Reklama

Reklama

Collapse

Trailer

Obsahy(1)

Film pojednává nejen kolapsu naší civilizace jak ji známe, ale také o životě bývalého policisty Michaela C. Rupperta. Michael představuje svou vizi kolapsu na konci věku ropy, kvůli které lidé válčí, podplácejí a vraždí a kterou v budoucnu nebude možno ničím nahradit. V dokumentu jsou použity jak oficiální dokumenty a prohlášení, tak i selský rozum a kritické myšlení zmiňovaného protagonisty. Námět vychází z knížky A Presidential Energy Policy. Dokument je vyústěním Ruppertovy práce investigativního žurnalisty, kterým byl po zhruba třicet let, kdy se zabýval problematikou pašování drog CIA, vládní korupce, 11. září, války na Středním východě, ekonomiky, fosilních paliv atd. (InsideJob)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Niekedy normálne ľutujem, že nie som pokrytecký alibista a jednoducho nad tým všetkým nemávnem rukou so slovami, že Ruppert je jeden veľký falošný prorok, ktorý sa nám snaží natlačiť do hlavy, že svet kolabuje aj keď to tak nie je. Ale ono to tak je. Svet kolabuje a nikto to nezastaví, domino efekt je už dávno spustený a človek ako druh sa dostal len do úlohy akéhosi štatistu, pozorovača, ktorý tomu všetkému môže len prihliadať s otvorenými ústami a čakať, čo príde zajtra. Jediné, čo môžeme urobiť aby sme zachránili seba a svojich blížnych je začať znovu žiť v súlade s prírodou, znovu pestovať rastliny, udržiavať statok, tešiť sa za každého litra pitnej vody, ktorý sa nám dostane pod ruku. Treba si uvedomiť, že kolaps nepríde zo dňa na deň. Nebude to tak, že sa jedno ráno zobudíme a svet bude zrazu v ruinách, zničený a zbombardovaný ako v postapo filmoch. Tento mechanizmu prebieha práve teraz, ale len málokto si to uvedomuje. Práve nám pred očami hnije náš svet a naša budúcnosť a my nie sme schopní s tým nič urobiť. Túto skutočnosť som si začal plne uvedomovať po zhliadnutí podobného, no omnoho známejšieho snímku Zeitgeist: The Movie a jeho pokračovania Zeitgeist: Addendum. Už tam som si uvedomil, že niečo nie je v poriadku. A naneštastie, každý deň, každá hodina, čo prežijem a vnímam dianie okolo seba ma v tomto mojom názore len utvrdzuje. Naozaj niečo nie je v poriadku. A nie je toho málo. Všetky tie náboženstvá, cirkvi, všelijaké občianske organizácie, politické strany, masmédia. Každý sa nás snaží udržať vo vedomí, že všetko je v poriadku a že sa môžme s pokojom oddať svojim každodenným radostiam. Ale tak to nie je. Čo zanecháme našim deťom, vnukom, pravnukom? Budú môcť viesť rovnaký život ako my, kde máme takmer všetko čo len chceme? Alebo budú musieť budovať celú civilizáciu od bodu nula, bez ničoho, a tentoraz aj bez tak dôležitej suroviny, ako je ropa? Jedno je isté. Svet v tom čase už bude iný. A záleží len na nás akým ho spravíme. Ak máte záujem o zachovanie našej planéty Zem a takisto aj zlepšiť životné podmienky všetkých živočíchov na nej, podporte prosím Projekt Venus: http://www.thevenusproject.com/ a Zeitgeistmovement: http://www.zeitgeistmovement.sk Základná myšlienka Projektu Venus: http://www.youtube.com/watch?v=68Y363-gPX8 Ďakujeme. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Hlavně v první půlce stejné téma jako The Oil Crash - Crude Awakening, bohužel se stejnými chybami. Oba dokumenty vypovídají úplně o tom samém, tedy že někdy v dohledné budoucnosti definitivně dojde ropa, bohužel své závěry nedokládají žádnými prameny - v Oil Crash mluvili různí odborníci, v Collapse je to dokonce už jen jediný člověk. A to je špatně. Jak si vysvětlit třeba tohle? "Z Iráku nikdy neodejdeme. Postavili jsme tam velvyslanectví větší než Vatikán." + "Ale v Iráku není dost ropy, aby něco změnila." Copak by Američané jeli válčit na blízký východ kvůli ropě, které ani zas tak moc není? atd atd... Škoda, že tu skutečně nejsou prezentovány žádné důkazy, musíme prostě Ruppertovi věřit. Jinak je ale dokument vytvořen dobře, má jasnou strukturu, tedy body, které probírá. Jo - a stejně jako Oil Crash moc nehledá řešení. Jen prostě upozorňuje na nezvratitelný fakt, že ropa jednou dojde a my se toho ještě možná dožijem. Protože to, jak Ruppert radí, abychom si například nakoupili do zásoby semena, která by v budoucnu mohla fungovat coby dobré platidlo, to je prostě mimo, to není žádné hledání řešení. Samozřejmě - je nesmysl spolehát na lidskou vynalézavost, je bláhové se domnívat, že nás spasí nějaký super zdroj energie, na druhou stranu Rupper tento faktor naprosto podceňuje. Lidskou vynalézavostí naprosto pohrdá a zjevně si tedy neuvědomuje, že bez ní by dnes asi na Zemi nežilo 7 miliard lidí. ___ Poslední třetina filmu se potom stočí dost nepříjemným směrem, Ruppert nám poněkud zbytečně prezentuje své názory na svět a mluví o spiritualitě... ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dokument který slibuje tolik, ale nedává skoro nic. Hodinu a půl dlouhá výpověď investigativního novináře Michaela C. Rupperta má ambice být přelomovým snímkem který probudí Západní společnost zahleděnou do svého úspěchu, a donutí ji připravit se na těžkosti budoucnosti. Ve skutečnosti jde o monolog postaršího muže který hodinu a půl sedí na židli a podává obecně známé informace skandálním způsobem. Používá pouze to co se mu hodí, obratně zamlčuje fakta která nepotřebuje, a těch několik málo otázek které dostane odpoví prázdnými frázemi. Jako středoškolské vzdělávací video by Collapse možná obstál, ale dobrá kniha politické ekonomie, či mezinárodních vztahů je mnohem lepší zdroj informací. Ztráta času. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé! Nemohu se ale zbavit dojmu, že konspirativní vidění světa a totální ztráta víry v moderní společnost má u Rupperta i iracionální kořeny. Některé jeho důkazy a argumenty jsou zajímavé a věrohodné...o tom žádná. Ale já jsem hlavně ke konci viděl člověka, kterému se rozpadl život pod rukama. A nabyl jsem dojmu, že zaručené předpovědi o konci moderní civilizace by bylo pro tohoto člověka jistým hořkým vysvobozením z mizérie, kterým se jeho život stal. Každopádně ale mimořádně zajímavý dokument. Některé argumenty skutečně stojí za to slyšet a pouvažovat nad nimi! Ruppert není žádný idiot. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

"Dedo Ruppert" tomu o čom rozprával vážne verí, taktiež ja verím, že cigarety zabíjajú no a on ich za tu hodinku a pól sporiadal dostatok... ale teraz vážne, oslovilo ma to, žiaľ bohu nie natoľko aby som sa priklonil prednostne na určitú stranu. Ono, padlo tu ozaj dostatok vecných "faktov", predpovedí, odhadov, logických myšlienok, ale... rozhodne toto stojí za kuk, aj napriek depresívnej nálade, ktorá následne zavládne... ľadová sprcha nie je ževraj nikdy na škodu 7/10 ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama