Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ne příliš povedená parodie brakových detektivek. Pár povedených vtipů nezakryje fakt, že do scénáře "Adély" má Fantom Morrisvillu daleko. Za vidění to stojí kvůli kráse Jany Novákové, která doplňuje trojici nádherných blondýn 60. let - Schoberovou a Brejchovou. Škoda, že se na ni kvůli předčasné smrti zapomnělo. A potěší také pozdní role Nataši Gollové, která je stejně výmluvná jako ve svých nejslavnějších postavách 30. let. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na podľa môjho názoru menšiu kadenciu geniálnych hlášok, akú som očakával, by som osobne radšej privítal v týchto interiéroch serióznu kriminálku. Aj s rovnakým osadenstvom. Samozrejme nájdu sa aj výnimočné hlášky, také ...dneska už nekrmit...by mala zľudovieť. Stále niekto niekoho udiera po hlave, niekto omdlieva, ale keď sa nad vašou hlavou znižuje strop, tak je všetko (takmer) ok. Fantóm mohol byť ešte bláznivejší, ako napr. Štyři vraždy a mohol sa stať potom aj skutočne legendárny. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový v poslední sólo (dvoj)roli a v žánru, kde se po válce cítil nejlépe: parodii. Anglický styl humoru, silná nadsázka, gentlemani, krásné dámy a chladní ničemové, tajuplný hradní komplex, neomylný Scotland Yard. Vše je na svém místě. Proč jste po něm nevystřelil? – Vzpříčil se mi náboj v pistoli... a pak, co kdyby to byla dáma? ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch nejlepších parodií, co u nás kdy vznikla. Bohužel, dnes je poněkud zapomenuta, a jelikož takovýto decentní, inteligentní humor se mezi širší populací zas tak dobrému jménu netěší (leč fanoušků má i tak požehnaně), musí si vystačit především s námi, kteří tento humor naprosto zbožňujeme, popř. jsme tento film viděli poprvé už v dětství, a ač jsme tehdy humor tohoto filmu (vtipy tu číhají opravdu na každém rohu) nejspíš nechápali, váží nás k němu vzpomínky na dětství. Tento film si zaslouží své čestné místo vedle Limonádového Joea, Adély i Hradu v Karpatech. Ač dekorace působí dosti papundeklově, na tom, že si tu scénáristé dělají srandu ze všeho, to nemá absolutně žádný vliv. Geniální herci (můj táta vždycky říkal, že Jan Skopeček by pro něj byl ideálním představitelem Saturnina), neskutečné hlášky, krásné písně Waldy Matušky, tajné chodby, detektivní zápletka, a mnohem, mnohem víc. Doporučuji milovníkům anglického a českého humoru. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Sotva se Clarence objevila, zašumělo to sborem, jak je krásná…“ Zas jeden z domácích filmů, který se mi dlouho vyhýbal. Jde o komedii/parodii dosti suchou, místy možná až příliš. Nevyvolává totiž salvy smíchu jako spíš trvalý (leč jen) úsměv. Moc příjemně se na film dívá, ale nemůžu si pomoct, z dané látky se prostě dalo vytřískat víc. Tím spíš, když měli tvůrci k ruce tak luxusní herce, a to i ve vedlejších rolích (mými favority byli Lubomír „Lůžko si stelu.“ Kostelka a Jana „Co pak, Allane?“ Nováková). Naštěstí hlášek i všemožných dobrých nápadů je tu i tak slušná řádka. Bohužel ještě něčeho je tu hodně, a to Matušky. Ač jsem se připravil na částečně hudební film, tak ty jeho „šlágry“ se sem vůbec nehodily a děj jen zdržovaly. A proto (i s ohledem na lehkou zmatenost snímku ala liliputův účel apod.) to celkově vidím jen na slabší 4*. „Domníváte se tedy, že se moje choť může bez nebezpečí zúčastnit starodávného obřadu?“ - „Přesně za 8 minut bude v naprostém pořádku. V opačném případě si ovšem poleží 2-3 týdny.“ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Kniha, kterou čte v ději hudebník, má titul "Fantom Morrisswillu" a liší se tak od názvu filmu. (lausik)
  • Sídlo sira Hannibala Morrise představuje Hrádek u Nechanic, který se mimo jiné objevil i ve filmu Atentát (1964). (Robbi)
  • Jednu z hlavních ženských rolí hrála tehdy nadějná mladá herečka Jana Nováková, která byla nedlouho po natáčení zavražděna. Zabil ji přehnaně žárlivý manžel, za kterého se v roce 1968 provdala. (Rodriguez)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno