Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osudové milostné vášně ženy z vyšší společenské vrstvy. Významný advokát odhalí, že jeho lehkomyslná manželka způsobila tragédii v rodině lékaře, jehož podváděná žena spáchala sebevraždu. Paní Eva si musí uvědomit svojí vinu… (oficiální text distributora)

Recenze (12)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Solidní drama, Šejbalka jako potvora velmi přesvědčivá. Theodor Pištěk zde vystupuje jako herecký mistr a dodává snímku trochu humoru, jeho manželkou je tentokrát paní Kysilková. Moc se mi líbila méně známá herečka Nancy Rubensová, plavovlasá kráska narozená v Americe bohužel nedostala v naší kinematografii moc příležitostí. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Čeněk šlégl napsal docela zajímavou zápletku vrcholící v soudní síni  (jasně, Perry Mason to není). Dominuje hodně sexy svině Jiřiny Šejbalové, tady se podle mne krásou zařadila vedle Adiny Mandlové a Lídy Baarové (ostatně podle vzpomínek pamětníků žila i ona docela pestrý život s bohatými pány). Zvonimír Rogoz svým obvyklým studeným stylem docela sedí do role manželku podvádějícího slabocha, který je málem semlet okolnostmi. Trochu škoda je, že i Bedřich Vrbský hraje advokáta stejně studeně, ty postavy by myslím měly být kontrastnější. Marvan v překvapivě malé roli a hromada dobových figurek.  Dohnal s Rubensovou jsou podle mne herecky slabá vedlejší kontrastní linka se sociální notou chudých poctivých milenců oproti zkaženému světu zbohatlíků. Trochu netradiční role Theodora Pištěka, zvláštní jsou ty hamletovské citace. Jinak jasně že Vašek Březina v oficiálním textu distributora poslední větou mate, protože paní Evy si žádnou vinu nikdy nepřipouští, jen na konci uniká spravedlnosti. Lítost v tom podle mne není- ta postava je docela konzistentní sebestředná svině, jak jsem napsal výše.  I to je podle mne nezvyklé, nějaké polepšení bylo ve filmech za první republiky myslím stylovější. Svitákovská režie sice poměrně odsejpá, ale střídání vážných a komických scén, trochu drhne,  některé ne moc jasné prostřihy mi vadí, ale rozhodně je to jeho lepší práce a myslím, že je to tady trochu podhodnoceno. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Toto je přesně příklad silně podhodnoceného filmu. Je sice pravda, že se nejedná o špičku prvorepublikových filmů, ovšem pojetí filmu je velmi originální, nejedná se o nikterak přeslazenou limonádu (jak tomu bývalo u ostatní filmů třicátých let), navíc vše korunuje naprosto perfektní herecký výkon Jiřiny Šejbalové v roli výstřední mrchy (určitě její nejlepší role do roku 1945 a srovnatelná s jejími nejlepšími filmy padesátých a šedesátých let). Záplatka je příjemně gradující, potěší i nečekaný závěr a prakticky jedinou vadou na kráse je velmi špatný herecký výkon Nancy Rubensové, která vedle perfektní Šejbalové působí nechtěně komicky. Ostatní herci podávají průměrné výkony, film si ale zaslouží dozajista lepší hodnocení, v tomto případě opravdu procentuální hodnocení klame a nedoporučuji jej brát v potaz. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Televizí opomíjené společenské drama s originálním příběhem a brilantním hereckým výkonem Jiřiny Šejbalové v roli atraktivní záletné manželky uznávaného advokáta. Také herci menších rolí se snažili. Šejbalová byla sexy kus, vedle ní se ostatní ztráceli. Příjemně působila výprava i hudba a navíc jsem měla pocit, že jsem tento zajímavý snímek ještě nikdy neviděla, což je fakt znamenající, že ještě existují pro mne dosud neobjevené černobílé perly naší kinematografie. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Krátce předtím, než byl herec a režisér Jan Sviták jmenován technickým ředitelem nových radlických ateliérů FOJA, natočil v barrandovské produkci společenské drama o nevěře a milostné vášni. Mimořádně hvězdnému hereckému obsazení dominuje skvostná Jiřina Šejbalová, kterou tehdejší kritika přirovnávala k jedné z největších světových hvězd – k Marlene Dietrich. Její záletná manželka je skutečně okouzlujícím ztělesněním ženy vamp od křehké smyslnosti po chladný kalkul. Sympatický kolorit doplňuje přepychové sanatorium, zasněžené pražské exteriéry a šlágr Seňorito, až se setmí v neodolatelném podání Oldřicha Kováře. Možná až zbytečně podhodnocený film. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama