Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Scénář Vůně kávy točil režisér Vít Olmer společně s kameramanem Holomkem v květnu a červnu minulého roku v Praze a v exteriérch nedaleko hlavního města. Předevšín na malém venkovském statku, kam na čas přesídlila rodinka filmového scenáristy / Lukáš Vaculík /, který potřebuje pro svoji tvůrčí práci čerstvý vzduch a hlavně klid. To se mu však u manželky, bývalé, poněkud hysterické herečky, /Simona Chytrová/, stále nedostává a tak této malé rodince, ke které patří ještě šestiletý syn, hrozí rozpad. Nečekané, tajemné události jim však ukáží cestu zpátky. Je to tím, že na statku je bývalá pražírna kávy, a manželka, společně se sousedem Dědkem/ Luděk Munzar / s ní, proti vůli manžela, začne podnikat. Ale existence prudce jedovatého hadra, jenž se sem dostal v pytlech z ciziny, staví tento dramatický příběh do jakési snové reality a démonické vize. Kromě jmenovaných herců uvidíte ještě Martina Dejdara a další známé osobnosti. Autorka scénáře je Malgorzata Ebel, výtvarnice polského původu, jež je majitelkou kavárničky na Starém městě a ke kávě má velice osobitý vztah. Scénář ještě před televizní dramaturgií získal jednu z hlavních cen v soutěži SAZKA. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Neklan006 

všechny recenze uživatele

jestli takhle povrchní příběh získal nějakou cenu za scénář, tak by mě jen ze studijních důvodů zajímaly ty další scénáře, které v soutěži porazil... vzkaz pro Vítka Olmera: příště točte prosím již bez Simony Chytrové, nebo aspoň bez Helgy Čočkové... korunu tomu všemu nasadily scény s hadem: záběr syčícího tvora je snad vystřižen z nějakého dokumentu, pak když ho Srstka zabíjí, tak se tam klepe nějaký gumový had z pouti... jednu hvězdu za obsazení Luďka Munzara ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Smrad průšvihu. Text distributora lehce navnazuje, jméno režiséra odrazuje. Ten snímek neví, zda má být současným českým příběhem o tvůrčí práci, podnikání, manželské krizi, druhé světové válce či mysteriózním příběhem s všudypřítomným hadem. Všechno dohromady v jednom filmu připomíná onen pověstný dort pejska a kočičky. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Vztahová story manželů bydlících na polorozbořeném statku, kdy ona rozjíždí v Praze kavárnu a on píše bídné scénáře do televize. Prvních třicet minut je hrozně statických, nudných , unylých čemuž krom způsobu vyprávění pomáhá i slizká hudba jak z nedělní chvilky poezie. Pak si Vaculík najde milenku, s kterou se většinou válí na posteli nahatej ( opravdu nádherná odvážná Lenka Stolařová, jedna hvězda navíc ) tak se to "zakční" a Chytrová se skamarádí s Dejdarem, a pak tam je nějakýj zbytečný jedovatýj had a nakonec se k sobě vrátí... nevěrou vstříc světlým zítřkům. Nebyla to tragedie, ale nic co bych si zapamatoval ( krom tedy nádherných prsou Stolařové ). ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Ten neodbytný pocit labutí písně je opravdu dojemný... Pro neklidného Víta Olmera byla Česká televize tvůrčí brzdou, ale co si budeme nalhávat – docela jí potřeboval. Vůně kávy působí jako lehké nakročení na půdu zbrklých experimentů, kterými Olmer obohatil podobně utržená devadesátá léta. Zd po letech naplno zhodnotil svou zálibu v citátech, a proto se dočkáme citací a odkazů na Ježíše, Marxe, Jarmusche, Wajdu, Hemingwaye, Hrabala, Lustiga, Voskovce...a hlavně sebe. Unavený hrdina v podání Lukáše Vaculíka marně křísí projekt s pochybným názvem Smrt na prodej (jednalo se o reálně plánované pokračování Nahoty na prodej) a podle vzoru posledních filmů Jiřího Vejdělka zkouší rozhodit několik partnerských sítí. Výsledek je sporný, jak je u Olmera zvykem. Místy to vypadá, že se pan režisér vyjádří nadmíru trefně, aby v následující scéně po x-té zapracoval naprosto zbytečnou podzápletku kolem „válečného traumatu“ a hledisko sklepního hada. Jenže právě tyto „blbosti“, obsazení Simony Chytrové a podivně nasekané ustavující záběry (možná licence kameramana Holomka) jsou přesně tím, co umí Olmer nejlépe – hrát si. Projevit nadhled nad sebou i okolím, což dokazují záměrně směšné (alespoň doufám) lechtivé scény a trapnost veškerého snažení. Možná nevědomky odráží Olmer rozsáhlejší kocovinu českých filmařů po některých neúspěšných experimentech minulých let. Mně tímhle filmem rozhodně neurazil a budu rád, pokud ještě něco ztropí. ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Návrat závodníka Luďka Munzara (obdivoval jsem kdysi jeho výkony s nádherným Tatraplánem Sport). Tu kouzelnou formuli ve stodole jsem mu záviděl, taky bych chtěl mít v důchodu takovou :-).. Jinak poslední dobou oceňuji herecké výkony Lukáše Vaculíka. Na rozdíl od řady ostatních, kteří pouze odříkávají své role (samozřejmě Munzara nemyslím), skutečně hraje. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Simona Chytrová si kromě hlavní úlohy střihla i post kostýmní výtvarnice. (Olík)
  • Film se natáčel v Rousínově u Rakovníka a v Praze. (skudiblik)
  • Simona Chytrová a Lukáš Vaculík společně nenatočili první snímek. Zahráli si spolu již ve Tankový Prapor (1991). (Lorge)

Reklama

Reklama