Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Boys Don't Cry vo mne vyvolalo ten druh pocitov, vďaka ktorým milujem-e filmy. Mám na mysli onen dlhosiahly pohľad čelom k obrazovke behom priebehu záverečných titulkov a ťažké popadnutie dychu. Nadmieru realistické a kvalitne zahrané predstavenie. K plnému hodnoteniu chýbalo už len vystrihnutie zopár nepotrebných scén. No, teda, tých scén bolo síce viac než zopár, ale keď vezmem v potaz celkový účinok dejstva na krehké srdce diváka (hlavne to moje), odpúšťam čo sa len dá! Odpúšťam dosť, ale bohužiaľ nie všetko. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Kimberly Peirce, Andy Bienen | Hudba: Nathan Larson | Produkcia: Chtistine Vachon, Eva Kolodner | Distribúcia: Fox Searchlight Pictures | Rozpočet: 2 milióny $ | Tržby: 11,533,945 $ || Je takmer isté, že som nebol na správnej vlne, ktorá bola potrebná k stráveniu tohoto kusu, no na prvý pokus je to pre mňa jednoducho brutálne preceňovaný, iritatívny film, ktorý odomňa nedostane druhú šancu ešte dosť dlhý čas... 15% | Blu-Ray, CZ DTS | ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Netradiční coming-out drama stylizované do balady o útěku před spravedlností a okolním světem. Vše mezi tím stojí a padá na famózní herecké expresi Hilary Swank, která je za svůj neobyčejně věrohodný výkon zaslouženě ověnčena Oscarem. Závěr samotný je freneticky nervydrásající, ačkoliv překombinovaně vyhrocený.... [#PRIDE2020] ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rebelka Teena, která prchá před zákonem, si změní jméno i totožnost. Začne se oblékat a chovat jako muž a proměnu své sexuální identity završí vztahem ke stejně staré dívce. Hillary Swank je ve své roli velmi suverénní, ale nějak to celé postrádá dobrý vypravěčský rytmus. A tak je vedle Swankové nejzajímavější konec filmu. Vidět se to dá maximálně jednou. 50% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Dokonalá práce! Hilary Swank po právu získala Oscara za hlavní herecký výkon, protože role Brandona (respektive Teeny) se zhostila úplně odzbrojujícím způsobem. Emocemi nabitý snímek pak prohlubuje jeho / její vztah s Lanou (Chloë Sevigny). Spolu totiž tvoří pár, mezi kterým to opravdu jiskří. Navíc se mi hrozně pod kůži dostala píseň "Bluest eyes in Texas", kterou Lana s kamarádkami zpívají na karaoke. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Hilary Swank (Brandon Teena) se připravovala na svojí roli tak, že se jeden měsíc oblékala jako muž. Obmotávala si hrudník napínacími obvazy a dávala si ponožku do kalhot stejně jako Brandon Teena. Byla v tom tak věrohodná, že si její sousedé mysleli, že ji skutečně chodí každý den navštěvovat její bratr. (Kulmon)
  • Brandonova (Hilary Swank) matka, JoAnn Brandon, ve skutečnosti zažalovala kraj Richardson a šerifa Lauxe, že nepředešel smrti jejího dítěte. Případ vyhrála a získala 80 000 amerických dolarů. Okresní soudce Orville Coady snížil částku o 85% na základě odpovědnosti bývalých trestanců Nissena (Brendan Sexton III) a Lottera (Peter Sarsgaard) a jedno procento za údajnou Joanninu spoluvinu z nedbalosti. Částka se tedy zmenšila na 17 360,97 amerických dolarů. Roku 2001 Nebraský soud přiznal plnou výši 80 000 amerických dolarů za psychickou újmu a dalších 6 223,20 amerických dolarů za pohřební náklady. Tentýž rok získala JoAnn Brandon dalších 12 000, z toho 5 000 amerických dolarů za úmyslné zabití a 7 000 amerických dolarů za úmyslné způsobení duševního utrpení. (MFJD)
  • Režisérka Kimberly Peirce tři roky hledala představitelku hlavní role. Odmítla stovky hereček. Pak přišla Swank, která režisérce řekla, že jí je také 21 a pochází z Nebrasky stejně jako Teena. Byla to ale lež, kterou Swank odůvodnila tím, že stejně by se zachoval i Brandon. (Kulmon)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama