Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (969)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pili, jsme a budem. Denzel v krásné alkoholové romanci se vyznává se ke své nejmilejší lásce. Pasáž je přepálená a některé scény s Kelly Reilly bych vystříhal. Vlastně možná celou její postavu bych vyhodil. Nepřišlo mě že by měla pro příběh nějakou podstatnou roli. Nejlepší scéna je samozřejmě na začátku (zřícení letadla). Já si ovšem náležitě vychutnal i závěrečné vyšetřování, kde dává Denzel velmi pádnou odpověď na otázku proč je tolik ceněným hercem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zemeckis sa nikam neponáhľa, neviem, či tak dlho hľadal vhodnú tému na zfilmovanie. Každopádne vybral minimálne dobrú tému. Po výbornej adrenalínovej havárii lietadla, vlastne už i počas nej sa v duchu pýtate. "Tak a teraz je to hrdina alebo ožran zrelý za mreže?" Táto dilema drží celý film nad vodou, aj keď nejakých 20-30 minút po havárii film trochu stráca dych. D. Washington je tradične stávka na istotu. Samotný záver pred súdom, kde sa pri pohľade na mŕtvu kolegyňu v kapitánovi niečo zlomí, mi veľmi nesadol a zdalo sa mi, že iba "efektívne" naplnil ten typický poučný záver "ala hollywood". Neviem prečo režisér zvolil to najmenej zaujímavé ukončenie príbehu. Aj preto slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Nadmíru uspokojivé drama schopné velice zručnou režií vykreslit adrenalinové pilotování poškozeného letadla a následně neusnout na vavřínech a udržet divácký zájem prostřednictvím pestrého života hlavního hrdiny. Přechod z intenzivní půlhodinky akčního rázu do dialogové roviny je plynulý, výborný charakter Whipa tvoří ruku v ruce s Denzelovým hereckým výkonem nosný bod, kolem kterého může vyprávění celého filmu oscilovat... Jistě, stopáž mohla, resp. měla být kratší, taktéž v závěru nebylo třeba tolik moralizovat, nicméně film skrývá lecjaká drobná překvapení, která nás vzdalují od pocitů nudné, akademické rutiny, zvládá se příliš netopit v klišé, a tak s drobnými ztrátami na životech zůstává na 4*. 7/10 ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington zahrál skvěle a dle mého na Oskara má, takže to ještě může zamotat již tak "jistým" pořadím. Uvěřil jsem mu každej moment. Podle mě nějaké scény hrál opravdu pod vlivem alkoholu. Jinak zajímavý příběh, dobře a přesvědčivě natočený osudný let a předvídatelný konec, ale to vůbec nevadí. Podobná havárie Alaska Airlines Let 261 se opravdu stala s tím, že dopadla katastroficky a nikdo nepřežil, kapitán onoho letadla si nejspíš před letem nešlehnul, a na palubě nechlastal, tudíž neměl takovou kuráž a reflexy jako měl kapitán Whip. Film mě velice mile překvapil. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Who brought you bananas...? " "YOU...!"....."I´m BACK !". Denzel jede naplno a drží celý film nad vodou. V originálním znění a v jeho podání je to perfektní záležitost. Whip si vybral. Má vybráno, nakoupeno a letí. Je čas přistát, jak se strojem, tak sám se sebou. Whip přistává. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Kromě jiných je na otcově farmě na zdi i fotografie dvou černošských pilotů před druhoválečným stíhacím letounem P-51D Mustang. Byla pořízena v Ramitelli v Itálii v březnu 1945 fotografem Toni Frissellem a zachycuje letce plukovníka Benjamina O. Davise a Edwarda C. Gleeda. (p3tris)
  • V nemocnici se objeví mladík s rakovinou. Nemá vlasy, ale je možné si všimnout, že má obočí, které by po chemoterapii mít neměl. (Timak)
  • Příběh připomíná událost z roku 2001, kdy kanadský kapitán Robert Piche klouzavým letem bezpečně přistál s Airbusem 330, kterému došlo palivo. Zachránil tak 306 pasažérů od jistého neštěstí. Přes noc se stal hrdinou, ale záhy poznal odvrácenou stranu slávy, a to když novináři odkryli jeho dlouho zapomenutou kriminální minulost a soukromý život. (Kritiq)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama