Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

V roce 1968 natočila režisérka Věra Jordánová sedm malých pohádek, inspirací byly ty světoznámé od H. Ch. Andersena. Vznikly tak černobílé miniatury s výbornými hereckými výkony, kterými se můžete potěšit i dnes. (Česká televize)

Recenze uživatele ostravak30 k tomuto seriálu (5)

O princezně na hrášku (1968) (E01) 

Pohádka je sice součástí seriálu, ale ČT vysílá jednotlivé pohádky nerovnoměrně za sebou. Za devět minut se toho dost málo pozná a těžko se tak hodnotí. Daniela Kolářová ale nehrála moc často princezny a nebyla špatná. Klasická pohádka, která se u nás ujala, Andersen je jeden z těch mála výjimek, který psal zahraniční pohádky a přesto u nás uspěl. ()

Co dělá táta, je vždycky správné (1968) (E02) 

Sázka je to sice hezká, ale aby člověk vyměňoval tak dlouho až tratí jen proto, aby vyhrál sázku... I když zase získal pytel zlaťáků. Moc krátké na solidní uvedení do děje a posouzení. Pohádka se vlastně odehrává na jednom místě v bezduchém studiu bez jakýchkolik pořádnějších kulis. ()

Císařovy nové šaty (1968) (E04) 

Lubomír Lipský, Josef Vinklář a Stanislav Fišer jsou sice kvalitní herci, ale přeci jen, devět minut je žalostně málo na jednu pohádku. Moc si tvůrci nedali práci. Natočit ve studiu ani ne desetiminutový filmeček, to dá vážně fušku. Nic se ani nestačí rozehrát a už pohádka končí. A tím hůř, že všichni ji pořádně známe... ()

Pasáček vepřů (1968) (E05) 

Další ze série devítiminutových pohádek. Během této krátké, téměř youtubovské, doby se nestačí divák ani nějak zvlášť sžít s postavami. A tak i tato pohádka pokračuje ve stylu jednoduchosti a nenáročnosti. Scéna střídá scénu. Tahle pohádka vypadá, jako by se nenatáčela ani ve studiu, ale spíše někde na divadle. Tvůrci si jen nechali stáhnout dekorace a oblékli se do kostýmů. ()

Létající kufr (1968) (E06) 

Andersen napsal kvalitní pohádky, ale tahle mezi ně nepatří. Létající kufr? A navíc úkol psát pohádky? Originální to je, ale ani při té stopáži mě to nezaujalo. ()

Reklama

Reklama