Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Orlie pierko pokračují osudy některých protagonistů z filmu Medená veža. Správce horské chaty Valer (I. Rajniak) a jeho kolega a kamarád s přezdívkou Starec (I. Mistrík) se kvůli pašování zboží přes polskou hranici dostali do vězení. Do svého horského působiště se vracejí až po dvou letech. Podle očekávání se při první návštěvě hospody nesetkají s vlídným přijetím ostatních horalů. Udělali totiž tu hloupou chybu, že se nechali chytit. Nejvíc jim ovšem zkazí náladu policejní nadporučík Pardek (V. Müller), který je dostal za mříže. Nabízí oběma kumpánům smír, pokud nadobro přestanou s pašováním. Pro Valera je to příležitost, jak se před svými lidmi rehabilitovat. Pardekovu nabídku odmítne, a navíc přede všemi prohlásí, že bude pašovat zboží nadporučíkovi před nosem, aniž by mu Pardek mohl cokoliv dokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok s idylickým názvom "Orlie pierko" je volným pokračovaním filmu "Medená veža". Pod oboma tímito titulmi je podpísaný jeden z najlepších slovenských režisérov, Martin Hollý ml. Oba patria medzi to najlepšie, čo sa u nás natočilo. Ale predsa len toto pokračovanie je o poznanie slabšie ako jeho takmer dokonalý predchodca. Ivanovia, Mistrík a Rajniak, sú fajn, no Štefan Kvietik a Emília Vašáryová (Pirin a Saška) mi tam citeľne chýbali. I tak som rád zhliadol ako sa ďalej vyvýjali osudy dvoch tatranských horalov, pudového Valéra a rozvážneho R. *** ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pokračování "Medené veže" je z mého pohledu o dost povedenější, výrazná linka přátelství plní bez kýče mnohem lepší efekt, než v předešlém filmu. Příběh neoplývá ani takovou naivitou, postavám zkrátka věřím to, co hrají. Dva kamarádi se vracejí z vězení na stejné místo, které jim bylo nejmilejší, na horskou chatu Stratená dolina, aby mohli pokračovat v jejím provozu. Jenže se jim do cesty staví nadporučík, který je před dvěma lety dostal za mříže. Bývali kdysi kamarádi, situace je nyní však jiná. Ivan Mistrík s Ivanem Rajniakem versus Vlado Müller. Obsazení vynikající, hvězdnou sestavu doplňují krásná, mlaďoučká Andrea Čunderlíková (Tonka) a Július Vašek (Prašivec). Bitka v bazénu má ohromnou sílu a Július Vašek opět dokazuje, jakým velikým a dramatickým umělcem byl. Záběry na horské hřbety a přírodu jsou v kombinaci s širokoúhlým kinoformátem pastvou pro oči i duši. Zdeněk Liška střídá pár hudebních motivů a všechno do sebe krásně zapadá. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(3x) Medená veža bol film so smutným príbehom, končiaci samovraždou jedného z hrdinov a depresívnym zakončením osudov ďalších dvoch hrdinov, vyústených do dvojročného väzenia. Kladol som si otázku, či takýto film s relatívne uzavretým príbehom môže mať dobré pokračovanie. Konec pochybovania bol po prvých minútach na mieste, keď sa z druhého dielu prekvapivo vyvinula výborná komédia s prvkami krimi a dobrodružného filmu. Orlie pierko je film o znovuhľadaní šťastia a radosti po tragických udalostiach, o slovenskom humore, užívaní si života, ale i o poznaní hraníc slušného správania a prostom ľudskom pochopení tých druhých. Za doprovodu hudby Zdeňka Lišky sa rozbieha veľká podvodnícka šaráda, ktorá sa nesie v duchu podobnej atmosféry ako komediálne diely Hříšních lidí alebo Majora Zemana. Ivan Mistrík a Ivan Rajniak vytvorili tragikomickú dvojku malých-veľkých zlodejíčkov, ktorí sa po pobyte vo väzení chcú začleniť späť do normálneho života, hľadajú ľudské pochopenie, ale prenasleduje ich smola. Podarí sa im to nakoniec? Pozrite si film... Mimochodom osobité kúzlo tomu dodala ako hosť i česká kráska Andrea Čunderlíková. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Orlie pierko je voči Medenej veži niečím podobným, ako Psycho 2 voči originálu. Aspoň to je môj osobný pocit. Robí mu doslova medvediu službu. Čo je proti krásnym zasneženým veľhorám a šlapaním na ich vrcholy hotelový bazén a bitka pri ňom? Dej je vycucaný z prstu, vlastne končí tam, kde začína, jedna osoba iba zmení názor na vec, čo vytuší každý "priemerne dávajúci pozor" divák. Možno to má nejaký zaujímavý nostalgický podtext ohľadom neviem čoho, (ako píše Radko) ale vôbec sa mi v prípade takéhoto nudného filmu o tom nechce rozmýšlať. Podivnosť celého projektu je zaklincovaná jeho mierne pedofilným nádychom. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale na původní film "Medená veža" to nemá v žádném případě. Citelně zde schází Vašáryová a Kvietik (kteří se však zde logicky nemohli vrátit), ovšem "MV" měla něco navíc, co "Orlie pierko" nemá. Ukázala sílu nezničitelného přátelství, perfektní scenérie, dokonalou hudbu, osvěžující scénář a dobrou režii. A tady pokulhává právě scénář. Ve filmu se prakticky nic nestalo, děj se nikterak neposunul dopředu. Děj se dá srovnat do jedné věty: "Dvojice kamarádů, která se vrátila z vězení, se snaží dostat zpátky do Ztracené doliny." Povedlo se, ale za jakou cenu... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • Scény rychlé jízdy v horách v automobilu Škoda 100, se natáčely ve studiu, s nasnímaným pozadím krajiny kolem silnice . (M.B)
  • Chata v Stratenej doline bola postavená v tzv. Filmárskom žľabe (cca 10 m pod Lomnickým sedlom), čisto pre potreby natáčania a stála v tej dobe pol milióna československých korún. Ešte v roku 1974 tam chata stála. Demontovaná bola postupne. Zhotovitelia chaty dostali podmienku, že ju po skončení natáčania musia zlikvidovať. Pozostatky chaty dnes dokumentujú len železné trubky, na ktorých bola stavba upevnená. Na vrchu Lomnického sedla sa nachádza informačná tabuľa, oznamujúca, že sa tu film natáčal. (Raccoon.city)
  • Andrea Čunderlíková (Tonka Surka) spomína: "Mám milú spomienku na scénu v maskérni. Mala som Ivana Rajniaka (Valer) zvádzať a dať si dole podprsenku. Samozrejme som sa nechcela vyzliecť, to bolo jasné. Povedala som pánovi režisérovi, že to teda nie. Ale on na tom trval - vraj kamera bude zozadu, nič nebude vidieť. Dohovorila som sa s maskérkou a nechala som si oblepiť prsia leukoplastom. Martin Hollý povedal: Budeme to točiť naostro, nikto tam nebude. Všetkých vyhodil. Ale chudák pán Rajniak bol vidieť z "enfacu". Dala som si dole podprsenku a on sa začal strašne smiať. Keď videl tie prsíčka oblepené leukoplastom, dostal hysterický záchvat smiechu. Aj vo filme má v tejto scéne prekvapený výraz. Tak to je preto, že som tam mala leukoplast." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama