Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Othello 

všechny recenze uživatele

Už ze začátku mě zprudilo, jak se dá natočit tak vděčná scéna jako zastřelení Lincolna se vším kolem (divadlo, skok vraha před obecenstvo s rebelským heslem na rtech, nošení Lincolna přes ulici) tak nudně a neinovativně. Film však bohužel kartu neobrátí. Redfordova režie je stejně suchá jako jeho herectví a nejvýraznější scény jsou ty soudní (díky bohu jich je požehnaně), protože se v nich hodně mluví a nemusim alespoň uvažovat nad tim, proč se počtvrtý opakuje ta samá kamerová jízda. Tu vizuální nudu se pak někdo chytře snažil postprodukčně obohatit přidaným zrnem a zvýrazněním světelných zdrojů, ale to vás dvě hodiny neudrží žejo... Ideální na hodinu dějepisu, abyste si ujasnili, jak to tenkrát vlastně (nejpíš) bylo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Spielbergův Lincoln a Redfordův Konspirátor - ideální dvojfilm. Konspirátor je sice po stránce režijní nápaditosti, kameramanské velkoleposti, hudebního doprovodu nebo velkoryse vypadající výpravy o něco málo chudší bratříček, nicméně na skvělosti mu to neubírá. Poutá především strhujícím, ve všech případech skvěle zahraným příběhem, který poměrně nečekaně ryje do všeho typicky amerického, s pravdou a lží, spravedlností a neprávem žongluje jako zkušený cirkusák a v závěru napíná, šokuje i dojímá. A není jen pro diváky "znalé věci", ale srozumitelný úplně pro všechny. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Sahat jižanům na negry se nemusí vždy vyplatit. To poznala na vlastní hlavu i ikona všech ikon, velikán největší, jehož jméno šeptá za hrdého třepetání Hvězdotřpytného praporu v posvátné úctě každý Američan, přičemž jednou vlhkou rukou osahává ústavu a druhou majetnicky laská pojistku své devítky a demokracie. Tedy snad jen mimo majitelů nemovitostí v Harlemu a Bronxu. Ti jen laskají tu devítku, na výročí atentátu bouchnou šampáňo a smutně kalkulují případnou současnou hodnotu svých bloků za předpokladu, že by jejich nájemníci stále strádali pod bitchem otrokáře. Bobík Červenáfordka umí perfektní dramata a moc dobrý republikán by z něj asi nebyl! Ukazuje totiž, že jde li o hon na čarodejnice, tak u včel svědí prostředky, výjimka potvrzuje pravidlo a v přelomových momentech si jakýkoliv establishment s plnou hubou ideálů dokáže Biblí své demokracie chladnokrevně vytřít prdel. Mařenka Surratová by mohla vyprávět... Nebýt krutého castingového erroru v podobě obsazení nejslizštějšího "herce" v dějinách kinematografie, mužské verze Portmanovic Natálky, Skřeta Mekevoje, jehož xicht mi způsobuje nauseu už na plakátech, naperu pětihvězdu, aniž bych mrkl svým názorově nekorektním okem. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Hoci je na prvý pohľad zrejmé, že sa Redford sústredí najmä na čiernu škvrnu amerických dejín, skôr som mala dojem, že atentát slúži ako pozadie na psychologické vykreslenie ženy, ktorú v danom období, na základe vtedajšej ústavy súdili úplne inak, ako by ju boli právne normy súdili dnes. Bola som pripravená na nenápadnú rezervovanú drámu a dostala som, čo som očakávala. Znamenitá kamera plná tlmeného svetla perfektne dotvárala stiesnenú atmosféru, skvelý James McAvoy a Robin Wright v pozícii ženy, ktorej voľby zďaleka neboli tak jednoduché. Pripadá mi komické, keď niekto americkému filmu s americkou históriou vyčíta patetizmus, ústavu, morálku,... - jemné zveličenie a nadnesené podanie nepovažujem za negatívum, hoci chladný Redford je tým posledným, komu by sa tieto elementy pri tak škrobenom pojatí snímky mali vyčítať. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JESTLI JI ODSOUDÍ JAKO VINNOU ŘEKNOU, ŽE JSI NEDOKÁZAL OBHÁJIT. A BOŽE CHRAŇ ABYS, VYHRÁL“...... /// SIC SEMPER TYRANNIS! Tak nám zabili prezidenta paní Surrattová. Celej národ je v šoku, a......ale copak to?? Že vy o tom taky něco víte?... Je to jižanka, katolička a oddaná matka. Ale že by byla vrah... Nevím jak moc vás zajímá velezrádný a vražedný spiknutí, který mělo za cíl vraždu tehdejšího prezidenta. Mě celkem jo. AŤ TO DOPADNE JAKKOLIV, ON NEVYHRAJE. Soudní proces a celkový prostředí před 146ti lety je hlavně díky režii a Robin Wright - zajímavý. (Ale, kdyby se šlo na začátku ,,hned na věc“, ušetřili by jsme půl hoďky.) Inkviziční proces a rodinnej obranej mechanizmus – to všechno slibuje jistou dávku emocí. Jestli to tak bylo, či ne – nechme stranou. Je to film. Uvěřitelnej. Jako Kladivo na čarodějnice. Teda jestli je i vám povinnost CHRÁNIT NEVINNÉ blízká. Protože jinak budete převálcováni vlnou patosu o tom co národ opravdu potřebuje. Konec mě nedohání k slzám. Ten je zmršenej. Lidsky. Za což jistě nemůže Redford, ale ,,skutečný události“. Je tu prostě další příběh z americký historie podaný hollywoodským způsobem, jehož 2/3 jsou hodně dobrý! A ten závěr? K jasnýmu verdiktu mě nepomůžou ani historický fakta. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem majitelka pensionu a neptám se hostů na důvod pobytu. (Bacha na Araby – jen takovej nápad...) 2.) Chystám obhajobu. Kauza: Novoborskej masakr. 3.) Chci se seznámit s prvním šéfredaktorem The Washington Post. 4.) Thx za titule ,,Velkotlamka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Jeden z generálů v komisi, jehož jméno ve filmu nepadlo, byl Lew Wallace, který je autorem románu "Ben Hur: Příběh Krista". (Morien)
  • Dům, ve kterém Mary Surratová provozovala svoji ubytovnu, stále stojí na předměstí Washingtonu, v Čínské čtvrti. (Morien)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Georgia. (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama