Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká hořká komedie Hoří, má panenko z roku 1967 je třetím celovečerním hraným filmem Miloše Formana, jednoho z předních reprezentantů tzv. nové vlny českého filmu. Na snímku scenáristicky spolupracovali i jeho dva přátelé Ivan Passer a Jaroslav Papoušek a kameramanem byl dnes světově proslulý Miroslav Ondříček. Ústředním motivem filmu je hasičský bál, a to bál velice svérázný. Formanovi se podařilo proniknout až ke kořenům člověčí povahy, mnohé figurky jako by byly vystřiženy ze skutečného života. Jestliže jeho předchozí filmy shlížely na lidské hemžení se shovívavým a laskavým úsměvem, v tomto filmu lyrická a zjemňující nota zcela zmizela a zůstalo jen důsledné odhalování negativních stránek lidských povah. A hasičský bál, jehož neuvěřitelný průběh film sleduje, je jakoby křivým zrcadlem společenské situace šedesátých let. (Česká televize)

(více)

Recenze (727)

Historik 

všechny recenze uživatele

Tak to je naprosto dokonalý film a myslím, že i práce s neherci je tu dotažena k naprosté dokonalosti. Formanovi a jeho spolupracovníkům lze jen závidět, že z obyčejného nápadu udělat film o hasičském plese dokázali udělat takové veledílo. "Dědo, není vám zima?" - "Dejte ho blíž k ohni." V tomto filmu došli tvůrci až k samé hranici srandy. Člověk se směje jako blázen a pak mu dojde, že to už vlastně ani není k smíchu, že tady už končí sranda. "Lidi nejsou hloupí." ()

Terter 

všechny recenze uživatele

Tenhle nestárnoucí film mám po každém shlédnutí čím dál raději. Cynicky úsměvné figurky a dnes už zlidovělé repliky ("Lidi nejsou blbí, nepodceňovat!" apod.) dotvářejí tuhle (bohužel pravdivou) studii našeho naturelu. Podle mého patří do TOP 5 českých a československých filmů. ()

Malýprinc 

všechny recenze uživatele

Ve filmu nechybí, ani nepřebývá absolutně nic! Perfektní humor, nám lidem (spíše Čechům) tak moc podobný a blízký, že se až stydím. Smích občas přetne zamrazení z nemohoucnosti, z lidských útrap a starostí, ale to k životu patří stejně tak, jako ke smíchu slzy. Bez jednoho bysme neznali druhé. Bravo pane Formane, tohle je opravdu mistrovské dílo! ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nadčasový dílo, a v tý zdánlivý jednoduchosti a banalitě toho, co film předvádí je skryt true genius Miloše Formana a jeho spolupracovníků - Ondříčka, Passera a Papouška. Film, který nemá šanci zestárnout a film, který dokázal opravdu výstižně vystihnout esenci lidství a naší národní povahy obzvláště. Film byl možná míněn jako nadsázka, ale v tý nadsázce se autorům podařilo vyslovit a ukázat nejedny "věčné" rysy lidské nátury. Věta jako "kdo si nenakrad, musí to chápat tak, jako že nevyhrál" je nejen vtipná, ale hlavně víc než pravdivá, je ze života a ze zkušenosti...film je tak nejen stále aktuální, ale ve skutečnosti, čím dál aktuálnější. Nepochybně jeden z nejlepších československých a českých filmů vůbec... o tom nemůže být pochyb. ()

GodComplex odpad!

všechny recenze uživatele

Rana Formanova CZ era byla film od filmu horsi a prave v tehle vesnicky komunisticke prisernosti to vyvrcholilo. Naprosto katastrofalni ve vsech ohledech. 0/10 ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Kruci, Forman je král. I v socialistických Čechách (jaro nejaro) dokázal natočit něco tak dokonale ujetýho, že jsem se řehtal jak blázen. A já už se jak blázen strašně dlouho neřehtal. ()

