Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli šlo o záměr, ale přijde mi zvláštní, že film situovaný do období, kdy vznikaly nejlepší filmy-noir, žádné charakteristické znaky tohoto subžánru nenese. Vlastně je to úplně obyčejná francouzská kriminálka, které se možná zuby nehty drží skutečnosti, ale zábavnější jí to vskutku nečiní. Spíše naopak. Delon si opět nasadil svůj obnošený kabát charismatického poldy s dobrými úmysly a mnohem zajímavější mi proto přišel Trintignant, který umí koukat zatraceně zle. Což se zas úplně nemiluje s uzavírákem ve stylu Amerického gangstera. Tak či onak, milovníci taťkovských francouzských filmů nebudou zklamáni. 65% Zajímavé komentáře: Gemini, Radek99, mortak ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

I po těch letech je to pořád hodně kvalitní thriller s vynikajícím Jeanem-Louisem Trintignantem. Byl to první film s tímto hercem, který jsem viděl. Na rozdíl od Delona, který svého policistu "jen" dobře hraje, Trintignant mě přesvědčil, že JE Emile Buisson. Tedy vlastně Emil Bizon - postrach mého dětství. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Tuhle skupinu filmů řadím mezi ty, jenž se nikdy zřejmě nestanou obětí zubu času. Záporák je správně slizký, film má plynulý spád a závěr je brilantní. 4* jsou na místě, jenže to by se musela hlavní role chopit trochu drsnější tvář, jakou Alain Delon pro mě není, jak už tu někdo psal, tady se měl objevit někdo jako Ventura či Gabin. Výsledek by byl poněkud lepší. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak moc mám Delona rád, tak moc mi sem nesedl. Tohle je role pro někoho ze sorty Ventury či Gabina a ne takového "floutka". Alain by se hodil spíše do té role policejního ranaře. Ovšem i tak je dobrý, jen ne tolik jako mohl, a měl, být. A to je vlastně jediná výtka, protože jinak je Povídka o policajtovi klasická sedmdesátková francouzská kriminálka se všemi klady, které to přináší. A že se jich tu najde habaděj, tak o tom netřeba pochybovat. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ve francouzských kriminálkách se to psychopatickými zabijáky jen hemží, ale první místo patří rozhodně Jestřábovi z Lovce hlav a Emilu Bouissonovi z Povídky o policajtovi. Jeanu-Louisi Trintignantovi stačí pohled, aby se divákovi ježil zátylek a postavy braly kramle. Ovšem komisař Borniche také není žádné ořezávátko, i když pistole není jeho hlavní komunikační prostředek. V kategorii krimi je tenhle film extratřída. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné autobiografie, kterou napsal francouzský policejní detektiv Roger Borniche. (Terva)
  • Za své zločiny byl Emile Buisson odsouzen k trestu smrti. Popraven byl 28. února 1956 gilotinou. (krubi)
  • Film byl natočen a vytištěn na 35mm negativ pomocí sférických kinematografických postupů, jak bylo běžné u filmů vyráběných od 50. do počátku 90. let. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama