Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Yardak 

všechny recenze uživatele

1865 - soudní drama, které kromě určitého popisu historie nám může metaforicky říct i něco k dnešnímu politickému systému, neboť jednotlivec nikdy nemůže "vyhrát". James McAvoy zase jednou září, Redford svírá režijní otěže též velmi jistě a k tomu ještě tolik známých herců ve vedlejších rolích. Historie jednou nedostala od Hollywoodu na frak:o). ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Jsou chvíle, kdy rozbouřené emoce stojí nad spravedlností a místo trestu přijde pomsta. Ani svatá Ústava není nezneužitelná, při kácení lesa létají třísky a jedna jižanská matka musí trpět místo syna. Robert Redford je dobrý přednášející, ale emoce a hluboký zájem ze mě začal tahat až po drahné době. Takže se vlastně můžu podepsat pod Isherwoodův komentář...Inter arma silent leges ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší pekný film od Roberta Redforda. Tentoraz je to údajne snímka podľa skutočnej udalosti. Film sa mi veľmi páčil. Atentát na Abrahama Lincolna je podľa mňa najzaujímavejšia americká udalosť. Ako som už napísal, snímka ma veľmi potešila. Dobré obsadenie a scenár ma pripútali do kresla a s chuťou som sledoval osudy našich dvoch hrdinov. Raz za niekoľko rokov si Robert Redford usadne na režisérske kreslo a vypustí do sveta film s neobyčajnou tematikou. Tentoraz si vzal atentát na Abrahama Lincolna a vznikla z toho neobyčajná súdna dráma, keď americké súdnictvo nefungovalo tak, ako teraz. Vedľa Jamesa McAvoya a Robin Wright sa vo filme objavujú herecké hviezdy ako Kevin Kline či James Badge Dale. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Co je důležitější - spravedlnost pro jednoho, nebo historická nutnost pro všechny? Kdo to rozhodne a jaké k tomu použije prostředky? Aktuální téma se Redfordovi podařilo natočit naprosto nevzrušivě, jako vybledlou fotografii ze starého alba z půdy. Většinu filmu jsem postrádala emoce, přitom příběh samotný jimi musel přímo překypovat. Režisér se příliš soustředil na rozumovou, vysvětlovací dějovou linku, jakoby zapomněl, že city bývají přesvědčivější. /11. 4. 13./ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Spielbergův Lincoln a Redfordův Konspirátor - ideální dvojfilm. Konspirátor je sice po stránce režijní nápaditosti, kameramanské velkoleposti, hudebního doprovodu nebo velkoryse vypadající výpravy o něco málo chudší bratříček, nicméně na skvělosti mu to neubírá. Poutá především strhujícím, ve všech případech skvěle zahraným příběhem, který poměrně nečekaně ryje do všeho typicky amerického, s pravdou a lží, spravedlností a neprávem žongluje jako zkušený cirkusák a v závěru napíná, šokuje i dojímá. A není jen pro diváky "znalé věci", ale srozumitelný úplně pro všechny. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Dům, ve kterém Mary Surratová provozovala svoji ubytovnu, stále stojí na předměstí Washingtonu, v Čínské čtvrti. (Morien)
  • Je len veľmi málo známych skutočností a informácií o Fredericovi Aikenovi. Nezachovala sa žiadna jeho fotografia. (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama