Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Z natáčení  - Jacques Deray

Recenze (157)

Markussis 

všechny recenze uživatele

Borsalino je naprosto klasická gangsterka evropského střihu. Není to žádný Kmotr a podobnost nehledejme ani v americkém filmu Podraz. Zde se jedná o gangsterku, která od začátku dokonce prostě odsýpá a žádné velké scénáristické brikule se zde nekonají. Film je postaven na spolupráci Belmonda a Delona. Je to taková celkem nenáročná zábavná podívaná. Vše zde funguje, ovšem přesto si myslím, že druhý díl je výše. Celý filmový projekt Borsalino, tedy i druhý díl je totiž stvořen hlavně pro samotného Delona. Né že by se sem Bébel nehodil, ale je znát že prvotní impuls a záměr točit Borsalina pochází z Delonovy hlavy. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Stretnutie dvoch veľkých hviezd hereckého neba dopadlo dobre, obaja dostali viac-menej rovnako veľa priestoru predviesť sa. Už úvodný súboj je symbolom rovnocennosti. Povrchný prístup k postavám aj deju je ako jednorazové nosenie oblekov. Tvorcovia sa vykašľali aj na dialógy, nemohli ani bitky, akcia a rošťácka hudba. Vzostup dvoch mafiánov a sila ich priateľstva sa dá určite interpretovať inak, než cez slabý náčrt charakterov. ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak mi tento snímek zachycující podsvětí Marseille třicátých let, mohl takovou dobu unikat. Navíc, když si hlavní role střihli mí oblíbenci Jean-Paul Belmondo a Alain Delon. Gangsterský film s takovýmto hvězdným obsazením zkrátka nemohl dopadnout špatně a taky nedopadl. Oba zmiňovaní herci podávají bravurní výkony a do svých rolí se skvěle vžili, přičtou-li se k tomu výborné výkony vedlejších postav, tak je divákovi servírováno doslova umělecké dílo. Ano příběh není nikterak oslnivý a v různých pasážích dosti pokulhává, nicméně režisér Jacques Deray ukázal, že šlo natočit slušnou retro gangsterku odehrávající se také na evropském kontinentu a zrovna Marseille se pro tyto účely více než hodilo. Snímek má poměrně slušnou atmosféru, jenom je škoda, že se režisér až příliš snažil do některých scén zakomponovat humor, čímž mnohdy zkazil slušně se vyvíjející dramatickou zápletku. Pochopitelně se Borsalino nevyrovná svým nejslavnějším americkým bratříčkům, ale rozhodně se jedná o skvělou gangsterskou podívanou. Moje hodnocení 75% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Spojenie dvoch hviezd neskončí vždy vznikom hviezdnej dvojice. Borsalino je toho žiarivým príkladom. Aj keď obaja predstavitelia sú asi jediným dôvodom pre pozretie si tohto, predčasne zostarnutého, gangsterského snímku, nebol som s ich výkonom spokojný. Belmondo, ktorý bežne udivuje svojimi kaskadérskymi kúskami, tu zlyháva prakticky v každej akčnej scéne. Atrapa bitky v bare by našla uplatnenie skôr v komédii, než v gangsterke. Aj Delon hral tak, ako keby jeho hlavným záujmom bolo, či dobre vyzerá v stále obmieňaných oblekoch. Úbohosť filmu vyniká najmä pri porovnaní s neskoršími filmami zobrazujúcimi vzostup a pád nejakého gangstra. Veľmi slabé tri hviezdičky dávam najmä preto, že v danej dobe mohla byť s filmom časť divákov spokojná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když se vlci perou, ovčáka to nezajímá." Tak s takovým policejním postupem naprosto souhlasím. Stačí sesbírat rozstřílená těla a zaslat mafii děkovný dopis za snižování stavů. Já jsem tedy doufal, že při souboji hodných mafiánů Siffrediho a Carelly se zlými Polim a Marellem mi nebude činit potíže fandit těm hodným, jenže mi to moc nešlo. Prostě všude samý zmetek, podvod či vražda a já jsem se tam necítil dobře. Kde byla policie, když se na ulici střílelo? Na stanici, protože vlci se prali a to ovčáky nezajímá. Fajn, takže do Marseille nepojedu ani na fotbal. Neplačte, Frantíci, můžete si za to sami. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Původní název filmu měl být "Carbone a Spirito". To se ovšem nezamlouvalo Carboneho rodině, která natáčení bojkotovala. Další z návrhů na název byl třeba "Marseille 1930" nebo "Capella a Siffredi". (candy_daze)
  • Deray točil film tak, aby se Belmondo i Delon objevili ve stejném počtu scén a detailních záběrů. To vše prý kvůli tomu, aby se ani jedna z hvězd necítila poškozena. (candy_daze)
  • Přestože snímek zaznamenal značný úspěch u diváků, na další společné působení si museli hlavní dva aktéři počkat plných 28 let – na film Poloviční šance (1998). (hippyman)

Reklama

Reklama