Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)

(více)

Recenze (35)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepsich filmov Victora Fleminga popri Gone with the wind 1939. Film ma v sebe dobrodruzne crty, prvky dramy, ale aj tzv. otcovsky vztah a zachranu maleho chlapca. Doteraz netusim, co je sice "Flemingove vedenie ambivalencie" no ale ani to vediet nechcem. Lebo filmu nerozumiem, ja sa chcem u filmu hlavne bavit. Ako vsak vidim, dalsie odborne termity tu boli vymyslene a v ramci "filtracie hmly a iluzie exterieroveho feelingu" som si uzival morsku cast filmu, vyborne dialogy a reuzi na urovni. Spencer Tracy ziskal za film Oskara, on bol hlavnym tahunom filmu a cosi mi hovori aj melvyn Douglas- zvysok hercov potom jaxi neznam. 98 % ()

kusper 

všechny recenze uživatele

Spencer Tracy si zasloužil spoustu Oskarů ale tohohle možná nejvíce. Tak krásná lidská role v tak dobrém filmu neuvěřitelných 80 let starém se nevidí každý den. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Krasny film o bohatem a namyslenem klukovi, ktery se nestastnou nahodou dostane na rybarskou lod, kde musi stravit tri mesice sveho zivota. Je prijemne sledovat klukovu mentalni promenu, pratelske pouto k jednomu rybari i jeho vztah s otcem. Pobavi i hecovani a hlasky rybaru. Hereckym vykonum vevodi jako temer vzdy vynikajici Spencer Tracy. Pekny dobrodruzny film. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet s rovnako skvele spracovaným scenárom. Štúdiové scény s nafilmovaným pozadím dnes nepôsobia ktovieako, ale vo svojej dobe museli byt v pohode. Mladý chlapec zahral svoju výborne a Tracy je so svojou charizmou trieda. Velmi dobre precítená dobrodružná dráma, pri ktorej sa nenechajte striast začiatkom. Hodnotenie: 90% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Musím niekedy naozaj žasnúť, ako a aké filmy dokázali pred vojnou natáčať. Film plný zážitkov, a skvelých hereckých výkonov (dvojica Manuela a Harvey sa výborne našli a dopĺňali). Dnešní mladí diváci si ten film už asi neužijú ale starší divácki "fajnšmekri" si na filme určite zgustnú spolu s návratom do čias, keď sme boli mladí , neotrlí a lační po podobných príbehoch). ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Tento způsob hollywoodizace dětské literatury shledávám velmi šťastným. Pod cukrkandlovou polevou jsou schované složitější emoce a vztahy, než je v žánru zvykem, základní hybnou silou příběhu je usmiřování konfliktů a sbližování lidí místo silových řešení a vymezování táborů (z potenciálních soubojů „dobra“ a „zla“ se nakonec vždycky stanou impulzy k vnitřním proměnám postav, včetně těch dospěláckých) a přesto celek nepůsobí školometsky ani prvoplánově výchovně, naopak, je to pořádná dobrodružná jízda, podpořená dodnes uvěřitelnými hereckými výkony i trikovými záběry v dramatických námořních scénách. Škoda, že jsem na Statečné kapitány nenarazil o pár let dřív, když byly děti ve verneovkovém věku. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Poctivá, krásná, dobrodružná podívaná, která mě na chvíli vrátila do dětství, kdy jsem hltal Verneovky a Jacka Holborna. I tady nechybí malý kluk, zbohatlický hajzlík, který se po nehodě stává nedobrovolně členem posádky drsných rybářů. Ti se s ním nijak nemazlí, kromě Manuela, který ho zachránil a cítí k němu jistou odpovědnost. A z Harveyho se postupem času stává nejen skvělý rybář a námořník, ale i lepší člověk. Vtáhlo mě to neskutečně, protože filmu nechybělo dobrodružství, výborné herecké výkony a na konci to bylo pořádně smutný. Mít o pár let míň, dám i pět hvězd. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem četl knihu Plavčíci kapitána Buntekoea, kdy mladí kluci vyjeli na skutečnou výpravu na moře, protože museli pomáhat živit rodinu. To dobrodružství se mi vrylo pod kůži a rád na něj vzpomínám. Možná proto jsem si s chutí pustil Statečné kapitány. Rozjezd byl slabší. Hlavní mladý hrdina je synek bohatého otce a chová se tak, že je zralý na ránu pěstí, což taky od ostatních kluků brzy dostane a začne se mstít. Naštěstí to otec prohlédne a vezme jej na zaoceánskou loď, kde s ním chce dohnat zanedbanou výchovu a udělat z něj chlapa. Což se mu shodou nešťastné náhody podaří a synek skončí na několikaměsíční drsné plavbě s chudými rybáři. Po lehce otravném krátkém úvodu nastává to pravé námořnické dobrodružství. Banda rybářů je skvěle vybraná i zahraná a všem vévodí Spencer Tracy. Dál vlastně nechci film moc rozpitvávat. Pokud máte rádi to pravé dobrodružství pro kluky, nebo jste chlap s duší kluka (dobře, klidně i žena :-)), rozhodně se mrkněte. Tento černobílý dobrodružný klenot z roku 1937 za to stojí. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"15 years I've been fisherman, first time I catch fish like you."     Dobrodružný film smerovaný najmä na detského diváka, zaradený do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Dojímavý príbeh 10-ročného chlapca Harveyho a portugalského rybára Manuela sa odohráva z väčšej časti na rybárskej lodi a zdobí ho krásne vykreslenie ich vzťahu a tiež výborné dialógy plné vtipu ("Wake up, Little Fish. Hey, wake up, wake up! Somebody think you dead, they have celebrations."). Tou najväčšou devízou filmu sú ale skvelé herecké výkony oboch hlavných predstaviteľov, ten detský Freddieho Bartholomewa (Harvey), ako aj ten neobvykle sa javiaceho Spencera Tracyho (Manuel), ktorý bol zaslúžene ocenený Oscarom.     "Say, that's the bottom of the ocean." "Sure. She get lonesome sometimes. She come up for a little look around." ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Spíše takový rodinný film, kde o dobrodružství pro malého chlapce není nouze a na konci pozná, že život není procházka růžovým sadem. Tracy je excelentní jako vždy, s naprosto kouzelným přízvukem. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Oskarem zaslouženě oceněný Spencer Tracy ve skvělé podívané pro malé i velké kluky. Pokud máte rádi Verneovky a jiné dobrodružné příběhy je tohle film pro vás. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem román přečetl tak pětkrát. A film se taky nadmíru povedl. Spencer Tracy je úplně geniální! ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je něco.Skvělá fimařina dokonalý příběh a herecké výkony radost se dívat.Kouzelný dobrodružný film o napravení nezdárného synka.Takovýto příběh už dnes nikdo nenatočí,protože je to téma, kterého se každý bojí,je moc upřímný a čistý.Ještě že mám tyto staré překrásné filmy. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Adaptace klasického románu Rudyarda Kiplinga Stateční kapitáni, uchvacuje unikátním snímkem převážně : námořními scénami, velkolepostí a hvězdným hereckým obsazením. Skutečnou dokonaost mu, ale dodává chemie mezi Freddiem Bartholomewem ( Harvey ) a Spencerem Tracym ( Manuel ). Tracy v roli mužného, trpělivého a moudrého otce si za svůj mimořádný výkon získal svého prvního Oscara pro nejlepšího herce.. **** ()

Reklama

Reklama