Tommass95 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem byl výborně naladěn a ani na chvíli jsem se nenudil a jak bych taky mohl - jedna úsměvná scéna za druhou, které střídá tragický požár domu starého dědy a nakonec rozkradení tomboly a film tak končí jako nejlepší fraška, jakou jsem viděl. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší,tím méně se divím,že byl tento skvost v trezoru(i když patrně z jiných důvodů,než si myslím já).Tohle je totiž tak brutálně nekompromisní sonda do českého národa 20.st.,že se pokaždé šíleně směju a zároveň stydím.Tak je to obnažující.A je úplně jedno,zda se to odehrává na vesnici či ve městě.Burani,jsou už dávno všude.To muselo tehdejší soudruhy ale pěkně nasrat.Nechtěl bych být ve Formanově kůži ten rok.Někdy si říkám,zda se jedná vůbec o film,se scénářem.Stejný případ u Černého Petra etc.To snad točili skrytou kamerou,kterou ale každý musel vidět:-) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

POVĚST SBORU MĚ JE MILEJŠÍ NEŽ MÁ VLASTNÍ POCTIVOST. V Panence nastavuje Miloš Forman zrcadlo nám všem buranským Čecháčkům. V postavách hasičů je kus snad každého z nás. U filmu se tedy zamyslíte, ale hlavně pobavíte, protože je vážně ohromnou srandou se skvělými autentickými nespisovnými dialogy jak z běžného rozhovoru v hospodě. Čech zde má příležitost zasmát se sám sobě a vzpomenout si nato, jak jednou ukradl příspěvky do tomboly (nadsázka.) Dnes je bohužel v módě natáčet filmy opačného ražení, co naopak oslavují buranství, český venkov a českou jednoduchost. No a kdo tyto filmy natáčí? Lidi ze kterých si Miloš Forman dělal srandu. Vážné smutné. Snad i proto jsem se rozhodl, že Panenka bude film kterému dám po dlouhé době plnou palbu hvězd. Jelikož snímek podobného typu by byl v současné době potřeba jako sůl. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Jelikož skoro půlku filmu (zbytečně) trvá ta slavná promenáda modelek, která mě šíleně nebaví, tak na film nahlížím jako veřejností lehce nadhodnocený. Největším tahákem je určitě improvizace hlavní skupiny ne herců. Humor tu není za každou cenu tlačený do popředí a spíše dotváří idylicky uvěřitelnou atmosféru vesnické tancovačky. Scénky s tombolou a hlášky u hořícího domu nikdy neomrzí, ale z průměru film bohužel nevytrhnou. Vůbec se nedivím, že následující rok komunisté snímek z logických důvodů zakázali a Forman raději utekl za velkou louží. ()

Jira K 

všechny recenze uživatele

Forman natočil film z "obyčejného" prostředí hasičského plesu a dal mu takovou atmosféru, že je tento film právem považován za jednu z největších perel naší kinematografie. Smekám... ,,Dědo neni vám zima?Pudeme blíž k ohni, ne?" ,,Měli si nakrást! Kdo si nenakrad, to musí chápat tak jako, že nic nevyhrál..." ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

V r.1968, kdy se hlavně u nás film promítal, nebylo možné dostat normálně vstupenku, bylo až týden dopředu vyprodáno. Lidé se nesmáli, lidé v hledišti řvali smíchy, protože to byla přesně ta doba, jakou jsme po politickém uvolnění u nás žili. Bohužel, až do 21.8., kdy nám naši Rudí bratři ukázali, zač je toho loket. Nelze se divit, že byl film nominován na OSCARA jako nejlepší zahraniční film. Ve filmu hrají především neherci, ale tak bravurně, že dnešní mladí herci by si mohli vzít příklad z toho, JAK se dělá sranda ! O režisérech ani nemluvě ! Celý film byl natočen v reálu ve Vrchlabí. ()

buldock 

všechny recenze uživatele

Nuda kterou nezachrání ani pár dobrých hlášek a vše je namícháno do mnou špatně stravitelné omáčky , která se panu kuchaři zdrcla. Styl Miloše Formana mi nikdy nepřirostl k srdci a nepřišel jsem mu na chuť ani u tohoto snímku. 40% ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nádherný film. Do svého aktivního slovníku jsem z něj přebral řadu nádherných hlášek. Na tento film se můžu dívat snad i 100 krát a pořád se mi bude líbit. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

"Co jste, hasiči, co jste dělali, že jste si tu tombolu ukrást nechali." Vesnické bály mají své nezaměnitelné kouzlo. Kdo jste je někdy navštívil, tak mi dáte určitě za pravdu. Ten film je tak šílený, že je vlastně úžasný. Pan Forman dokonale vykreslil tu naši povahu, nad kterou všem okolním státům zůstává rozum stát. Češi se prostě zapřít nedají. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Formanovská genialita najvyššieho stupňa. Tragikomédia, ktorej oba aspekty, humorný aj trpký, sú nesmierne silné a navzájom konzistentné, a oba vychádzajú z mimoriadneho satirického príbehu o malomestskom hasičskom bále, na ktorom sa objavuje široká škála charakterových typov, ktoré reprezentujú ešte širšiu škálu ľudských slabostí, hlúpostí a pováh. Kategória "čecháčkovství" sa mi zdá priúzka, Hoří, má panenko je totiž satira aktuálna naprieč svetom a časom. Až nepríjemne aktuálna. (10/10) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Doktor mu to neřek. Na to je zákon. To nesmí říct doktor. To můžeš mít rakovinu jako řemen a doktor ti to neřekne." Ono skoro vše, co mohlo být o tomto snímku řečeno, už tu bylo napsáno, ale i přesto přispěju svou troškou do mlýna. Vtipnou scénu tu nenajdete vlastně ani jednu, všechno jsou to scény tragikomické. Mě se nejvíce líbily asi tyto čtyři. První - jak chudák Sovák (že to byl Sovák? ale nikde jsem o něm a tomto filmu nenašla dokupy zmínku) visel ve vzduchu a řval "Já se pouštím" a nikdo ho nezachraňoval, protože se tam tři hašiči snažili uhasit malinký ohýnek na plakátě. Druhá - jak kandidátky na královnu plesu zdrhaly, aby nemusely jít před celou dědinou na podium a všichni je tam honili (pak už nejen ty kandidátky) do jednoho až tak, že jednu vláčeli po zemi i se stolem, kterého se držela. Třetí - jak se hostinský snažil zastavit dav hrnoucí se k požáru a vyřešil to tak, že chodil pak u požáru mezi nima a řval Platit. No a čtvrtá asi ta nejvíce tragikomická - jak chudákovi dědovi hořel barák a neodpustím si to, já to tu dám, protože tím, že tu hráli obyčejní lidé-neherci, to působilo tak neskutečně přesvědčivě, až jste cítili, jako byste tam byli s nimi. "Odejděte na stranu kousek. - Dyť já tady stojím, aby neviděl, jak mu hoří barák. Taky ho necháte koukat. - Otočte ho aspoň. Dyť je to blbý. - Tak se dědo otočte. No dyť von se tam stejně dívá. - No nedivte se, dyť mu hoří barák. - Dědo? Není vám zima? Půjdeme blíž k ohni, ne?." ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tragikomický film, kdy osobně cítím spíše důraz na tu tragiku, protože i když je snímek docela uvolněný, až moc v tom vidím, jak se lidé chovají a jak jsou tyhle karikatury ve Formanově filmu skutečné. Přetvářka, chtivost, neúcta a podprůměrnost, která je krytá tím, že máte nějaký, v podstatě jakýkoli titul. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Snad proto, že to ve Vrchlábí znám, či snad proto, že otec byl hasič, nebo spíš proto, že to je tak krutě české a nebo vlastně za to všechno, nelze hodnotit jinak. ()

Související novinky

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

11.01.2020

Ve věku 86 let zemřel významný filmový scenárista a režisér Ivan Passer. Přítel a blízký spolupracovník Miloše Formana spolupracoval na scénářích k filmům Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

20.05.2018

71. ročník byl zahájen snímkem Oscary ověnčeného Asghara Farhadiho Všichni to vědí, jemuž vévodí slavný španělský herecký pár Penélope Cruz a Javier Bardem. Česká stopa byla výrazně znát v úvodu… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Reklama

Reklama