Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adamovi, čtrnáctiletému romskému chlapci z osady, zabijí otce. Nikdo neví, co se stalo. Nejsou svědkové ani důkazy. Matka po pohřbu dlouho netruchlí. Chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ale jeho snaha končí tragicky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k tomu, že tak asi do roku 2050 budú Rómovia polovicou všetkých obyvateľov Slovenska, som veľmi rád, že o nich gadžo natočil taký pekný cigánsky film, ktorý im bude pripomínať, ako to kedysi dávno bolo, keď bola ich situácia presne opačná ako teraz... a možno si aj vďaka tomu uvedomia, že nie všetci príslušníci vymierajúcej bielej menšiny sú hovädá, ktorých treba diskriminovať a čo najrýchlejšie sa ich nejako zbaviť či im pomôcť k neviditeľnosti. ____ Mimo toho som rád, že ten gadžovský režisér, čo sa do toho pustil, nepochybne osobnosť, konečne natočil nejaký film, ktorý by mi neliezol na nervy ako väčšina jeho skoršej tvorby, ale práve naopak. Čo sa týka nerealistických presahov, nie je to síce poéziou a srandou nabitý ROMING, kde to fungovalo dokonale, ale zase je to na rozdiel od neho realita a tú nikdy nezaškodí ukazovať ignorantom... A to nie že by som žil dakde vo veži zo slonoviny a nemal s cigánmi negatívne skúsenosti v celej pestrej škále od prázdnych vreciek po krvavé ústa... - nebude ich však viac, než s porovnateľnou bielou háveďou, čo už 1000 rokov zamoruje planétu. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

veľmi pekný, potrebný film, ktorého jedinou chybou je to, že nešikovne korčuľuje medzi Šulíkovou poetikou a akousi snahou o Dogmu 95- pretože keď sa Šulík snaží o drsnú realistickosť tak je to moc poetické a keď chce byť poetický tak je to zrazu smiešne. 4* dávam za skvelý krok v obsadení nehercov, Godárovu hudbu- ktorá ma dostane aj keby bola v bratislavafilme a veľmi vtipné vykrádanie Hamleta. a OVEĽA viac ako to že či je to pravda alebo nepravda o cigáňoch ako tu niektorý v komentároch píšu, ma trápy fakt (pri všetkej úcte k bratom čechom) že na slovenský film musíme zháňať peniaze z Českého ministerstva kultúry. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu celkem fajn, protože to začiná mrtvym cigošem. Ale jinak nechápu lidi, kteří musej o těch primitivech točit filmy a ještě tak, aby to vypadalo, jací jsou to chudáci utlačovaní a jak si jich máme vážit kvuli jejich kultuře a sociálnímu cítění (tim se asi myslijou sociální dávky). Už se o téhle skupině nechcu vyjadřovat, protože všichni vime, jací jsou. A tanhle film je přesně o tom... ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

moooOhlo to byť o dosť lepšie. Mohol to byť druhý Milionár z chatrče. Šance sa tam ukazovali no pán režisér a scenárista sa toho nejako nechopili. Prečo si chlapec nepreboxoval cestu za lepším životom? Koho zaujíma prozaický život :) že jeho vysnívanú mu pretrtká nejaký chujo z čiech? To divák aby sa mal čoho uchopiť. Chýbajúca výstavba deja je tu nahradená akým si duchom tatka ktorá mu všetko vyzradí. Je to veľmi abstraktné. Šulíka mám veľmi rád. Jeho filmy obsahujú určitú atmosféru, ducha ktorého inde nevidno. Ale prečo nám náš romales vždy v určitej chvíli kuká do kamery? Viete že sa divák cíti pri takých záberoch zle? :) Pekné scený su tam s dresmi, inak je to dosť vtipný film. Najlepšia scéna je na záver. Človek má byť zhrozený ale rehoce sa o 106 :) Je to dobrá komédia ale človek sa nedostane tým cigáňom moc pod kožu. Motívy postáv su tiež ťažko pochopiteľné. Teda hlavne druhého tatka, prečo vražda, šak nie su milonári..mladého motívy su mi cudzie až na ten climax ()

samuele 

všechny recenze uživatele

Chcete vedieť ako to vyzerá v cigánskej osade ? Film je asi propaganda hesla "tote gadžove maju syndróm róm" , pekné spracovanie ale žiaden príbeh som nezaznamenal bolo ta stále o tom istom čiže a tom aký sú rómovia utláčaní ... celý tento film bola jedna veľká lož z pohľadu Slováka a málo presvedčivá propaganda za šťastie rómskej populácie na Slovensku z pohľadu cigána. Film radím k lepším zo Slovenskej kinematografie. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • V osadě je možné všimnout si automobilu, který má volant na pravé straně místo na levé. (Claude Speed)
  • Na 46. ročníku Filmového festivalu v Karlových Varech získal film Cigán Zvláštní cenu poroty. (Terva)
  • Natáčení filmu zabralo 40 dní. (Rugero)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama