Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Nach 

všechny recenze uživatele

Zajímavý artový snímek, kde není důležitá logika, ale poselství. O tom, že sláva je pomíjivá, stejně tak jako život i "věčnost". Ale i v těch nejkrajnějších situacích se může najít odpuštění a přátelství mezi lidmi, kteří si dříve třeba neměli vůbec co říct. Skvělé herecké výkony, zajímavý scénář. Prostě a jednoduše čtyři hvězdy. Tedy: 75%. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér Votoček nenatočil více filmů... Tento film jsem hltala od začátku do konce... Nádherné podobenství o pomíjivosti lidské slávy... I nápad ráje jako ostrova, v němž jednotlivá patra hotelu, který se na něm nachází, představují jednotlivé kruhy slávy - čím vyšší patro, tím více upadá daná osoba v pozemském světě v zapomnění... V horních patrech hotelu už jsou to jen takové podkrovní krcálky, kam táhne všemi otvory... To Einstein v prvním patře si stále užívá svého nerušeného pohodlí... Peter O´Toole a Colin Firth v nezvyklých polohách, které daly vyniknout jejich herectví. Toolovi tomu, co mu ještě zbylo. U Firthe si stále myslím, že to je jedna z jeho nejpůsobivějších hereckých kreací společně s Valmontem, tedy pro mě:-) Filmu nechybí humor, napětí a zvláštní konečné vyústění... P.S. 2.8.2010 dodávám, že další životní roli předvedl Colin Firth ve filmu Dívka s Perlou a hlavně v Single Man. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Během úvodních scén jsem se přistihl v menším zmatku s pocitem, že nechápu, co se vše přede mnou odehrává. Ale po 20ti minutách už film naplno přešel do velmi zajímavého fantaskního světa již zesnulých lidí včetně známých osobností, který mě hodně začal zajímat a připravil i velká očekávání, co vše přinese. S ohledem na pomalejší tempo a umělečtější háv toho Votočkův film nenabídl zdaleka tolik, kolik by šlo z podobného námětu vytěžit, přesto... pravidelná setkání a dialogy vraha s jeho slavnou obětí, posmrtný život slavných v nezájmu či zapomnění, pár dalších neotřelých situací, prostředí buksbanové zahrady či střet s vtipnou „stojící mrtvolou“ hotelového vrátníka strážícího návštěvní knihu... to vše mě dost upoutalo, ačkoliv mi ústřední příběh připadal co do jeho vedení a rozvíjení slabší. Peter O'Toole naprosto skvěle a zábavně vystihl figurku nafoukané herecké legendy, částečně si žijící v iluzi mnohem větší slávy. Oproti němu mladý Colin Firth na mě působil strašně nezáživně, průměrně a nezaujal mě ničím. Celkově jsem Na křídlech slávy rád viděl už jenom proto, že jde o jediný celovečerní film režírovaný Otakarem Votočkem, ceněným nizozemským scenáristem československého původu, ale dojmy jsem místy měl z vícera důvodů rozpačitější. [65%] ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Co je to sláva a kdo je vlastně "slavný"? Existuje pro tohle nějaké měřítko? To se asi nedozvíme, stejně jako není tak zaručené, jestli je sláva ráj nebo peklo. Jisté je, že lidí malicherně toužících nést se na jejích křídlech bylo, je a bude vždycky hodně. Budou se donekonečna mučit vlastní prestiží a společenským postavením, mudrovat nad důležitostí vlastního ega a přínosem pro společnost... dokud všichni neupadnou v zapomnění. Téma téhle výborně vymyšlené alegorie "Hotel Hell" mi parádně sedlo do noty. Absurdní zásvětní machinace a pravidla bez zdánlivé logiky, toť svět mrtvých celebrit. A diváku nezbývá než přemýšlet, jestli se ústřední hrdinové dostali do pekla nebo zda jde pouze o očistec. Jedno je totiž jasné: na křídlech slávy se do nebe nejspíš doletět nedá. 100% ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Drama? Možná. Fantasy? Určitě. Ale komedie? Možná tak hodně hořká. Vynikající a charismatický Peter O'Toole je tahounem celého filmu, který k mému překvapení natočil čech. Téma, že v nebi máte na růžích ustláno podle toho, jaká je vaše světská sláva je originálním nápadem pro film, ale bylo by velmi smutné, kdyby tomu tak bylo i ve skutečnosti. Ačkoliv se mi plynutí filmu zdálo být jaksi unylé a pomalé, zřejmě to k danému tématu patří, protože i čas v tomto filmovém posmrtném životě takový je. Nebýt Petera, bylo by těch hvězd méně. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)
  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)

Reklama

Reklama