Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Základní myšlenkou filmu je, že střelná rána, která zasáhla Vinnetoua do těsné blízkosti srdce (ve filmu Vinnetou: Poslední výstřel), nebyla smrtelná! Těžce raněný náčelník se zásluhou medicinmana uzdravil a poté žil mnoho let osamocen v horách. Dále se tu můžeme setkat se synem náčelníka Assiniboinsů Tasha-tunky, Tunkou, kterému je zavražděn přítel z jeho kmene. Vinnetou se vydává po stopách vrahů... (cheyene)

(více)

Recenze (101)

Pohrobek odpad!

všechny recenze uživatele

Nejúděsnější, nejpodlejší, nejnechutnější, nejzvrácenější, nejnesmyslnější a nejubožejší výsměch dílům Karla Maye i filmovým mayovkám, ke kterému přispěl i Pierre Brice, jenž si to tedy mohl odpustit. Pro nás působí jako další rána do zad herecké působení Juraje Kukury, který skutečně bere každou roli, kterou vyloví v zatuchlých kalech německého televizního odpadu. Nejzajímavější je asi závěrečné Briceovo vyvolávání Kukury, kdy zplna hrdla křičí: DEBILE!, DEBILE! Možná je tu způsobeno, tím, že v originálu se hlavní záporná postava jmenovala Devil (Oh, jak působivé!) a retné souhlásky b a v velice dobře splývají, nebo naši dabéři byli natolik rozumní, že nám tím chtěli naznačit, jak si oni považují svého působení v tomto veledíle! ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Vysvětleme si základní fakta. Padouch v podání Juraje "Kukurukuků" Kukury se jmenuje, resp. je mu přezdíváno Devil - Ďábel. Jméno je to v angličtině. Vinnetou je z kmene Mezkalerů Apačů, jenž se vyskytuje v jižní části Nového Mexika a tam jak známo silně pronikal vliv španělské kultury, respektive španělštiny. A jak je známo, ve španělštině se písmenko v (uprostřed slova) čte jako b (např. móvil – auto se čte jako mobil atd.). Takže je dost možné, že Vinnetou uměl obstojně španělsky (a díky Old Shatterhandovi i německy, ale to není pro tento případ důležité). Zkrátka, díky tomu, že uměl španělsky si anglické slovo devil přeložil jako debil a tak po celý film mluví o svém protivníkovi jako o debilovi, i ho tak oslovuje. Pro příklad: „Ty Debile. Debile, kde jsi? Byl tu ten Debil?“ apod. Nutno ale poznamenat, že ve španělštině debil znamená jemný, slabý (např. velmi jemně sycená minérálka je zcela oficiálně - mineralizacion muy debil). V konečném důsledku to ale film tak trochu kazí. I když, podle jednání Kukurovy postavy se zdá, že jen Vinnetou nazývá věci pravými jmény (z hlediska českého významu slova debil). Dalším faktem je, že se film natáčel v Tabernas, malém španělském městečku, kde je obří studio zvané Mini Hollywood. Tam se točí většina westernů. Amerických, italských sphagetti a nyní i právě německý Vinnetou, který se „dělal“ většinou v bývalé Jugoslávii v okolí Plitvických jezer. A právě změna prostředí dělá z tohoto filmu prostě jiného Vinnetoua, než na jaký je každý fanda zvyklý. A navíc je to hrozná devilita. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Napriek nízkemu rozpočtu, slabým hereckým výkonom, veľmi naivnej výprave a dialógom a veľakrát nelogike konania postáv, to nie je až tak strašné, ako napovedá hodnotenie. Akurát je to zbytočné oživovanie legendy, ktorej sa "doprialo" veľmi slabého spracovania, ktoré silne koketuje s rodinným žánrom. Aké by bolo hodnotenie, keby nebol obsadený Brice? Aspoň tento herec spája zdanlivú nekontinuitu. A samozrejme, ešte aj hudba. Kukuru, napriek tomu, že sa do záporných rolí hodí, by som tu nečakal. Druhý diel ešte slabší ako prvý. ()

DaViD´82 odpad!

všechny recenze uživatele

Bezmála sedmdesátiletý Pierre Brice je zpět ve své nejslavnější roli. Navíc si k tomu sám napsal scénář... A vznikla nepopsatelně špatná "věc" (film to rozhodně není), kde je naprosto vše špatně. Vše. Téměř tři hodiny stopáže sice nejsou až tak moc, ale natolik u- t - a - h -a -n -é "cosi" se jen tak nevidí, takže fyzicky budete mít pocit, že u toho trpíte ne hodiny ale celé eony. Děje je tu sotva na pět minut, režie nudná, herecké výkony žádné, o technické stránce raději ani nemluvě a navíc vám z toho bude zle; bez nadsázky, opravdu zle. Ať si Brice klidně hraje dále, klidně i toho Vinnetoua pokud to považuje za důstojné, jen ať proboha již nikdy nepíše scénář. Nebo ještě lépe, ať raději nepíše nic, od seznamu na nákup po scénáře. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Nemusela to být taková blbost, kdyby byl děj zredukován do jednoho TV filmu. Pak by se to možná dalo a taky by to bylo lepší než seriál Můj přítel Vinnetou. Natočená a výsledná podoba dvoudílného filmu Vinnetou se vrací je silně podprůměrná, téměř nedobrodružná, ujetá vzhledem k přežití Vinnetoua a jeho věku (když zemřel v 70. letech 19. století, potom by v tomto snímku muselo jít vzhledem k jeho vizáži o roky 1900-1910 - tehdy již žádní indiáni nežili volně a Divoký západ byl minulostí). Malým kladem filmu jsou někteří skuteční indiánští herci v rolích indiánů. Tohle nemá žádná jiná filmová "mayovka" či vinnetouovka. 20-25 % ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Myšlenka nechat Vinnetoua znovu ožít pocházela od redaktora ZDF Clause Belinga a berlínské producentky Reginy Ziegler. (hippyman)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama