Reklama

Reklama

Stříbrná pila

(seriál)
Československo, 1978, 5 h 23 min (Minutáž: 48–55 min)

Scénář:

Viktor Dusil

Hudba:

Karel Mareš

Hrají:

Vlastimil Brodský, Pavla Maršálková, Luděk Munzar, Jana Hlaváčová, Ladislav Mrkvička, Jaroslava Obermaierová, Karel Heřmánek, Eliška Balzerová, Ivan Luťanský, Vítězslav Jandák, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Komediální seriál z prostředí beskydských dřevařů přináší příběhy o životních osudech lidí z beskydských hor z konce 70. let 20. století... Nejmladší syn Stáňa Dubiňák pošle telegram, že se vrací z vojny. V rozvětvené rodině Dubiňáků to vyvolá velké nadšení a všichni se připravují na jeho návrat. Jsou to dřevaři a celý život se u nich točí kolem lesa. Všichni předpokládají, že i Stáňa se vrátí k práci dřevorubce. Jeho kamarád mu však nabízí výnosnější místo číšníka ve své hospodě. Stáňa, který je na rozpacích, zda ho poslechnout, se nakonec do rodných Beskyd vrací. Důvodem je Věrka, dcera hajného Švejdy. Ten však jejich vztahu nepřeje a dělá vše pro to, aby hoch nechal dívku být. Stáňa po rozhovoru s ním z lesa uteče a stává se číšníkem. Blíží se dřevařská soutěž. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (7)

Stříbrná pila (1978) 

Pohodový seriál, který nemá nijak zajímavý a napínavý děj, sází spíše na pár úsměvných historek a velmi zromantizované prostředí lesů a dřevorubců. Nejvíc to asi připomíná Chalupáře, ale ti jsou co do kvality i humoru o nějaký ten stupínek výše. Vlastimil Brodský si tady s překvapivou věrohodností střihl roli nerudného vládce rodiny. Chvílemi mě to bavilo více, chvílemi méně, ale jsem moc rád, že jsem tuto zapomenutou pohodovku mezi seriály našel. ()

Návrat (1978) (E01) 

První díl je takovým zpracováním Čekání na Godota v duchu seriálu ze 70. let. Celou dobou se hovoří o tom, kterak se Stáňa vrátí z vojny, což mě přivádí k myšlence, že Stáňa musí být ve svých dvaceti letech vskutku výrazná osobnost, jestliže jen pomyšlení na jeho příjezd vyvolá takovou slávu. Se slavným dramatem spojuje tento díl nudnost, kterou naruší až fakt, že Stáňa na rozdíl od Godota nakonec skutečně dorazí a ještě v samotném závěru stihne trochu pobavit malou patálií ve vlaku. Na nádraží ho kromě příbuzenstva přijde vítat i pan nadlesní, aby jej včas odradil od techtlí a mechtlí s jeho dcerou, která bude mít maturitu. Celkově vzato se první díl moc nepovedl, ale vězte, že v dalších to bude mnohem lepší. ()

Náhradník (1978) (E02) 

Kdo si po nepříliš podařeném prvním dílu pustil další, ten nebude zklamaný. Pokud tedy bude na tento seriál naladěn. Nejde o nějakou třeskutou legraci ani spletité příběhy, spíše o sled úsměvných historek a celkovou pohodu. Tady excelují Vítězslav Jandák a strécu Luděk Munzar (konečně mi došlo, že to není otec rodu, nýbrž nejstarší bratr Mrkvičky, Heřnánka a spol). Ženský kolektiv rovněž stojí za to, zejména Zázvorková se svou škodolibou dcerou trochu  marfušovského typu. ()

Nevěsta (1978) (E03) 

Zábavný díl, a to jak anabází venkovského dřevorubce po Praze, tak patáliemi městské intelektuálky v Beskydech. Ale nejlepší bylo, kterak manželka trombonisty vedla dlouhý proslov, proč její manžel nemůže jít hrát, načež ten vzal po jejím monologu trombón a šel :-) Překvapil mě Vlastimil Brodský, který je v roli nerudné hlavy rodu velmi věrohodný. ()

Prázdniny (1978) (E04) 

Krokodýl Dundee ve městě. V tomto případě hned dva, a sice Čestmír Řanda a Vlastimil Brodský. A i když si na ně Jan Kraus vyzývavě plácající s kasírkabelou nepřišel,  nutno říci, že Dundee se v New Yorku přece jenom cítil trochu komfortněji než tihle dva. První jel vytrhnout dceru z náruče syna toho druhého. Druhý mu jel jakoby pomáhat, ale spíše se bavil marností tohoto počínání. Mezitím se Pavle Maršálkové začnou doma hromadit vnoučata (a že jich je). A nesmím zapomenout na skvělou bratrancovskou výpomoc s vysvědčením (a na fakt, že Jaroslavu Obermaierovou nikterak nepřekvapilo, že syn má najednou samé jedničky). ()

Dámská jízda (1978) (E05) 

Seriál si asi svůj vrchol odbyl ve druhém a třetím díle. Celý pátý díl pojednává v podstatě jen o tom, jak se několik part přemístilo autobusy z jejich lesů do místa konání soutěže. Jedním z mála zábavných momentů je jezevčík kradoucí buřty a následné dopátrání místa činu. ()

Vítězové (1978) (E06) 

Ani zde se nic moc neděje, kromě očekávatelného happyendu pro všechny a nějaké té politické sebechvály. ()

Reklama

Reklama