Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Prahy přijíždí tajuplný pan Jones, který tvrdí, že chce najít nějaké záznamy o svých předcích. Seznámí se s Marcelou, u níž začne bydlet a oba naváží milostný vztah. Jonese však zajímají spíše než genealogické věci sci-fi filmy a staré záznamy o neobvyklých a nevysvětlitelných jevech v Praze. (oficiální text distributora)

Recenze (59)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Režisérská sebevražda. Otakar Fuka vykrádá sám sebe a taky další významné scény ze skvělých českých scifi. To by vůbec nevadilo, kdyby jeho Kurýr měl alespoň nějaké nosné téma. Nijak nevysvětlená báchorka o člověku z jiné galaxie je ale motivem na půl odstavce předposlední strany předrevolučních Květů, nemá vůbec žádnou atmosféru a nabízí jediné zajímavé (pochopitelně, jak jinak) pouze prostřednictvím ukázek z významných čs sci-fi. Film, u něhož ztratíte čas. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mám v oblibě podobné vícerozměrné žánrovky, které na pozadí ústředního příběhu ještě v další vrstvě dokážou nabídnout pro náročnějšího diváka cosi navíc, jak tomu bývá např. ve spoustě filmů od Clauda Lelouche. Ale vymyslet a natočit něco v tomto duchu vyžaduje obrovskou tvůrčí pílu a Otakar Fuka se ukázal jako tvůrce, který na něco podobného ani ve spojení se scenáristem Makovičkou zkrátka nevystačí. Ústředí příběh záhadného cizince a spisovatelky sci-fi povídek, který postupně vyvrcholení mysteriózní zápletkou, sice nepřekročí stín malé kuriozitky, ale i díky kouzelné Evě Jakoubkové na mě působil velmi mile a vyvrcholení ke konci se mi hodně líbilo. Mnohem horší je to s druhou vrstvou v podobě pocty sci-fi žánru v Československu. V rovině literárních odkazů a pocty spisovatelům to ještě funguje slušně, ale pocta filmovým sci-fi se zde koná tím nejprimitivnějším způsobem a dobrých 35 minut(!) snímku z celkových 82 min. zde tvůrci bez invence naplnili pouze promítáním ukázek z 5ti starších filmů. Ač jde o vesměs velmi zajímavé filmy (např. Vynález zkázy Karla Zemana), sledování někdy i 8-minutových ukázek uprostřed jiného filmu nudí a diváka, který je zná, nemá čím obohatit. Způsobů, jakým by Fuka s Makovičkou mohli více naplnit zajímavý potenciál filmu, by se zajisté nabízelo mnoho, ať už rozvinutí základního příběhu o další linky a záhady, příp. v rámci té střihové roviny to naplnit kratšími ukázkami z naopak mnohem více starších československých sci-fi (např. KrakatitNa kometěSlečna Golem či Zítra vstanu a opařím se čajem a další zde vůbec nejsou ani zmíněné) nebo ze zahraničí obsáhnout vedle literárního klasika Julese Vernea i filmového průkopníka George Mélièse. Nebo si Fuka místo zařazení dlouhých filmových ukázek mohl natočit alespoň jednu vlastní krátkou sci-fi povídku. Škoda, i když se mi tento film mimo výhradu ohledně dlouhých ukázek vlastně líbil, nemohu dát víc než 3*, protože jde o nenápadité parazitování tvůrců na starších filmech. Reklamu na svůj patrně nejlepší film si ovšem Fuka udělal skvělou, mám chuť si Akci Bororo (1972) zase někdy pustit... [55%] ()

Reklama

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Staré československé sci-fi typu talíře nad velkým Malíkovem nebo srdečný pozdrav ze zeměkoule miluji. Ale bohužel v tomto snímku se jenom filosofuje a efekty za mě nebyly dostačující. Což třeba v prvorepublikovém sci-fi panenka žádné nejsou, ale to nevadilo protože Ferbasová měla prostě charisma a dokázala ji zahrát přesvědčivě. Jinak když jsem viděla představitele v hlavních úlohách, tak se mi vybavila ta inscenace typicky ženská reakce, kde taky spolu ti dva hráli a ikdyž to byl basic snímek který neměl žádnou myšlenku, tak byl mnohem zábavnější než toto. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem celkem zklamaný. Já jsem doufal, že z toho bude něco mysteriózního, kde nebude jisté, jestli ten Jones je nebo není mimozemšťan, jenže ono to tady je docela znát už od začátku a tak z toho celého vlastně je jenom pocta československým sci-fi, od film po knihy, z každého filmu tu někdy je i snad osmiminutová (!) ukázka, což je strašně moc a celé mi to tak pak připadá, jako by to mělo jenom ucpat čas, protože ten film by bez těch záběrů z jiných filmů neměl ani hodinu. Do toho tu ještě je milostná zápletka jako z Jméno kódu: Rubín. Takže z toho je, ze začátku sice funkční, ale pak rozplizlá historka o tom, jak někdo něco hledal (nebudu spoilerovat) a začne se o něj zajímat žena jménem Marcela, která momentálně píše sci-fi povídku a on jí s ní pomáhá. Pak ještě přišlo posledních 5 minut, do kterých Fuka nějakým zázrakem narval všechno, co mi tam za celou dobu chybělo. Právě ty se mi líbily a kdyby to bylo rozvedené po celý film, určitě bych dal vyšší hodnocení. Takhle z toho je ne úplně špatná sci-fi, ale je dost nevyužitá. přitom to mohlo být fakt něco, je vidět, že Fuka na to měl, ale úplně se mu to nepovedlo. I když nakonec to ale na ty 3* je, nebylo to úplně špatný, ale chyb tam je mnoho. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

K-Pax počesku, chtělo by se říct. Film je velmi zajímavý v oblasti námětu, realizace trošku pokulhává. Je to v principu zajímavá koláž českých sci-fi filmů a knih, která hledá společné motivy a jejich prostřednictvím rozehrává příběh o mimozemském cestovateli. Bohužel jde film v tomhle spíše po povrchu, hledá příběhové podobnosti, nikoli tématické podobnosti. Průměrnost filmu je podtržena přehnaně explicitním závěrem. Ale jak píšou jiní - mohlo to být skvělé. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama