturn Devouring His Children" (Saturn Požierajúci Svojho Syna). Originál s ďalšími trinástimi "čiernymi maľbami" je vystavený v Múzeu del Prado, v Madride. (Real Tom Hardy)
  • Prostředí financí Shiu LaBeoufa zaujalo natolik, že si pořídil licenci a stal se skutečným makléřem. (jenik71)

Související novinky

Stoneova divočina

Stoneova divočina

07.03.2010

Oliver Stone se rozhodl bavit. Soudě podle trailerů na Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, jde mu to docela od ruky. Jeho následujícím filmem bude podle všeho akční thriller Savages. Adaptace románu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno