Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejzdařilejší ze série burianovských komedií, natočených v třicátých letech, pojednává o tom, co způsobila urážka císařského majestátu, a o snaze vyhnout se trestu. Postava majitele dílny na výrobu hudebních nástrojů a neprávem nevyznamenaného člena městské domobrany patří k nejslavnějším rolím mistra českých komiků Vlasty Buriana. Stejnojmenná píseň z tohoto filmu nabyla obecné proslulosti. Růžena Šlemrová zde výjimečně ztvárnila jinou roli než obvyklou dámu z lepší společnosti. Výborný a netypický je i Jindřich Plachta. Podle jevištní frašky E. A. Longena "Už mne vezou" natočil nestárnoucí komedii, která je nadšeně vítána už několikátou generací diváků, režisér Martin Frič v roce 1932. (Česká televize)

(více)

Recenze (193)

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu přespříliš sebejistá stopáž, během které toho na diváka kromě záživnějšího začátku a pak až konce příliš nečeká a ani Vlasta Burian tu není v nijak zvlášť sympatické roli. Navíc za celou dobu vystřílí dobrých vtipů zhruba tolik, co ran v hospodě, kde urazil starýho Procházku. Snímek je zajímavý tím, že v něm ještě doznívá němý film, což je znát na děravějším scénáři, dialozích i herectví, které má často blíž k divadlu, a to ještě ochotnickému, než k filmu. Za mě slabý film i na tehdejší dobu, kdy už vzniklala kvalitnější díla. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Svět se bavil u Chaplina a u nás exceloval bývalý fotbalový brankář Sparty Vlasta Burian. Tady se navíc setkává s dalším velice váženým hercem Jaroslavem Marvanem. A je fakt, že tenhle film určitě patří mezi jeho nejpovedenější, už jen tím, že hláška Liguééréé víceméně zlidověla. Závěrem už se snad dá říct je to, že Císař pán není vůl, že je korunovanej.. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Až pokiaľ vo filme nenastal zlom v podobe úmrtia počas odpykávania trestu, neveril som, že pôjdem s hodnotením vyššie. To by ale na scéne nemohol byť bravúrny Burian a režírovať by nemohol Frič. Obaja od toho okamihu totiž triafali presne do čierneho, každou vetou, slovom a mne sa doteraz ozýva v hlave: Luguééére! Milé. 80%. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Jeden ze dvou filmů s Vlastou Burianem, které mě celkem bavily (ten druhý byl U pokladny stál...). Zde hraje Vlasta tvrdohlavého a ctižádostivého výrobce hudebních nástrojů a také váženého člena gardy ostrostřelců jménem Anton Špelec. Má dva zaměstnance - lakomého Kukačku a líného tlustého Aloise. Společně opravují varhany, když v tom se ozvou rány z děla a do dílny vlítne ostrostřelec Kačaba, bednář a Tondův kamarád. Přináší zprávu, že probíhá výroční vyznamenání ostrostřelců a že Tonda určitě dostane medaili. Tonda je z toho nadšený a dokonce začne naznačovat své ženě, že se mu něco objeví na hrudi. Během slavnostního vyznamenávání se Tonda prsí a očekává ten metál, ale dozví se, že jej dostane až za rok. To ho naštve, a tak se v hospodě s ostatními ostrostřelci ožere "liguérem", urazí velitele Čtvrtečku a řekne, že "Císař je vůl". Pak se to snaží popřít a dodá, že je "korunovaný". V hospodě se strhne rvačka a Tonda se dostane před soud, kde vyfasuje tři měsíce ve vězení nepodmíněně. Tonda je naštvaný na Kačabu, protože se za něj u soudu nezaručil, ale Kačaba má za to, že jej má Tonda pořád rád. Tondova žena Růža vymyslí plán - do vězení půjde někdo jiný, aby nebylo nutné zavřít živnost. Přemluví tedy lakomého Kukačku, který za tuto službu chce 40 zlatých - 20 dostane teď, a dalších 20 potom. Tonda se schovává v zadní dílně, zatímco mu tlustý Alois žere jídlo, které mu uvařila žena. Nebo ho pomlouvá jeho teta a on to všechno slyší. A aby toho nebylo málo, tak "Tonda" ve vězení zemře! Prostě celkem slušný nářez, Burian exceluje svými komickými výstupy a hláškami, vtipnými slovy a absurdními situacemi, do kterých se dostává vlastní vinou jen kvůli své nerozvážnosti... ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Další vynikající komedie v Vlastou Burianem, kde vedle něho exceluje i Jaroslav Marvan. Další z komedii, která se doslova hemží nesmrtelnými hláškami. Burianova hláška v hospodě, kde chce smazat uřážků císařského veličenstva slovy "ne von není vůl, von je korunovanej" vešla do dejin. Stejně tak je nesmrtelná hláška tovaryše Pištěka, "mistrová, vy mi podstrojujete". No a Burianova další hospodská hláška, "než řeknu tři, tak se to začne mazat" už nepotřebuje další komentář. No a nakonec samozřejmě výborná hudba Járy Beneše. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (14)

  • Ančí Pírková, která ve filmu hraje manželku Kukačky (Jindřich Plachta), byla ve skutečnosti bývalou milenkou Vlasty Buriana, se kterým měla dceru Emíli. (Redyx111)
  • Historie ostrostřelců sahá až do středověku, kdy sloužili k ochraně měst. Po roce 1848 byly rozpuštěny za zásah do revolučních událostí, později znovu obnoveny, ale jejich funkce už nebyla bojová, ale jen reprezentativní. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno