Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

kingik 

všechny recenze uživatele

Rebelka Teena, která prchá před zákonem, si změní jméno i totožnost. Začne se oblékat a chovat jako muž a proměnu své sexuální identity završí vztahem ke stejně staré dívce. Hillary Swank je ve své roli velmi suverénní, ale nějak to celé postrádá dobrý vypravěčský rytmus. A tak je vedle Swankové nejzajímavější konec filmu. Vidět se to dá maximálně jednou. 50% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Tak má ho nebo nemá? :-D Ne, konec srandiček - to se sem moc nehodí.... Teď k filmu...na můj vkus byl tenhle film hnaný až příliš do extrému. Přišlo mi, že Kimberly (režisérka) chtěla za každou cenu diváka zhnusit, aby zaujal k tomuto filmu příliš vyhraněný postoj a to mi malinko vadilo. Stejně tak dělá z chlapů jen násilná hovada. Nevím, jestli to mám brát jako nějaký feministický záměr. Těžko říct, z tohoto hlediska mám poměrně smíšené pocity..... Jinak ale o skvělých hereckých výkonech není potřeba polemizovat a o zajímavosti filmu stejně tak. I díky drtivému konci ty 4 hvězdičky dám, ale že by mě film nějak extra nadchnul, to né. 70%. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Na existenciálne drama chladné a plytké, na výpoveď krízy sexuálnej identity príliž povrchné a zmetené. A práve fibrilácia medzi týmito smermi (podtrhovaná otravnou ľahkomyselnosťou hl. postavy prakticky v celej prvej polovici) a nerozhodnosť režisérnky spôsobila, že sa tento mačkopes vo výseldku dokolečka naháňa za vlastným chvostom. Ani také žolíky ako tabuozovaná téma, tvorčia nezávislosť (finále), či podľa skutočnej události nezaručili výslednú konzistentnosť snímky. Som zmetený hlavne vďaka H.Swank, ktorá exceluje každým framom a vyťahuje výsledný dojem do nadpriemeru, ale jej výkon je žiaľ všetko čo po filme ostane. Pritom to nemala byt one-(wo)man show. Škoda. 70% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zase další důkaz, že jakmile se u filmu zdůrazňuje, že je tzv. kontroverzní, tak to je to obvykle blbost. Že je něco kontroverzní, ještě automaticky neznamená, že je to taky dobrý. A tenhle film rozhodně za dobrej nepovažuju. Sledovat 1,5 hod partičku nějakejch buranskejch lůzrů (američani maj pro tohle název "white trash"), jak různě zevlujou, posedávaj na gauči a neustále s flaškou v jedný ruce a vodní dýmkou v druhý ruce vykládaj nějaký historky o tom, jak maj těžkej život, mě opravdu moc nebavilo. Když jsem se teda timhle prokousal, tak jsem se dočkal celkem slušný závěrečný půlhodinky. Jinak Hilary Swank sice nikdy nepatřila mezi moje favoritky, ale tady vypadá opravdu mimořádně bizarně a hnusně. Naopak Chloë Sevigny mi obvykle připadala taková divná, ale tady mi přišla fakt sexy a byla asi jedinym objektem v celym filmu, kterej nepůsobil nějak odpudivě. Jinak je to celý takovej jeden velkej hnus a deprese. A osud Brandona (nebo Teeny) mi byl celkem lhostejnej. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení se nekoná. Hollywood mele z posledního a nezávislá produkce z větší části také nezáří zrovna originalitou. Přesto to u snímku Kluci nepláčou nevadí. Po většinu sé stopáže velmi příjemný film s příběhem trpícím klasickým balónkovým efektem. Celé to začíná vskutku nevině a je na co se dívat. Režisér a herci dokážou diváka strhnout do příběhu a ten nemá vůbec žádnou šanci se nudit. V druhé části však přichází šílený obrat, veselý odstín mizí a film se mění ve velmi drsné drama, které graduje až k intenzivnímu závěru. Divák, který již měl šanci poznat všechny kouty duše předchozích postav a dokáže si dopředu představit jejich reakce tu totiž opravdu cítí nevolnost ze skutků, které se na obrazovce dějí. Bylo mi zle. Boys Don't Cry jsou rozhodně bravurně zvládnutým snímkem, o hereckých výkonech nemá ani cenu debatovat, nezaškodilo by ale trochu toho čerstvého větru. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Brandon Teena (Hilary Swank) je pohřben na Lincolnově hřbitově v Lincolnu, v Nebrasce. Na náhrobku má napsáno: "Teena Brandon - dcera, sestra a přítelkyně". (MFJD)
  • Skutečný Nissen (Brendan Sexton III) obvinil Lottera (Peter Sarsgaard) z vraždy a výměnou za snížení trestu přiznal, že se podílel na znásilnění a následném zabití Brandona Teeny (Hilary Swank). Nissen proti Lotterovi svědčil a byl odsouzen na doživotí. Lotter stále svou vinu popíral. Porota ho přesto shledala vinným a byl odsouzen k trestu smrti. Lotter i Nissen se odvolali a jejich případ se dostal k přezkoumání. V září 2007 Nissen odvolal svědectví proti Lotterovi a řekl, že to on vystřelil a Lotter se na zavraždění Brandona vůbec nepodílel. Roku 2009 se Lotterovo odvolání díky Nissenově nové výpovědi dostalo až k Nejvyššímu soudu, který rozhodl, že oba byli zapojeni do vraždy a identita střelce je zcela irelevantní. V srpnu 2018 americký obvodní soud zamítl Lotterovu žádost o odvolání. (MFJD)
  • Vzhledem k tomu, že skutečný Teena (Hilary Swank) nezahájil hormonální substituční terapii ani nepodstoupil operaci potvrzující jeho pohlaví, byl někdy novináři v médiích označován za lesbičku. Někteří však uváděli, že Teena prohlásil, že plánuje podstoupit operaci změny pohlaví. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama