Reklama

Reklama

Edmond Vidal známý také jako Momon, vyrůstal v chudé cikánské osadě, odkud si odnesl smysl pro rodinu, neochvějnou loajalitu a hrdost na svůj původ. Nejvíce ho ale posílilo přátelství se Sergem Suttelem, s nímž poprvé okusil vězeňský život, navíc pro něco tak banálního, jako je krádež třešní. Oba se nevyhnutelně zapojí do organizovaného zločinu, a tak vznikl gang Lyonnais. Stávají se nejznámější ozbrojení lupiči počátku 70. let minulého století. Jejich nezadržitelný vzestup skončil až v roce 1974 velkolepým zatčením. Dnes je Momonovi takřka šedesát a rád by na tuto část svého života zapomněl a žil jen pro děti, vnoučata a svou ženu, ale jak sám ve filmu říká: „Člověk vězí ve svém těle a ve své duši svou minulostí, a ona nás stravuje, až nás zničí…“ (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

jondoe 

všechny recenze uživatele

Neviem spomenut na lespie natocenu gangsterku za poslednych 5 rokov. Film presne podla mojho gusta. Olivier Marchal toto jednoducho vie. A je jedno ci pribeh rozprava zo strany gangstra alebo policajta. Tento film je podla mojho nazoru zatial jeho najlepsim. Navyse Gerard Lanvin predvadza vyborny vykon a postava mu neskutocne svedci. Som si isty, ze fanuskovia zanru budu slintat blahom. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tihle chlápci nikdy moc nemysleli na horkou vanu nebo životní pojištění. Užívali života po svém a nyní, o desítky let později, ač stále s nabitými bouchačkami v nočním stolku u postele, se snaží vrátit svým blízkým to, co už dávno vrátit nelze a užít si zaslouženého stáří. Zatímco takový Veřejný nepřítel č. 1 postrádal větší švih a tah na bránu, bývalý člen pařížského policejního sboru Olivier Marchal překvapil už výbornou Válkou policajtů, kvalitativní sešup se nekoná ani v případě téhle bandy charismatických lupičů. Ta záměrně působí unaveným dojmem, moc nemluví, přesto se dá z jejich tváří leccos vyčíst. Syrový snímek už sice nemá takový feeling jako jeho starší bráška, přesto za pozornost stojí!! ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem chuť na nějakou tu gangsterku,tak jsem se rozhodl opět pro Francouze.Film je podle skutečných událostí,což mě vždy velmi potěší.Nejde už tady o takový střet mezi hlavní kladnou a zápornou postavou,jako tomu bylo v La French,nicméně je zde zachycena velmi dobře myšlenka,že jakmile jsi jednou byl gangsterem,tak jím zůstáváš nehledě na to,kolik ti je let.Hlavní postavy v čele s Lanvinem mi byly velmi sympatické.Chvilkami to bylo dost brutální.Ale to tak bývá ve filmech s mafiánskou tématikou.Hodnocení:80% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle Francouzi umí. Spolehlivě naservírují gangsterku oproštěnou od zbytečných kudrlinek a patetických proslovů. Hrdinové s kamennými obličeji jdou nekompromisně na věc a kosí své oponenty bez náznaků emocí. U Marchala se projevila jeho policejní minulost už ve Válce policajtů a i tady jí dokonale využil. A doufám, že ještě využije. 90% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když přítel ztratí liberté, přichází čas fraternité. Pozor však, aby se z toho nevytratila égalité.. Ostrá gangsterská historka, která oslavuje i relativizuje sílu kamarádšaftu. Jediný zásadnější problém vidím ve způsobu propojení současnosti a flashbacků ala Mesrine, ale jako jednotlivost oboje funguje dle těch nejlepších žánrových intencí. Nutno vypíchnout výkon Gérarda Lanvina, který se úspěšně drží hereckého motta Michaela Cainea „mluv pomalu, neříkej mnoho“ a na své charisma by si měl vyřídit zbrojní pas. S ohledem na 36 Quai des Orfèvres a MR 73 je obvinění Marchala z pásové výroby poněkud omezené, ale samozřejmě záleží na vkusu.. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Edmond Vidal, jeden ze členů Lyonského gangu, napsal autobiografickou knihu, která se jmenuje „Pour une poignée de cerises“ (česky „Pro hrst třešní“). (Rollo_Tomasi)
  • Film zachycuje osudy tzv. Lyonského gangu, který páchal trestnou činnost hlavně v letech 1967–1977. Lyonský gang byl hlavně proslulý ozbrojenými loupežemi, při kterých tento gang uloupil obrovské množství peněz. Gangu je ale taky přisuzováno několik vražd, atentátů a únosů. „Tvrdé jádro“ gangu tvořilo osm lidí a širší okruh gangu tvořilo dalších sedm lidí, kteří byli příbuzní členů tvrdého jádra. (Rollo_Tomasi)
  • Približne v 56. minúte filmu sa za Edmondom Vidalom (Gérard Lanvin), čítajúcim noviny na ulici, objavia v pozadí dva plagáty k snímkam Splice (2009) a 600 kilo zlata (2010). (fefee)

Reklama

Reklama