Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozdílnost povah a životního stylu je jádrem úsměvné komedie Zdeňka Svěráka. Příběh dvou starších pánů začíná v nemocnici, kde jsou oba hospitalizováni. Bývalého tramvajáka, melancholika Havlíka (Vlastimil Brodský), fascinuje životní síla a nezdolný temperament nového známého Chouně (Miloš Kopecký). A když zjistí, že jeho nový přítel nemá kde bydlet, sám mu nabídne dočasný pobyt u sebe. Chouň s radostí přijímá nabídku a brzy obrátí Havlíkův spořádaný život vdovce naruby. Starý průvodčí poznává, že také může žít jinak: vesele a bezstarostně. Idyla se pokazí, když Chouň Havlíka okrade… (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Svěrákův jímavý příběh dvou osamělých mužů, kteří prostřednictvím náhodného setkání objevují všecky krásy světa, je bezesporu brilantní hereckou partiturou Vlastimila Brodského a Miloše Kopeckého v rolích životních outsiderů rozdílné úrovně i charakteru. Epilog, ohromující svou neobyčejnou obyčejností, potom napovídá, že opravdové přátelství je nade všechny křivdy světa. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát bezprostředně po odkoukání tři hvězdičky, ale po krátké úvaze a malém odstupu dávám čtyři.. Cením si hereckých kreací obou pánů, jak Vlastimila Brodského, tak Miloše Kopeckého, oba byli lehce uvěřitelní a působiví.. Příběh je sice trochu kostrbatý a má své drobné mouchy, přesto na mě dýchla taková ta krásná člověčina, přátelství dvou starších mužů proti osudu a všem protivenstvím.. Možná je to i tím, že já asi také věřím na zázraky v podobě dobrých skutků.. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák po Případu Platfus opět napsal Františku Filipovi scénář k filmu s Vlastimilem Brodským v hlavní roli. A opět ten scénař nějak zapadl. Není moc nikde zmiňován a asi to bude tím že je zase takový ,,Nesvěrákovský.´´ Místrův rukopis bych sám nepoznal ale musím říct že se opět neutnul. Sledovat vzájemné soužití dvou dědku je radost, pokud ty dědky hrají panové Brodský a Kopecky co se vzájemně skvěle doplňujou, celé je to tak milé i s tou televizní režií pana Filipa a skvělými vedlejšími roličkami paní Zázvrokové, Rosůlkové a Bohdalové. Ono sledovat už samotného Brodského má své kouzlo, stačí mu málo k tomu aby zaujmul, byl to nesmírně příjemný a dojemný člověk. Když se dozví že (Pozor Spoiler!) jeho nový spolubydlící je několiktrát trestaný zloděj a vykradl mu všechny úspory krom peněz na pohřeb (Konec Spoileru!) tak to je fakt síla a já mu to trapení děsně věřil. Závěr v soudní síni je jen třešničkou na dortu, možná zamrzí akorát otevřený a podivně useklý konec. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zdánlivé patálie po obdržení rozhodnutí Kváčkové Boženy z penzijního. Herecky a režijně živý příběh, předjímající další Svěrákovy příběhy i Babí léto. Soulad pestrého tvůrčího týmu, zábavička v podání staré gardy (kdo se dneska vyrovná miniatuře Rosůlkové ?!), vzorově rozepsané i zahrané životné herecké role dávají dramatu důchodového věku sílu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dvojici zcela odlišných starých pánů absolutně s přehledem zahráli Vlastimil Brodský a Miloš Kopecký. Mohl bych stále dokola opakovat, že takové herce už nikdy mít nebudeme, ale je to prostě fakt! Hluboce lidský příběh z pera Zdeňka Svěráka. Veškeré situace nádherně doplněny hudbou Jaroslava Uhlíře. František Filip opět dokázal, že je v režírování televizní tvorby naprostá jednička. Perfektní scény, když se opilý pan Havlík (Bróďa) rozčílí na paní domovnici (skvělá Stella Zázvorková) a z okna jí povídá (no spíše huláká a přitom se na ni ani nedívá), že konečně žije, do toho mísí svoje útrapy jako bývalý tramvaják - zkrátka příběh ze života. Nebo scéna na hřbitově a paní Růžičková (Marie Rosůlková, která postavě dodala perfektní šťávu) vykládá Chouňovi (Kopecký) o podstatě smrti a cigaretách, že předbíhá ostatní, kteří stojí v řadě na smrt, a do toho výborná hudba - to je prostě neskutečná krása. A poslední scéna v soudní síni je odrovnávající (v dobrém slova smyslu). Ještě nesmím opomenout postavu Jiřiny Bohdalové, která ztvárnila prostitutku Jarmilku. ()

Galerie (9)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama