Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o obyčejných dnech jedné obyčejné rodiny Novákových, o zmatcích kolem shánění a klikaté cestě zmoudření... (oficiální text distributora)

Recenze (104)

kodwin 

všechny recenze uživatele

Komedie, která není úplně top, ale vždycky se u ní zasměji. Přestože odráží socialismus v praxi, je tam spousta trefných věcí, které platí i dnes. Upřímně Pátek není svátek je lepší než velká většina amerických oceňovaných komedií, které mi nejsou blízké. Scéna s telefonátem řediteli je opravdu povedená. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Poklidná čsl. komedie pro nedělní odpoledne z dob normalizačních sedmdesátých let, kdy každý dělník byl součástí jednoho velkého celku a po práci si stavěl barák nebo sázel zeleninu na zahrádce. To je příběh i rodiny Novákových.... Věčně utrmáceného otce (Petr Kostka), který nemá na nic čas a doma jej sere remcavá manželka (Jorga Kotrbová), na kterou si i po letech myslí jeden namyšlenej frajer (Jiří Kodet). A k tomu holka v pubertě (Magdalena Reifová), co myslí na vdávání. K tomu malá role Laďky Kozderkové, nasoukané do šatů, které jsou jí tak o tři čísla menší. Je to tak jednoduché, čitelné a zároveň humorné, že i po více jak 40 letech se na to dá stále koukat. [2910. hodnocení, 94. komentář, 60%] ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film sice není na dnešní poměry celkem vzato komedie, ale zato velmi vzorně ilustruje atmosféru socialismu let osmdesátých. Zoufalé pinožení za věcmi, které jsou luxusní, chaty, auta, vyšší příjem atd. Neuspokojené ambice, touha vyčnívat a být lepší než ostatní, systém tomu ale bránil, tak se kradlo, šulilo a podvádělo. Nikomu to už ani nepřišlo divné a tak se o tom začaly točit komedie. Když bylo něco potřeba na chatu, už vlastně nezáleželo na tom, kde to člověk vzal. Tohle je dobré si občas připomenout, abychom věděli, na jaké startovní čáře jsme vlastně v roce 1989 stáli. 70% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No s touhle komedií by autoři neudělali svátek ani z neděle. Ale zase určitě dostali metál za vzorné a příkladné a hlavně neškodné tepání přežívajících nešvarů, to měli soudruzi rádi. Ani herecké obsazení mě nenadchlo, Bičíkovou jsem neměl rád už od dětství, od doby, kdy v nějakým filmu představovala tuším protivnou princeznu. No a Kostka se s rolí taky moc důvěryhodně nepopasoval, jako kdyby měl hrát kouli, tak bych se mu nedivil, ale tuhle postavu měl vystřihnout levou zadní. ()

Micione 

všechny recenze uživatele

" A ty nechceš na vysokou školu? Nechci. A čím chceš bejt? Uklízečkou. Jako máti od Simony ze třídy. Dělá ve třech podnicích, po třech hodinách, přibrala barák a má prostě všechno. No jo, ale musíš přece dělat něco, co má nějakou budoucnost. Uklízečka má budoucnost, na světě bude přece binec pořád... " ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • Eva (Jorga Kotrbová) řídila na konci filmu motocykl československé výroby Jawa 20 tzv. „pionýr“. Karel (Petr Kostka) pak jezdí vozem Škoda 100, vyráběný československu automobilkou AZNP v letech 1969–1977. (JARDAHONDA)
  • Novákovi (Petr Kostka, Jorga Kotrbová) bydlí na adrese Novodvorská 169, Praha-Braník. Chatu mají na adrese Dědkův mlýn ev. č. 360, Unhošť. Novák pracuje na adrese Sazečská 8, Praha-Malešice; škola je ZŠ, Jílovská 1100/16, Praha-Braník; sauna je na Slovanském ostrově 1. Točilo se také v Hanavském pavilonu a Obecním domě na Novém Světě v Praze. (sator)
  • Název filmu vyplývá z tehdejší kampaně proti pracovníkům, kteří v pátek práci lajdali nebo dokonce z ní mizeli dříve, než měli. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno