Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na motivy skutečných událostí, které se odehrály v Wlodowie. Thriller o zločinu, který otřásl polskými médii. V malé vesničce dochází ke krvavé vraždě šedesátiletého recidivisty, který již dlouhá léta terorizuje své sousedy. Pachatelem může být kdokoliv z místních obyvatel. Jsou zatčeni a obviněni tři bratři. Začíná vyšetřování, ve kterém vyplavou na povrch mnohá ukrytá tajemství obyvatel vesničky. (gudlak1)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Příběh je hodně dobře vymyšlen. Hlavní vrah je naprosto skvěle vybrán a také to naprosto skvěle zahrál. Opravdu brilatní výkon a vžití se do role jak by smet. Napětí rozhodně nechybí a příběh se vyvíjí postupně a čím dál lépe. Divák se přímo těší, co morbidního se stane za chvilku. Navíc polské prostředí nějaké mini vesničky, chudoba a skvěle realističtí herci, upoutají snad každého. Jediné, co mě ovlivnilo ubrat pátou hvězdu je krátkost filmu. Jelikož tohle bych mohla sledovat klidně další hodinu a dokázala bych si také představit více zápletek a trochu víc propletenější soudní řízení, nic méně i tak, je to top. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Že Polsko točí dobré filmy, na to jsem si už zvykl. Že Lincz mě zaujme na první pohled, to mi bylo vcelku jasné. Že z filmu budu ale takhle v šoku, to by mě jen tak nenapadlo. Film vlastně pojednává o pravdivém příběhu, který se v jedné polské vesničce stal. Vypráví o tom, jak ten demokratický systém, který si tu všichni vybojovali má své mouchy a člověk proti některým případům nemůže dělat vůbec nic. Na něco ten středověk přeci jen byl dobrej, co si budeme povídat... ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

"Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem." Bohužel, z hlediska principu právního je to zločin jako každý jiný. Potom je hrozně pěkné, že s vašim jednáním úplně každý vnitřně souhlasí, ale ze strachu z nedávno sepsaného papíru vás za mříže stejně pošle. Poláci posledních pár let dovedou tvořit zatraceně dobré snímky. Škoda, že takhle nevynikají i v ostatních odvětvích. Svět by potom byl mnohem spokojenějším místem. Líbilo se mi to. Milé drama o permanentně nasraném dědečkovi, který si vybíjí svoji nefalšovanou zlost na čem se dá. Syrových záběrů není mnoho, ale hned ta první akcička, kdy si smlsnul na gerontce byla poměrně intenzivní a nekoukalo se na to kdovíjak dobře. Je poměrně smutné, když si člověk uvědomí, že v podobném strachu a teroru žijí velké spousty lidí snad v každé zemi světa. Troufnu si říct, že v tom šťastnějším případě si potom zoufalá situace vyžádá zoufalé činy. Pokud se to spojí s neschopností policie, tak je mrtvola brzy na světě a už je trochu pozdě hledat viníka. Věřím, že si film emočně získá drtivou většinu populace. Snad každý, komu nepřináší rozkoš pohled na psychické a fyzické týrání bezbranné ženy, si během koukání vytvoří velmi negativní postoj vůči hlavnímu tyranovi a bude mu ze srdce přát ten nejhorší možný osud. Nějaká lhostejnost vůči postavám, či ději tu tedy rozhodně panovat nebude. Takže takové věci, jako zvýšený krevní tlak, či zimomriavky v mém případě určitě proběhly, a to hned několikrát. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Spoločnosť je postavená na hlavu, ak je obeť nútená brať spravodlivosť do vlastných rúk. Práve polícia a lekári si to zlízli naplno a ich strata empatie a ľahostajnosť bola živnou pôdou pre páchanie trestnej činnosti. Preto sa niet čomu diviť, ak mal odpudivý Zaranek ( Wieslaw Komasa ) dostatok času na terorizovanie spoluobčanov... Drsná dráma sa odohráva v jednoduchých vidieckych domoch s jednoduchými ľuďmi a herecká prirodzenosť je ozdobou snímku. Akoby ani nehrali, ale skutočne prežívali desivú skutočnosť. Realita sa prelína s retrospektívami a to umožňuje, aby divák až do konca s napätím očakával rozuzlenie prípadu. Debut Krzysztofa Lukaszewicza ( napísal aj scenár ) síce potrebuje v niektorých fázach vypilovať, ale jeho rekonštrukcia skutočného prípadu je jednoduchá, emotívna a realistická. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Vskutku hnusný predátor navštěvuje vesnickou babičku, ale vlk to fakt není... Dost se zdráhám nazvat ho člověkem, ale bohužel, je z toho druhu a už od pohledu je tak odporný, že vedle něj Hannibal Lecter vyhlíží jako neškodný skautík. Myslím, že se nenajde divák, kterému by se při sledování tohoto syrově hrůzného snímku neudělal knedlík v krku a zádumčivě nezavzpomínal na Starý (dobrý) zákon. Další nenápadný klenot z polské filmové pokladnice... A ještě někdo by tady měl dostat lopatou, až by zapomněl abecedu. Nějací dobrovolníci? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Skutečný zločin, podle kterého je film natočen, byl spáchán 1. července 2005. Obyvatelé polské vesnice Włodowo tehdy umlátili k smrti recidivistu Józefa Ciechanowicze, který je dlouhodobě tyranizoval. Dne 18. prosince 2009 byli viníci vraždy omilostněni prezidentem Lechem Kaczyńskim. (Homerking)
  • Leszek Lichota byl v roce 2011 nominován na cenu Zlota kaczka pro nejlepší debut v mužské roli. Na stejnou cenu byl snímek nominován také v sedmi dalších kategoriích, a to nejlepší film, nejlepší scénář, nejlepší foto a rovnou čtyřikrát pro nejlepšího herce. (gudlak1)
  • Snímek byl v roce 2011 nominován na cenu Złote Grono, a to v kategorii nejlepší film. (gudlak1)

Reklama

Reklama