Morten TyldumScénář:
Graham MooreKamera:
Óscar FauraHudba:
Alexandre DesplatHrají:
Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance, Mark Strong, James Northcote (více)VOD (3)
V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)
Recenze (1 225)
Nadprůměrný životopisný kousek, za něhož však většinu práce oddře samotný životní příběh, než něčím výjimečná a nápaditá režie. Britský look tomu ovšem sedí a když máte v obsazení bezchybného Cumberbatche, tento rok nebývale rozjetou Keiru a přihrává jim neselhávající Strong a démonický Dance, máte vlastně už z poloviny vyhráno. Jen škoda, že režie na herce a samotného Turinga sází mnohdy až příliš. ()
Moc jsem od toho neočekávala, proto jsem byla velmi příjemně překvapena. Snímek mě vtáhnul do děje v podstatě okamžitě. Líbilo se mi propojení tří rovin z Alanova života, i když přiznám, že mě to ze začátku trošku mátlo a musela jsem si na to chvilku zvykat. Herecky to bylo zahrané taky velmi dobře. Krásný soundtrack a pěkně vybrané interiéry. V podstatě není co vytknout. Nechám si to proležet hlavou, zatím jsou to pro mě lepší 4* ()
Nenadšených 70 procent. The Imitation Game je filmem, který každoročně v oscarové sezóně nesmí chybět. Kvalitně zpracovaný reálný příběh osoby, která se vymyká. Tentokrát tu máme Alana Turinga, geniálního matematika, nepříliš společenského podivína, gaye. Spíše než sestavování Turingova stroje a prolamování Enigmy mě zaujala morální dilemata související s nemožností akutního použití vyluštěné šifry k záchraně lidských životů (tomu se mohlo věnovat trochu více prostoru) a způsob, jakým se společnost ke svému odlišnému hrdinovi po válce zachovala. Celkově je to dobrý film, ale svým předchozím hravým thrillerem Lovci hlav mě Tyldum potěšil mnohem víc. ()
V čem je tenhe film geniální? V tom, že přestože by mohl být scénář a některé scény mnohem nabytější dinvostí a osudovostí (kde je Turingovo ježdění na kole v plynové masce?!) a i když jsou některé dialogy nepříliš zajímavé a kliše-plné, tak jsou, vdík hereckému obsazení, výpravě, kameře a řemeslu všeobecně, výborné a zábavné, byť mnohdy prvoplánové, pořád je to ale za Pět hvězdiček. Upřímně doufám, že v podobném (jen více humorném) stylu někdo natočí příběh o tom, jak britská kontrarozvědka mátla nacisty s pomocí obří nafukovací armády, nebo mrkve pro RAF. ps: jediné co opravdu zabolí je nepřítomnost některých postav, které byli pro rozluštění enigmy minimálně stejně důležité, jako Turing ()
Skoro celý život používám počítač, vlastně se tím, že o nich něco vím, i živím a až nyní se dozvídám, že nebýt Alana Turinga, geniálního matematika a logika, tak všechno mohlo být jinak a já bych si své poznámky k tomuhle filmu škrábal někam na papír do šuplíčku. No dobře, Alan nebyl zrovna tím, kdo počítač, jak ho známe dnes, přímo vymyslel, ale spoustu lidí k jeho vytvoření alespoň inspiroval. A jeho život je pozoruhodný i tím, že kromě počítačů by tu nebyla ani spousta z nás, protože rozluštění kódu Enigmy zachránilo nespočet životů. A do třetice: Alan Turing byl obětí své doby, která šla nemilosrdně homosexuálům po krku. Spousta silných témat, která se filmovým tvůrcům povedlo převést na stříbrné plátno. Nebojte se přívalu slz, to se spíš občas Benedictovu sucharství od srdce zasmějete. PS: Víte, čím se inspirovala firma Apple při vymýšlení svého loga? ()
- Článok v novinách, ktorý popisuje Turingovo (Benedict Cumberbatch) odsúdenie za neprístojné správanie, chybne píše slovo "trial" ako "trail". Avšak tlačová chyba v novinovom článku nebola vôbec neobvyklá. (Pat.Ko)
- Bletchley Park bol oveľa väčší, než je zobrazené vo filme. V jeho vrcholovom období tam pracovalo viac ako 9 000 ľudí. (Pat.Ko)
- Stanica London King's Cross v roku 1939 nemala nad koľajnicami žiadne elektrické vedenie, ako je vidieť počas evakuácie detí vlakom na vidiek. (Pat.Ko)