Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V divácky úspěšné komedii Martina Friče z roku 1941 se rozvíjí nápad, později mnohokrát použitý: autor pokleslé detektivní literatury Karel Kryšpín je nečekaně konfrontován s vlastním výmyslem – v tomto případě se svým románovým hrdinou, lupičem – gentlemanem Fredem Flokem. Fred Flok se nečekaně objeví v Kryšpínově bytě a jeho zatím poklidný život dostane nečekané obrátky. Zaplete se do krádeže peněz a drahého šperku, bojuje s bandou zločinců a ochraňuje bezbrannou dívku. Zkrátka má možnost vyzkoušet si na vlastní kůži všechny ty nesmysly, jimiž týden, co týden krmí čtenáře laciných sešitových detektivek… Na snímku se scenáristicky podíleli Josef Gruss a Karel Steklý a objevily se v něm hvězdy své doby, a to především Ladislav Pešek, Otomar Korbelář, Jaroslav Marvan a Adina Mandlová. Zazněly v ní písničky "Sám já chodívám rád" a "Každý musí někdy něco mít" od Emana Fialy, které zpíval R. A. Dvorský a Lišáci. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v červnu 2020. Těžký život dobrodruha je noční můrou spisovatele kriminálního dobrodružstvení. Martin Frič z knižní předlohy Vladimíra Tůmy uplácal parodickou anekdotu, je bystrý při vytváření konfliktů, které se nezadržitelnou vůlí valí ze všech světových stran. Pohotově přistupuje k událostem s vyzývavým úsměškem a se sebevědomým charismatem zkušeného eskamotéra čarokrásné magie. Převaha je na straně důkladně připraveného loutkáře. Těžký život dobrodruha, to jsou jemné provokace, ironicky nadsazené připomínky a poznámky pod čarou obrazů, ale také kostrbatá těžkopádnost výchovné souvislosti. Při vyvrcholení se zdají být téměř všichni na pokraji kolapsu z nedostatku kyslíku, přesto se ohrazuji proti případným poznámkám o morální výchově jako atributu autoritativního politického režimu, neboť výchovné prvky se v tuzemských filmech hojně objevují po celá třicátá léta. Jde více o humanismus, nikoli autoritativní diktát. Hlavním hrdinou parodické kantáty je Karel Kryšpín alias Charles Crispin (příjemný Ladislav Pešek), oblíbený spisovatel brakového vzorce. Stal se obětí komplotu, je trestaný a vydíraný, přesto jako jediný překonává své předsudky. Noční můra zhmotnila literární představu. Charismatickým hrdinou dobrodružství je Fred Flok alias Binder alias Benda alias Niklas (pozoruhodný Otomar Korbelář), šarmantní zločinec, ctihodný konzul, inženýr trezorových systémů, policejní komisař a svérázně trestající ruka. Zločin se zdá být tou nejlehčí a nejuhrančivější lidskou živností. Důležitou postavou je Tichý (vynikající Jaroslav Marvan), podezíravý policejní inspektor. On je ve filmu tou veličinou, která způsobuje spisovatelův vnitřní rozkol i jeho splašený běh za očištěním. Hlavní ženskou postavou je Helena Rohanová (příjemná Adina Mandlová), něžné zpestření a nebezpečné vnadidlo rozsáhlého komplotu. Jaký jiný faktor by měl muže přivést ke stavu pochopení? Z dalších rolí: hrubiánský zážitek na soukromé přání zprostředkovávající sňatkový podvodník Karel (Karel Hradilák), rychlá Fredova spojka v přestrojení za podomního prodejce (Fanda Mrázek), nad nedokonalými zločineckými pokusy bdící policejní rada dr. Seidl (Karel Dostal), elegantně okradený továrník Antonín Bureš (Karel Černý), chybující mladík (Rudolf Hrušínský), či styčný koordinátor toho neskromného komplotu. Těžký život dobrodruha jsou parodické hrátky literárního a filmového braku. Nedokáže se sice vyhnout mravokárné těžkopádnosti, přesto jde stále o více něž jen dostatečně uspokojující pobavení. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Všude na světě můžete prožít nějaké dobrodružství…“ V Protektorátu Čechy a Morava v době po atentátu na Heinricha Hendricha však bylo zjevně třeba lidem (i formou tohoto filmu) vštípit myšlenku, že „hrdinou nemusí být vždy jen dobrodruh či zločinec". „Udělejte jednou hrdinou pořádného a slušného člověka.“ Toť apel, který si tehdejší doba žádala. Dnes po 80ti letech zůstává hlavně hodně velká parodie na šestákové detektivky s trošku naivní závěrečnou zápletkou, jako vždy sehrané herecké duo Pešek s Marvanem, krásná Adina Mandlová a v neposlední řadě Fred Flok v podání elegána Otomara Korbeláře. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Komedie či parodie na základě filmů noir? Každopádně zdařilý projekt, kde měl šanci svůj komediální talent prokázal Ladislav Pešek. Snímek má po celou stopáž přijatelné tempo, jeden gag střídá druhý, o zábavu je tudíž postaráno. Na dnešní dobu jsou určitá místa dějového vývoje sice již předvídatelná, ale to na zábavné atmosféře nic nemění. Námět o spisovateli dobrodružných románů, se kterým si začne pohrávat někdo, kdo se vydává za jeho nejúspěšnější literární postavu, byl v nápaditostech využit na plno a i dnes může posloužit jako ukázka , jak má taková žánrová komedie vypadat. Snímek by si dnes rozhodně zasloužil remake v daleko bláznivější podobě. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi slušný nadprůměrný komediální snímek, který paroduje klišé tehdejších šestákových detektivek. Jeden z těch protektorátních filmů, které fungují i v současnosti a představují milou vzpomínku na soudobé herecké hvězdy. Obsazení je opravdu excelentní a scénář funkční a vtipný. Celkový dojem: 70 %. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

"Jsem nějakej oblečenej..." Na dobu svého vzniku celkem pozoruhodný film. Prolínání fikce s realitou je skvělé a první půlka prakticky nemá chybu. Pak už to začíná drhnout a závěr je vyloženě slabý. Nicméně herci jsou perfektní, atmosféra podařená, takže vůbec nechápu, proč byl a je tento film v televizi tolik opomíjený. Mimochodem oficiální text distributora psal někdo, kdo film určitě neviděl, protože by věděl že křestní jméno Fred se ve filmu neskloňuje, takže to v popisu vypadá opravdu nepatřičně. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Film sa mal pôvodne volať Dobrodruh, neskôr Těžký je život dobrodruha. (Raccoon.city)
  • Film mal premiéru 28. 11. 1941 v pražských kinách Adria a Kapitol. V kinách sa kvôli veľkému záujmu premietalo až 3 týždne, čo bolo v čase protektorátu nezvyčajne dlho. (Raccoon.city)
  • Originálna a pôvodná fotoska z filmu vydaná distribútorom filmu a určená na propagáciu na nástenku v kine v dobrom stave ale horným a ľavým okrajom odstrihnutá sa objavila na jednom antikvariátnom českom webe v hodnote 299 Kč. Originálny filmový plagát z roku 1941 sa vydražil na inom českom webe v cene 6302 Kč. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama