Reklama

Reklama

Američan

Trailer 2

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (588)

tahit 

všechny recenze uživatele

Komu lze film doporučit? Tedy všem těm, kteří mají rádi takovou tu poetickou náladu ze starších francouzských či italských krimi snímků. Nebudete-li ovšem čekat nějaké zázraky, neměl by vás zklamat film. Možná ten konec mohl být zajímavější, ale i tak to nebylo zas až tak špatný. I když upřímně řečeno, největší pozornost na sebe strhává krásné městečko Castel del Monte a jeho nádherná renesanční architektura umístěná pod vrcholky hor. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ako je mozne, ze George skoncil v takomto absolutne nicim nezaujmavom filme? Obcas som mala pocit, ze si od nudy tresnem hlavou o klavesnicu, aby som sa aspon trochu prebudila... Ten look ako zo 70tych rokov zo serialu "Profesionali" mi teda nesadol, ale vlastne ten mi nesadol ani s Bodiem a Doyleom, takze je to jedno...Preco, George? ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jestli mě to takhle uspokojilo. Asi jo. Rád jsem sledoval šarmantního George Clooneyho skládat zbraně, nechal jsem se kolébat pohledem na oči Violante Placido, na italské lokace a líbilo se mi, že se tu nikdo za ničím dvakrát moc nehoní. Clooney má svou kariéru pevně v rukou. Nesází jen na tutovky a tu a tam se vytasí s nějakým stylovým uměleckým kouskem. Hodně ujíždí na své image chlapíka s totálním charismatem a inteligencí. Role tichého a věčně zadumaného zabijáka je pro něj tudíž jako stvořená. Dočasný azyl najde v malé italské vesničce, kde rozmlouvá s knězem a začne se sbližovat s prostitutkou Clarou.. Sedmdesátá léta se holt derou na povrch a nechtějí říct své poslední slovo. Což je jenom dobře. Jako celek to ale pohromadě nedrží. Z plátna je sice cítit, že režisér Anton Corbijn je renomovaný fotograf, snímek nicméně netepe vlastním životem, chybí mu skutečné emoce i vnitřní náboj. A potřeboval by se opřít také o zodpovědnější scénáristickou práci. Mně přesto i to, co Corbijn s Clooneym na plátně/za ním předvedli, asi tentokráte stačilo. Úsporná, zrající záležitost.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Všichni lidé hřeší. Někteří více než druzí. A vy jste spáchal mnoho hříchů pane Clarke. A pořád je pácháte“..... Jack je vyznavačem hesla ,,nejlepší parta je jeden“, nemá problémy s erekcí, má práci a celý film mu jde o život. Pokud chcete mrknout na pokus o filmový expresionismus (??? či jak to nazvat??) – tedy umění, nepřekvapí vás líné tempo známé z (některých) mafiánských filmů či westernů. Režisér na něj klade od počátku důraz a spolu s G.Clooneym vládne tomuto snímku, kde se toho vlastně moc neděje. Trocha toho napětí přichází až v (romantickém) závěru a já celkem chápu hodnocení 2*, ale i 4*. Je si totiž třeba ujasnit priority. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci poznat italský venkov. 2.) Mám rád filmy Sergio Leoneho. 3.) Trocha umění a G.Clooney mě nezabijou PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Artový akčňák, který mě, narozdíl např. od podobného Drive, moc nezaujal. Příliš pomalé tempo, dlouhé záběry a jednoduchý příběh by ještě nevadily, kdyby byla hlavní postava aspoň trochu zajímavá. A to bohužel není, což je docela paradox, protože se o ní dozvíme daleko víc než o postavě Goslinga v Drive. Clooneyeho postava mi ale, i přes jeho výborný výkon, přišla chladná a nezajímavá a cestu jsem s k ní našel až v závěru, který narozdíl od zbytku filmu skvěle funguje a je i celkem emočně silný. Zde jakoby najednou začala pracovat ta atmosféra, kterou se Corbijn marně snažil vytvořit po většinu stopáže. Celý film tak na mě spíše působí jako hlavní hrdina, chladně a nepřístupně. 50% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (14)

  • Jack (George Clooney) ve filmu používá pistoli Walther PPK. Stejnou zbraň používal britský agent s povolením zabíjet James Bond. (Krouťák)
  • Německý hudební skladatel a režisérův dobrý přítel Herbert Grönemeyer se v Američanovi vrací k filmové hudbě po více než dvaceti letech. (Krouťák)

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama