Režie:
Daniel CohenKamera:
Robert FraisseHudba:
Nicola PiovaniHrají:
Jean Reno, Michaël Youn, Raphaëlle Agogué, Julien Boisselier, Salomé Stévenin, Pierre Vernier, Geneviève Casile, Serge Larivière, Issa Doumbia, Bun-hay Mean (více)Obsahy(2)
Třicátník Jacky Bonnot je talentovaný kuchař a ctitel velkého kuchařského umění. Sní o úspěchu a o tom, že si jednoho dne otevře vlastní restauraci. Finanční situace jej nutí přijímat podřadné práce, které si však není schopen udržet. Život se mu změní ve chvíli, kdy mu cestu zkříží slavný šéfkuchař Alexandre Lagarde. Zavedenou pozici Alexandra Lagarde totiž ohrožuje finanční skupina vlastnící síť jeho restaurací… (oficiální text distributora)
(více)Videa (3)
Recenze (203)
Chtělo by se říct, že si Francouzi udělali patřičnou oslavu své gastronomie. Jednoduchý příběh, ale velmi hezky udělaný. Nesnaží se být nějak zvlášť zábavný, ale ani nudný, je udělaný tak jakoby v klidu přívětivě staromilsky. Už počáteční titulky a hudba HLADÍ a dráždí mé chuťové buňky a pro mě jako pro gurmána velmi příjemný zážitek. ()
S klidným srdcem můžu dát 75 %. Je to komedie a přece se u ní nezasmějete, který komik tohle dokázal a přitom jeho filmy jsou klenot francouzské filmografie? Lous de Funes. Tady se to podařilo i Renovi. Jediný minus pro mě by Michaël Youn v druhé z hlavních rolí. Nějak mi nesedl, ale to není problém filmu. ()
Taká pohodová oddychovka o kuchároch a reštaurácii. Ničím neoslní, ale ani neurazí. Očakával som, že to bude o čosi viac zábavné, ale tých dobrých hlášok bolo naozaj pramálo. Dej viacmenej predvídateľný, akurát možno v inšom prevedení a s inou následnosťou. Ale fajn, proste film, pri ktorom nebolo treba vôbec premýšľať a človek si pri tom aj dobre oddýchol. Inka tá molekulárna gastronómia je strašná blbosť, dúfam že nikdy tradičné kulinárske špeciality nebude nahradené touto absurditou... ()
Díky tomu jídlu je tu taková fajn atmosféra, a u spousty pokrmů máte hned chuť si je někde objednat a taky ochutnat. Ale to je prostě tak vše. Pořád je to komedie, a tady těch vtipů, či vlastně i pokusů o ně je vážně minimum. Tvůrci spíš spoléhaj na to, že se naladíte na tu příjemnou kuchařskou notu a vezmete to jako čistou oddechovku, čemuž je přizpůsobena i délka, ale na lepší hodnocení to prostě nestačí. ()
Dílko stejně instantní jako kuchyně, kterou kritizuje. Film prakticky nemá žádný smysluplný děj, je to jen sled více či méně nereálných náhod. Největší tragédií je ale hlavní (mladý) protagonista. Jak s ním má divák sympatizovat a držet mu palce, když je to vlastně prudič a kverulant. Vůbec se nedivím, že dostane tolikrát padáka, já bych ho rovnou zastřelil. Když k tomu přičteme, že jej hraje rovněž nesympatický herec, je na průšvih zaděláno. Vrcholem absurdity filmu je, že s tímto protivným skrčkem sdílí život a lože o hlavu větší nádherná ženská. Jean Reno, byť stárnoucí, je v poho, ale ten bohužel film nezachrání. ()
Galerie (45)
Zajímavosti (5)
- Daniel Cohen psal scénář, aniž by počítal předem s účastí Jeana Rena. Poté, co se ukázalo, že roli Alexandra hrát bude, bylo nutné některé repliky přepsat, aby byl Reno spokojený. [Zdroj: Deník Metro] (hippyman)
- V Polsku je snímek uváděn pod názvem Faceci od kuchni, což lze přeložit jako „Kluci z kuchyně“. Španělští diváci zase do kin půjdou na El chef, la receta de la felicidad, tedy „Šéfkuchař, recept na štěstí“. (Beer Ceps)
- Michaël Youn musel kvůli natáčení absolvovat kurzy vaření. Jeanu Renovi naopak stačila jen návštěva kuchařské školy Alaina Ducasseho, aby se naučil, jak se kuchaři pohybují, jaká mají gesta a jak se k vaření staví. [Zdroj: Deník Metro] (hippyman)
Reklama