Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (33)

  • Celovečernímu filmu předcházel dokument Brandon Teena Story (1998) o skutečném tragickém osudu Teeny Brandon, která se přeměnila v Brandona Teena. (ČSFD)
  • Brandon Teena (Hilary Swank) byl ve skutečném životě zasnoubený s Ginou Bartu. Po odhalení Brandonovy identity však Gina zásnuby zrušila, což bylo hlavním důvodem Brandonova odjezdu do Falls City v Nebrasce. (Anne88)
  • Vzhledem k tomu, že skutečný Teena (Hilary Swank) nezahájil hormonální substituční terapii ani nepodstoupil operaci potvrzující jeho pohlaví, byl někdy novináři v médiích označován za lesbičku. Někteří však uváděli, že Teena prohlásil, že plánuje podstoupit operaci změny pohlaví. (MFJD)
  • Brandonova (Hilary Swank) matka, JoAnn Brandon, ve skutečnosti zažalovala kraj Richardson a šerifa Lauxe, že nepředešel smrti jejího dítěte. Případ vyhrála a získala 80 000 amerických dolarů. Okresní soudce Orville Coady snížil částku o 85% na základě odpovědnosti bývalých trestanců Nissena (Brendan Sexton III) a Lottera (Peter Sarsgaard) a jedno procento za údajnou Joanninu spoluvinu z nedbalosti. Částka se tedy zmenšila na 17 360,97 amerických dolarů. Roku 2001 Nebraský soud přiznal plnou výši 80 000 amerických dolarů za psychickou újmu a dalších 6 223,20 amerických dolarů za pohřební náklady. Tentýž rok získala JoAnn Brandon dalších 12 000, z toho 5 000 amerických dolarů za úmyslné zabití a 7 000 amerických dolarů za úmyslné způsobení duševního utrpení. (MFJD)
  • Skutečný Nissen (Brendan Sexton III) obvinil Lottera (Peter Sarsgaard) z vraždy a výměnou za snížení trestu přiznal, že se podílel na znásilnění a následném zabití Brandona Teeny (Hilary Swank). Nissen proti Lotterovi svědčil a byl odsouzen na doživotí. Lotter stále svou vinu popíral. Porota ho přesto shledala vinným a byl odsouzen k trestu smrti. Lotter i Nissen se odvolali a jejich případ se dostal k přezkoumání. V září 2007 Nissen odvolal svědectví proti Lotterovi a řekl, že to on vystřelil a Lotter se na zavraždění Brandona vůbec nepodílel. Roku 2009 se Lotterovo odvolání díky Nissenově nové výpovědi dostalo až k Nejvyššímu soudu, který rozhodl, že oba byli zapojeni do vraždy a identita střelce je zcela irelevantní. V srpnu 2018 americký obvodní soud zamítl Lotterovu žádost o odvolání. (MFJD)
  • Brandon Teena (Hilary Swank) je pohřben na Lincolnově hřbitově v Lincolnu, v Nebrasce. Na náhrobku má napsáno: "Teena Brandon - dcera, sestra a přítelkyně". (MFJD)
  • Když skutečný šerif Charles B. Laux vyslýchal Brandona (Hilary Swank) ohledně jeho znásilnění, tak se vyptával především na jeho transgenderový status. Brandonovi se zdály šerifovy otázky hrubé a zbytečné, a tak odmítal vypovídat. Pro představu to byly otázky typu: "Takže vy jste vlastně žena, ale ještě nemáte žádnou sexuální zkušenost s mužem? Takže vy jste nikdy před tím nic v pochvě neměla?" Nissen (Brendan Sexton III) a Lotter (Peter Sarsgaard) se o podání trestního oznámení dozvěděli a vydali se Brandona hledat, ale naštěstí ho nenašli. Šerif po třech dnech zastavil trestní řízení. Prý pro nedostatek důkazů. (MFJD)
  • Skutečný Brandon (Hilary Swank) se do armády zapsal krátce po svých 18. narozeninách a doufal, že bude sloužit v operaci Pouštní štít. U písemné přijímací zkoušky však neuspěl, protože uvedl své pohlaví jako mužské. (MFJD)
  • Brandon (Hilary Swank) o sobě několikrát prohlásil, že je intersexuál (člověk, jehož vnitřní nebo vnější pohlavní orgány jsou odlišné od typicky mužských či ženských), ale neexistují pro to žádné důkazy. (MFJD)
  • Brandon (Hilary Swank) spolu se sestrou navštěvovali základní školu St. Mary's Elementary School a poté i katolickou střední školu Pius X High School, kde podle některých vzpomínek působil společensky nevhodně. Ve druhém ročníku Teena odmítl křesťanství poté, co protestoval u kněze ohledně křesťanských názorů na abstinenci a homosexualitu. (MFJD)
  • V lednu 1992 Brandon Teena (Hilary Swank) podstoupil psychiatrické vyšetření, které dospělo k závěru, že trpí vážnou poruchou sexuální identity. Krátce na to byl převezen do krizového centra Lancaster County k zajištění, protože chtěl údajně spáchat sebevraždu. Přiznal, že jako dítě byl opakovaně znásilňován mužským příslušníkem své rodiny. (MFJD)
  • Dne 19. prosince 1993 byl Brandon Teena (Hilary Swank) zatčen za padělání šeků. Lana Tisdel (Chloë Sevigny) zjistila, že je transsexuál poté, co bylo jeho rodné jméno otištěno v místních novinách. Tisdel za něj zaplatila kauci, aby ho dostala z vězení, a on jí řekl, že podstupuje operaci změny pohlaví. Tisdel nicméně zpochybnila tvrzení, že poté, co se o něm dozvěděla pravdu, pokračovali v romantickém vztahu. Místo toho Brandonovi řekla, že mohou být stále přáteli. (MFJD)
  • Smrt Bradona Teena (Hilary Swank) a Matthewa Sheparda o pět let později vedla ke zvýšení sankcí za zločiny z nenávisti ve Spojených státech amerických. (MFJD)
  • Britská skupina Pet Shop Boys nazpívala v roce 2006 o Brandonovi píseň "Girls Don't Cry". (MFJD)
  • JoAnn Brandon, matka Teeny Brandon (Hilary Swank), se veřejně ohradila proti tomu, že média o její dceři psaly jako o Brandonovi. V roce 2013 však prohlásila, že akceptuje, že se o Teeně v médiích mluví jako o transgenderovi. (MFJD)
  • Matka Teeny Brandon (Hilary Swank) JoAnn Brandon prohlásila, že její dcera ve skutečnosti nebyla transsexuál a necítila být se mužem. Teena si prý svou identitu pěstovala jako obranu před muži, protože ji jako dítě opakovaně zneužíval její strýc. (casyy)
  • Skutečná Lana Tisdel (Chloë Sevigny) žalovala producenty za to, že ji film vyobrazuje jako "línou bílou chátru" a že ji její rodina a přátelé začali vnímat jako "lesbičku, která neudělala nic, aby zabránila vraždě". Také prohlásila, že v okamžiku, kdy zjistila, že Brandon je transgender, vztah s ním ukončila, a že ji Brandon nikdy nepožádal o ruku. (casyy)
  • Režisérka Kimberly Peirce se o osudu Teeny Brandon dozvěděla z časopisu Village Voice v roce 1994, když studovala na Columbia University. (casyy)
  • Natáčení některých scén bylo pro Hilary Swank (Brandon Teena) psychicky natolik náročné, že si na place vyžádala svého manžela jako podporu. (casyy)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama