Reklama

Reklama

Muž z Ria

  • Francie L'Homme de Rio (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neustále na prahu smrti, ve víru dobrodružství snaží se vyrvat svou snoubenku ze spárů únosců Jean-Paul Belmondo... Vojín základní služby Adrien Dufourquet přijel na týdenní dovolenou do Paříže za svou snoubenkou Agnes Villermosovou. Ta je však unesena tajemnými muži, kteří pátrají po třech soškách, jediných památkách na ztracenou civilizaci Maltéků, které jsou zároveň klíči k bájnému pokladu. Adrien je muž činu a proto se okamžitě vydá únosce pronásledovat. Jeho cesta vede z Paříže do Rio de Janeira, dále do hlavního města Brasilie, pak do hlubin brazilských pralesů a nakonec zpět do Paříže. To vše v příběhu, kde jedna událost střídá druhou, scenerie se mění zázračnou rychlostí a hrdina se neustále ocitá v nebezpečí života, z něhož se mu daří uniknout vždy na poslední chvíli, a to jen proto, aby se vzápětí ocitl v dalším ohrožení. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (231)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladší, byl Muž z Ria mnohem lepší... ČÍm to asi bude, že? Dnes je z něj přespříliš dlouhý film, v němž se to nejlepší stane zhruba v poslední půlhodině (počínaje rvačkou v hospodě dojde na celkem zábavnou akci a Deleruova hudba začne být také zajímavější). Belmondo je samozřejmě velký sympaťák, ale napsat totéž o hysterické a naprosto nesnesitelné Françoise Dorléac, by chtělo velké sebezapření. I s těmi inspiracemi pro Indianu Jonese bych byl opatrnější. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nonstop akcna jazda od zaciatku az do konca. Belmondo neustale poskakuje ako kralicek Energizer. Niektorymi kaskaderskymi kuskami sa vyrovna aj Jackie Chanovi. Ale mna to nejak nebavilo. Mozno za to môze chaby pribeh, ktory tvori iba neustale utekanie z bodu A do bodu B alebo proste na mna nefunguje Belmondova charizma. Neviem. Ale chapem, ze pre milovnikov starych francuzskych filmov je toto klasika. Pre mna nie. 5/10. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Muž z Ria je příkladem nestárnoucí a propracované populární žánrovky, u jaké i já coby náročný divák dokážu být nadmíru spokojen. Poté, co mi přinesl s odstupem času opakovaně stejný (a možná ještě větší) zážitek , neváhám jít do plného počtu. Z dobrodružně akčních blockbusterů roku 1964 u mě spolehlivě porazil nejen prvního Fantomase, ale i bondovského Goldfingera. Inteligentní směs akce, dobrodružství, komedie, romantiky a kriminální zápletky mi tady připadala ve velmi dobře vyváženém poměru, gagy, hlášky i jiné vtípky rozmístněny rovnomerně do celého filmu a příběh po celý čas držící pohromadě. Ke všemu, byť jen v prvních 15 minutách, tady máme jednoho z nejstylovějších detektivů 60. let (Daniel Ceccaldi) s věčně nasazeným a nezapáleným cígem v puse, a u následného dobrodružství jsem se tady překvapivě (narozdíl od jiných exotických spektáklů, které v mnoha scénách nedokážou zaujmout ničím jiným, než tím prostředím) vůbec nenudil. Tvůrci rozumně vysvětlili i nebývale silné fyzické schopnosti hlavního hrdiny včetně schopnosti řídit letadlo (Adrien má čerstvě za sebou vojenský výcvik a slouží u letectva, odkud vyjíždí na týdenní dovolenou), ačkoliv ostatně v takovém nadhledu, jakým celý film včetně nezdolného Belmondova hrdiny s nenásilným pomrkáváním po parodii oplývá, vlastně nějakou (ne)uvěřitelnost nemusím řešit... o to víc mě zároveň hodně bavily na Adrienovi ty nečekaně nezdařilé kousky, ať už šlo o havárii hned při první honičce nebo nepodarek s pytlem vápna (nímž chce praštit svoje protivníky, ale místo toho se mu pytel ve vzduchu roztrhne a zasype se vápnem sám), čímž se vůbec Belmondův Adrien s pomezi klasických akčních hrdinů odlišuje a připadá mi tak svou občasnou nedokonalostí ještě zábavnější. [90%] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že Spielberg byl takovej frajer, že přiznal, že právě tento film ho inspiroval k Indiana Jonesovi.Faktem zůstává, že na Bebela stojícího vysoko na okenní římse jednoho hotelu v Riu nikdy v životě žádnej Indy ani zástupy dalších dobroduhů mít nebudou, protože to co tady dokáže uděla Adrien pro záchranu své milé, to na světě dokážou jen dva frajeři Belmondo a já ! Dodávat, že tenhle mix dobrodružství, akce humoru a romantiky mě do konce života nikdy neomrzí má u tandemu Belmondo + de Broca stejný význam, jako vylejt tři kýble vody do oceánu. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sice ne až tak zlidovělá klasika, ale dalo se na to před xx lety koukat každý rok, kdy nám to televize znovu nabízela. Kromě nádherné hlavní hrdinky, jejíž představenkyně zemřela bohužel pár let po filmu, je nepřekonatelný Belmondo. Bez těchto jeho rolí by nikdy nevznikl Muž z Acapulka a v pár scénách zde Belmondo překonává i svého budoucího agenta. Celkově jde o hodně povedený mix akce a komedie a navíc jsou v dnešní době zajímavé záběry budované Brazílie. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (29)

  • Film sa natáčal v Brazílii, Petropolise, Rio de Janeiro (Brazília) a Paríži (Francúzsko). (Arsenal83)
  • Po uvedení Muže z Ria do amerických kin napsal Steven Spielberg režisérovi Philippe de Brocovi. Tvrdil, že viděl film devětkrát a hlavní hrdina je podle něj dokonalý "ve své mladickosti, opovážlivosti a sportovních výkonech". (candy_daze)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno