Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Z natáčení  - Jacques Deray

Recenze (157)

andrii 

všechny recenze uživatele

Nepokoušej jen jednu stranu mince. Stylové duo parádníků s osobitými přednostmi rozhazuje charisma po marseilleských "pláních," barech a plážích. Alain Delon - vážný, fešný, se slovy v očích modravých, podmanivou elegancí vynášenou samotným nebeským spřežením a Jean-Paul Belmondo - rošťácký, cool, mazaný švihák, mají v hrsti všechno nebo nic. Vybrušují a dekorují vintage módou a kloboučnickými orgiemi ducha doby a filmové estetiky. Vzájemně se vyvažují, přičemž nepřekračují a nepůjčují si z hereckého šatníku toho druhého. Klenotníci šarmu okoření jedinečnou ceremonii glamour hereckého charakteru. Elegantnost sama flámu gangsterského prší z každého detailu šibalských kratochvílí. Diskrétně, leč důrazně. "Avanti!" ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Belmondo a Delon spolu nehráli ve více filmech! Jako parťáci jsou skvělí, ale umím si představit, že by byli stejně takoví i v rolích rivalů (třeba jako policajt a zločinec – nebo obráceně?). Borsalino stojí na samém vrcholu žebříčku francouzských gangsterek. Jen mi vysvětlete, proč tenhle film čeští distributoři ignorují? ()

Reklama

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Dva velikáni francouzské kinematografie, respektive světového filmu, společně v rovnocenných rolích na stříbrném plátně. Je vidět, jak si na plátně dobře sedli a skvěle fungují jako rivalové i společníci. Dva bezvýznamní podvodníčci se snaží vybojovat svůj boj o místo na slunci, které je zasvěceno zločinu a je zahaleno hustým tabákovým dýmem. Jejich první setkání tváří v tvář neskončí jinak než pěstním soubojem o krásnou Lolu a samozřejmě bez vítěze. Soupeření se tak mění v přátelství. Jean-Paul Belmondo jako François Capella hraje roli, která mu sedí přímo na tělo, vždy veselého chlapíka, který se neváhá otočit za každou hezkou tvářičkou. To Alain Delon hrající Rocha Siffrediho je jako rub stejné mince, jeho postava je věčně zadumaná a vážná. Prohnilá Marseille třicátých let minulého století se tak stává kulisou pro příběh mocenského vzestupu. Oba hrdinové společně roztáčejí kolo osudu a musejí se rychle naučit chodit v prostředí hazardu, intrik, šedé zákulisní politiky a nájemných vražd. Výtečné kriminální drama, které zjemňují humorné podtóny a celým filmem se line výrazná linka vtíravého klavíru z vykřičeného domu od Clauda Bollinga. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Frajerství, přátelství a rošťáctví v meziválečné Marseille a nad nimi na flétnu stále intenzivněji hrající kmotřička Smrt.. Zatímco konúpek Bébel to dává s přehledem, Alain s geometricky přesnou pěšinkou a „ocelovou arogancí“ svůj stín nepřekročil. Stejně tak Deray, který za svou kariéru natočil několik mnohem konzistentnějších a cílevědomějších filmů a pokud si vedle této kloboučnické gangsterky postavím například Hillův Podraz, nemohu hodnotit jinak. Holt, každá mince má dvě strany, i když po zkušenostech z Borsalina, kdo ví.. Poznámka k českému dabingu: namluvení tehdy 37 letého Belmonda vychlastaným hlasem sedmdesátníka Krampoula působí (eufemisticky řečeno) poněkud neesteticky.. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy, zaokrouhleno tentokrát dolů. Francouzská úspěšná gangsterka, která se snažila prorazit i v USA, ale později ji smetl Kmotr z povrchu zemského. Jinak je to ale docela fajn film, škoda tý nevraživosti mezi Delonem a Belmondem, je to z toho snímku trochu poznat. PS: Má to příšernou hudbu, jak z grotesky, ale sranda to být neměla. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Jean-Paul Belmondo podal po uvedení snímku do kin na Alaina Delona žalobu pro porušení smlouvy, protože se jeho jméno objevilo na plakátech dvakrát - Delon byl nejen hlavním protagonistou, ale i producentem. Ze stejného důvodu se Belmondo nezúčastnil premiéry. (vesper001)
  • To, že by se mohl film jmenovat "Borsalino", byl nápad Alaina Delona. (candy_daze)
  • Film byl sice již čtvrtým snímkem, ve kterém se před kamerou setkávají dvě herecké hvězdy Delon a Belmondo, ale teprve prvním, kde spolu hrají dvě rovnocenné hlavní role. (hippyman)

Reklama

Reklama