Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Skvělý nablblý sci-fi, kde je tolik nechtěný komedie až to muselo bejt naschvál. Takže výsměch, ale současně obdivuju, jak hezky si s tím někdo vyhrál, celkově je ta "zakázaná planeta" radost pohledět. Prcací dcerka ("Tak proč mě nepolíbíte tak jak to dělá každý?"), teatrální starý profesor, chrabrý Nielsen, krásně starosvětský futurobot... pár si ještě musím dohnat, každopádně v 1950s subžánru jsem asi nic lepšího neviděl. Vděčná věc. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jen co se objevila dcera, freneticky jsem si opakovala: "Ať ji nikdo neučí líbat. Ať ji nikdo neučí líbat. Ať ji nikdo neučí líbat, prosím." Ale ne, takhle filmy nefungují. Rozčílila jsem se, jak nonšalantně se k tomu film staví, vzpomněla si na Červeného trpaslíka a dále také navštívila dilema, jestli se paradigma filmů 50. let má při hodnocení kvality filmů vyloučit, a nebo jestli ho můžu kvůli šovinismu a plochosti bez těžkých myšlenek odsoudit. A potom mi přišlo na mysl, že ploché a šovinistické filmy se točí i dneska, takže to s tím pravděpodobně nemá zase takovou souvislost. Inspirace Shakespearem je úsměvná. "Ze stejné látky jsme, z níž spřádají se sny..." Haha. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Forbidden planet je jeden z těch mála sci-fi filmů, které se mohou pochlubit nestárnoucím vizuálem a stále aktuálním námětem. Výprava je bohužel zarytě studiová a efekty jsou občas roztomile naivní, přesto nebudí úsměv ani po těch téměř šedesáti letech. To samé se dá říci o zobrazené technologii. Kdo zná klasický Star Trek, tak se bude cítit jako doma. Zápletka ostatně působí jako jedna dlouhá epizoda z dobrodružství kapitána Kirka. I přes určitou schématičnost děje není vůbec hloupá a obsahuje překvapivou pointu a morální ponaučení. A pochopitelně i napětí a hutnou atmosféru, podbarvenou zvláštní elektronickou hudbou. Spolu se stejně vynikajícím a neméně nadčasovým The Day the Earth Stood Still šlo o první důkaz, že inteligentní sci-fi není omezena jen na stránky knih a povídek, ale může existovat i na stříbrném plátně. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Klasické sci-fi, ve kterém se Leslie Nielsen objevuje dlouho před tím, než se stal Bláznivou střelou, ohromuje na svou dobu vynikajícími speciálními efekty. I ty nejinovativnější ale dnes působí jako z filmu pro pamětníky, když ne rovnou trochu legračně. Děj po dramatickém začátku plynne pomalým konverzačním tempem. Na akci dojde až na úplném konci. Zakázaná planeta je svým způsobem zábavná. Ale taky zastaralá a naivní. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vyzera to ako taky predchodca Star Treku u ktoreho sa evidentne inspiroval Gene Roddenberry, ked vymyslal Trek. Sledujeme tu cestu medzihviezdnej lode na jej expedicii pri ktorej navstivia planetu na ktorej musia vyriesit zahadu, kym ich to vsetkych nezabije. Chrabreho kapitana, ktory sa zapletie s miestnou sexicou si zahral mlady 30 rocny Leslie Nielsen. Sice nebol zly, ale vo vaznej polohe nepôsobil prilis charizmaticky. Zvysok posadky je dost zamenitelny. Viac zaujme zahadny vedec a jeho krasna dcera. Stvala ma akurat postava kuchara, ktora vyznieva az prilis dobovo komicky. Technicka stranka vyzera aj po 60tich rokoch stale dobre a s prihliadnutim na dobu vzniku aj pôsobivo. Tempo filmu je pomalsie, ale na to je fanusik Star Treku zvyknuty, takze v tom nevidim problem. Samotna zahada je zaujimava. Vysledkom je kvalitne sci-fi v Star Trekovskom style, ktore funguje aj po rokoch. 7/10. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (26)

  • První mainstreamový film, jehož hudba vznikla pouze pomocí elektronických nástrojů. (-bad-mad-wolf-)
  • Zakázaná planeta bývá označována jako první sci-fi film, který disponoval opravdu velkým rozpočtem. Filmy tohoto žánru nebyly do té doby brány příliš vážně ze strany velkých filmových studií, ale úspěch Zakázané planety ukázal, že velkoryse financovaný sci-fi film může být úspěšný. (Dreadd)
  • MGM mělo svoje vlastní animační studio, ale v době natáčení nebylo provozuschopné. Animované efekty, jako byly zbraně, Robbyho přetížení či monstrum, proto vytvářel Joshua Meador v Disney Studios. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama