Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (812)

lamps 

všechny recenze uživatele

První půl hodina je skvostná - takhle vtipné a kreativní zesměšnění základních klišé vyvražďovacích hororů jsem nečekal ani ve snu. Zbytek už je jen průměrně zábavná blbost, které postupně dochází dech a kreativitu střídá nepříliš vtipná tvůrčí křeč. Velké plus ale za Katrinu Bowden, která je snem každého vraždícího i nevinného individua na planetě - kvůli ní bych klidně i změnil tábor. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když týpek po hlavě skočí do drtičky a jeden z buranského dua se zeptá, you ok?, tak se divák může potrhat smíchy. Bohužel podobných momentů je minimum, a když už přijdou, jsou recyklované tím, co jsme viděli pár minut předtím. Přesto souboj teenagerovských zbohatlíků-výletníků a dvou venkovských přátel-dobráků od kosti rozhodně stojí za pozornost. Skousnou ho bez obtíží i ti, kteří od na kůl nabodnutých lidí okamžitě odvracejí oči. Jenže tady jsme trochu v jiném žánru. Vidláci Tucker a Dale hodlají ve společnosti rybaření a nejedné bedny plechovek piva opravit rozpadlou chatu. Jedna noční šmírovačka je ale záhy katapultuje do rolí kanibalů a vrahů a banda mladých blbounů začne páchat „hromadnou sebevraždu“. Velkou chybu ale udělají ti, kteří předem skouknou trailery. Jejich tvůrce bych předhodil nějakým exotickým mravencům. Tohle nenáročné otočení rolí obětí a psychopatů i tak pobaví. Pro Katrinu Bowden navíc oba palce nahoru!! ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Ahaáa... o čom to akože bolo? aaa vlastne to bolo akože naopak, ha ha... kopec srandy, srandy kopec. Bojím sa to nazvať infantilnou sračkou, pretože dané hodnotenie? no to ma poser... n-e-z-a-s-p-i-m! Málo kto dokáže natočiť slušný horor no a taktiež málo kto dokáže natočiť slušnú "parody", ale toto? "srandy kopec", no vážne a hodnotenie? moooje nervy... 1/10 zaá everything and nothing... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K natočení dobré parodie žánrového filmu potřebujete nadhled, důkladnou znalost žánru, výborné herce a především schopnost natočit lepší žánrovku, než z jaké si okatě střílíte. První dva předpoklady jsou splněny, další nikoliv. Průměrní herci (z šedi vyčnívá pouze Alan Tudyk) snaživě přehrávají až za hranu absurdity a filmový štáb je přesvědčený, že základním předpokladem úspěšné parodie je vybavit postavy davovou demencí, takže studenti amerických univerzit předvádí IQ houpacího koně. Tucker a Dale sice není (vyloženě) trapný a nevkusný film, ale zároveň ani dobrý - přinejmenším ve srovnání s tím, jak pozitivní ohlasy dokázal svého času u svého publika vyvolat. Kdyby Eli Craig nestavěl na všudypřítomné hlouposti, ale měl odvahu natočit příslušné gagy a ztřeštěné situace "na vážno", ze zábavnosti by to nic neubralo a výsledný dojem by byl daleko lepší. Celkový dojem: 40 %. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Po tak pitomých parodií jako je Disaster Movie nebo Meet the Spartans přišel Eli Craig, a konečně natočil povedenou, nápaditou a vtipnou parodii, při které nehrozí újma na zdraví... vcelku trefná parodie na teen vyvražďovačky, která bohužel závěrem lehce skomírá. Mnoho výborných momentek, povedené obsazení, Two Face a sexy Katrina Bowden - mé hodnocení 4 hvězdičky... ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • V jedné z posledních scén je slyšet hlavní hudební téma z filmu Temný rytíř (2008) a hlavní záporný hrdina si popálí levou půlku oblyčeje, čímž snímek naráží na postavu Double Face (Aaron Eckhart) ze zmíněného filmu. (kowalski)
  • Počet mrtvých: 12. (ČSFD)
  • Magnum, ze kterého začal Chad (Jesse Moss) střílet na Tuckera (Alan Tudyk) a Dala (Tyler Labine), má pouze šest komor na náboje. Chud jich ovšem před dalším nabitím vystřílel čtrnáct. (Rimer545)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno