Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o obyčejných dnech jedné obyčejné rodiny Novákových, o zmatcích kolem shánění a klikaté cestě zmoudření... (oficiální text distributora)

Recenze (104)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pátek není svátek nepředstavuje zrovna typ komedie, u které se budete buchat od začátku do konce. Ovšem třeba u scény, kdy do kadeřnictví přijde pan Novák a přemlouvá paní Hadrbolcovou, aby s ním čekala děťátko a zároveň na to zírá Luděk Kopřiva s otevřenou pusou a do toho přijde Jiří Krampol...tak u toho jsem se řehtal. Petra Kostku jsme měl vždycky rád jako herce i člověka. Přišel mi strašně sympatický. Jorga Kotrbová zase krásná a přitom docela málo hrající. A pak ta hudba. Dělal ji Petr Hapka, ale přesto, že je v lehce průměrné komedii, stala se doslova legendární. Už mi kolikrát běžela hlavou, jen jsem nevěděl odkud ji znám. Tak už jsem si vzpomněl. Na druhý díl si nevzpomínám, ale tohle mám rád. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Komedie, která je místy (bohužel dost často) velmi nevtipná. Zajímavé je, že od doby vzniku uplynulo tolik let, přesto lidé řeší stále stejné pracovní problémy - jak v pátek v práci skončit co nejdřív a dostat se co nejrychleji z Prahy :-) Za několik zdařilých scén (především jako obvykle vynikající Jiří Kodet) alespoň tři hvězdičky za slušný průměr. ()

Reklama

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Stres za socíku. Spojení, které dneska budí úsměv, nicméně tenhle film si s tím protimluvem poradil tak dobře, až mě to chvílema iritovalo a nakonec mě z toho rozbolela hlava. Vadilo mi ale, že se autoři spokojili s prostým vykreslením pekla, jaké si lidi dobrovolně ze života dělají, a zase tam chyběly ty, no, východiska. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nostalgickým způsobem stále zábavná a svižná komedie o tom jak se běhalo, schánělo, zařizovalo a budovalo, a taky o jednom Novákovi, který se vymykal všem časoprostorovým konvencím i když byl vlastně takovým typickým zástupcem své doby. Petr Kostka nemá chybu, spousta vět získala časem zcela novou příchuť, typická rodinka je vystižena dokonale a když se nad tím člověk zamyslí, tak to bylo ze života a zase tak moc se za těch třicet let nezměnilo. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Poklidná čsl. komedie pro nedělní odpoledne z dob normalizačních sedmdesátých let, kdy každý dělník byl součástí jednoho velkého celku a po práci si stavěl barák nebo sázel zeleninu na zahrádce. To je příběh i rodiny Novákových.... Věčně utrmáceného otce (Petr Kostka), který nemá na nic čas a doma jej sere remcavá manželka (Jorga Kotrbová), na kterou si i po letech myslí jeden namyšlenej frajer (Jiří Kodet). A k tomu holka v pubertě (Magdalena Reifová), co myslí na vdávání. K tomu malá role Laďky Kozderkové, nasoukané do šatů, které jsou jí tak o tři čísla menší. Je to tak jednoduché, čitelné a zároveň humorné, že i po více jak 40 letech se na to dá stále koukat. [2910. hodnocení, 94. komentář, 60%] ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • Novák (Petr Kostka) sa vracia z chalupy do podniku na poradu. Vrátnička (Nataša Gollová) mu "pichne", pričom hodiny na vrátnici ukazujú 16:00. Keď Novák dorazí k direktorovi, jeho hodiny ukazujú 16:02. Keď sa dozvie, že sa porada nekoná a odchádza s direktorom (Zdeněk Dítě) z podniku cez vrátnicu von, za vrátničkou hodiny stále ukazujú 16:00. (J.J.1972)
  • Eva (Jorga Kotrbová) řídila na konci filmu motocykl československé výroby Jawa 20 tzv. „pionýr“. Karel (Petr Kostka) pak jezdí vozem Škoda 100, vyráběný československu automobilkou AZNP v letech 1969–1977. (JARDAHONDA)
  • Novákovi (Petr Kostka, Jorga Kotrbová) bydlí na adrese Novodvorská 169, Praha-Braník. Chatu mají na adrese Dědkův mlýn ev. č. 360, Unhošť. Novák pracuje na adrese Sazečská 8, Praha-Malešice; škola je ZŠ, Jílovská 1100/16, Praha-Braník; sauna je na Slovanském ostrově 1. Točilo se také v Hanavském pavilonu a Obecním domě na Novém Světě v Praze. (sator)

Reklama

Reklama