Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o obyčejných dnech jedné obyčejné rodiny Novákových, o zmatcích kolem shánění a klikaté cestě zmoudření... (oficiální text distributora)

Recenze (104)

kingik 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodová komedie, která je dívatelná i po letech, ale přesto není vůbec v ničem výjimečná. Herci hrají dobře, ale třeba režijně by to chtělo trochu vylepšit, ale vtipných okamžiků je zde celkem dost. Občas je to trapné, hlavně ve chvílích, když tehdejší poměry srovnáme s dneškem a s tím, jak se hodnoty od té doby změnily, ale pokud se na to tolik nehledí, dá se u toho pobavit celkem dobře. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem film Zelena vlna nazval socialistickým pachtěním, pak tedy nevím co napsat o tomto filmu, protože ten jde ještě o level dál. Ale ačkoliv dneska už asi není problém sehnat benzinové gumičky ani škodylaka ani na žigulíka - lecos zůstalo. Vidím to často kolem sebe. Stále platí to, že nejlepší je věci zařizovat během pracovní doby, že v pátek je lepší vypadnout dřív ,,než budou kolony'' (směji se těm kolonám v roce 1979! :-),. A stále platí i to, že se pořád najde dost takových co závidí sousedovi lepší auto, lepší barák, mastnější brambory v talíři jak já říkám... Pátek není svátek je sice normalizační komedií, ale ve své době ani tak moc netepal do svědomí pracujících, spíše věrně zobrazil jak to tehdá chodilo a že než člověk sehnal fošny na chatu, či jen obyčejnej písek, musel absolvovat podobný kolotoč jako slepička když v oné pohádce zachraňovala kohoutka. Nejvíce se ve filmu nalítal Petr Kostka:-) a jeho náskoky na jedoucí vozíky byly až akrobatické. Partnerku mu hraje moje oblíbená Jorga Kotrbová a z hádky v autě z její opravdovosti až mrazilo v zádech... Co film hodně pozvedlo je krásná hudba Petra Hapky. Dva kondenzátory. * * ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kdyby takhle vypadaly dnešní filmy, byl bych spokojený. Na sedmdesátá léta je to ovšem tuctový snímek vytažený alespoň na slabší průměr jen vynikajícím Petrem Kostkou, zajímavou Jorgou Kotrbovou a vlezlým hudebním motivem, který mi zní v uších ještě teď. Bránil bych se označení komedie, protože tohle je vztahové drama jak víno. Komické momenty sice zjemňují atmosféru, ale film na nich nestojí. Bez nich by ovšem pořádně zhořkl. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nostalgickým způsobem stále zábavná a svižná komedie o tom jak se běhalo, schánělo, zařizovalo a budovalo, a taky o jednom Novákovi, který se vymykal všem časoprostorovým konvencím i když byl vlastně takovým typickým zástupcem své doby. Petr Kostka nemá chybu, spousta vět získala časem zcela novou příchuť, typická rodinka je vystižena dokonale a když se nad tím člověk zamyslí, tak to bylo ze života a zase tak moc se za těch třicet let nezměnilo. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No s touhle komedií by autoři neudělali svátek ani z neděle. Ale zase určitě dostali metál za vzorné a příkladné a hlavně neškodné tepání přežívajících nešvarů, to měli soudruzi rádi. Ani herecké obsazení mě nenadchlo, Bičíkovou jsem neměl rád už od dětství, od doby, kdy v nějakým filmu představovala tuším protivnou princeznu. No a Kostka se s rolí taky moc důvěryhodně nepopasoval, jako kdyby měl hrát kouli, tak bych se mu nedivil, ale tuhle postavu měl vystřihnout levou zadní. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • Novákovi (Petr Kostka, Jorga Kotrbová) bydlí na adrese Novodvorská 169, Praha-Braník. Chatu mají na adrese Dědkův mlýn ev. č. 360, Unhošť. Novák pracuje na adrese Sazečská 8, Praha-Malešice; škola je ZŠ, Jílovská 1100/16, Praha-Braník; sauna je na Slovanském ostrově 1. Točilo se také v Hanavském pavilonu a Obecním domě na Novém Světě v Praze. (sator)
  • Filmovanie prebiehalo hlavne v pražskej časti Holešovice, ale taktiež v obciach Lhotka, Braník, Pruhonice, Malešice či na križovatke Libečov - Chyňava. (dyfur)
  • Novák (Petr Kostka) sa vracia z chalupy do podniku na poradu. Vrátnička (Nataša Gollová) mu "pichne", pričom hodiny na vrátnici ukazujú 16:00. Keď Novák dorazí k direktorovi, jeho hodiny ukazujú 16:02. Keď sa dozvie, že sa porada nekoná a odchádza s direktorom (Zdeněk Dítě) z podniku cez vrátnicu von, za vrátničkou hodiny stále ukazujú 16:00. (J.J.1972)

Reklama

Reklama