Reklama

Reklama

V plném slunci

  • Francie Plein soleil (více)
Trailer 1

Alain Delon, Maurice Ronet a žár peněz, kterému nelze odolat. Thriller natočený podle románu Patricie Highsmithové. Tom (Alain Delon) a Philippe (Maurice Ronet) na první pohled dva mladí muži, kteří si užívají život plnými doušky na italské reviéře. Ve skutečnosti je mezi nimi však nepřekonatelný rozdíl, postavení a moc, které člověku dávají peníze. Philippe může rozhazovat plnými hrstmi a Tom, nepříliš úspěšný herec, je závislý na tom, zda zůstane v Philippově přízni. Uzavřel totiž s Philippovým otcem obchod, má přivézt marnotratného syna zpátky domů do Ameriky a pak teprve dostane plnou výši odměny. Philippe dává Tomovi najevo, jak jím pohrdá a jak hluboký je mezi nimi rozdíl. Tom touží nejen po životě, který mu nebyl dán, ale i po Philippově dívce, což ho nakonec dovede k riskantnímu plánu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (124)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní kriminální drama, kde ústředním motivem je spalující závist, která spolu s absencí morálních zábran vede k likvidaci toho úspěšnějšího a snaze pachatele vydávat se za zavražděnou oběť zločinu. Spíš než obyčejná kriminálka je to zajímavé psychologické drama, které je navíc podtržené výborným výkonem Alaina Delona v hlavní roli. Pointa se v tomto případě odklání od knižní předlohy, ale to vůbec není na škodu, amorálností je v tomhle světě beztak dost a takové zadostiučinění spravedlnosti, byť přicházející jen tak mimochodem, někdy vyloženě potěší. Pozdější americký remake jsem dosud neviděl, ale pouhý pohled na rozdíl v počtu hodnotících u obou verzí jasně dává najevo, jak obrovský je rozdíl v síle a dopadu americké a evropské kinematografie. Ty hollywoodské verze obvykle disponují jistotou desetinásobku. Celkový dojem: 80 %. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám ve svém okolí žádného mimořádně bohatého "kamaráda", kterého bych mohl zabít, odebrat mu identitu, peníze i milenku. Jenže já nic z uvedeného ke svému životu nepotřebuji, takže jsem se mohl plně věnovat tomu, zda je mi sympatičtější Phillipe, žijící z peněz papínka, či Tom, žijící z peněz Phillipa. Samozřejmě jsem se přiklonil na stranu prostého chlapce, neboť ten si musel svou zářnou budoucnost vybojovat a musel si přitom vyslechnout nejeden akt nadřazenosti od později padlých boháčů. Mně se Tomova hra prostě líbila a o moralitě v nemorálním prostředí rozhodně nehodlám moralizovat. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Alain Delon jako pan Ripley, zákeřňák a morální odpad s andělským úsměvem. Už se těším na srovnání s Mattem Damonem....update is coming soon. Zatím 75% Update po Talentovaném panu Ripleym: Zvyšuju na 5* díky střídmější stopáži a hlavně díky mnohem lepšímu zakončení. Alternativní konec Talentovaného pana Ripleyho ale vítám, člověk se tak může mrknout na obě verze bez mrhání časem. 90% ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Zlo skrývá svoji tvář… A co teprve zlo, které se skrývá za hezkou tváří talentovaného pana Delona? Dokonale zkažený až odporný, zabývající se jen svým vlastním prospěchem, kterému obětuje vše. Brilantní herecký výkon, který nenechá nikoho na pochybách, kdo vlastně tenhle pan Ripley je, a který dokáže připoutat diváka na celé dvě (v tomto případě ne dlouhé) hodiny. K tomu zajímavý příběh, příjemně dokreslující hudba, krásné záběry, skvělá režie… Zkrátka plnohodnotný filmový zážitek. Nebudu zřejmě ani první ani poslední, kdo by udělil i více než pět hvězdiček. Americký remake s Mattem Damonem jsem neviděla a mám-li být upřímná, ani po tom netoužím. Cameo Romy Schneider je roztomilé, ačkoli zbytečné, nicméně pro mladou Romy jistě příjemné zpestření volného času, které v Itálii trávila s Delonem coby jeho snoubenka. Skvěle vypointovaný konec , který snad ani není třeba komentovat. PS: Mezitím jsem remake viděla a dle mého se to nedá moc srovnávat, jak to mimochodem většinou bývá. Damon fakt není Delon a jeho pan Ripley prostě není tak zvrácený a přesvědčivý. K tomu lokace... Riskla jsem to a na potřetí koukla na Plein Soleil v TV. Přežila jsem dabing (1994), i když se normálně z Trávníčka osypávám (není divu, mám alergii - na traviny i hlas pana Trávníčka) a zůstala přilepená u obrazovky, ani jsem nedýchala, i když jsem věděla. Prostě dokonalá atmosféra a do posledního detailu propracovaný film. Třeba ta scéna na rybím trhu byla velmi výmluvná. Kolikrát atmosféra by byla dobrá k pokrájení. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Prefíkaný Tomáš Ripley, dostáva naozaj jednoduchú „domácu úlohu”, spočívajúcu skrátka v tom, aby priviedol domov do San Francisca márnotratného syna Filipa  Zelenéholista, ktorý sa akurát zdržiava na talianskej Riviére, za čo by mal následne zinkasovať tučnú odmenu vo výške 5000 dolárov... Na tom by ani nebolo vskutku absolútne nič zaujímavé, snáď okrem toho, že sa ani jednému z nich nechce odísť do „Zlatého štátu”, nebyť zlomového momentu, akejsi dlhoočakávanej situácie, odkedy nastane nielen výmena stráží, ale zároveň aj privlastnenie si cudzej identity, a všetko čo s ňou potom súvisí, vrátane toho, že zlomyselný protagonista začne používať naraz obidva „občianske preukazy” , čo so sebou automaticky prináša kopec pozoruhodných konštelácií, ktoré ma až do samotného záveru nenechávali na pochybách, ako sa vlastne celý tento príbeh vykryštalizuje... ? Ozaj, ešte sa skúsim opýtať: „Nepripomínajú vám náhodou tieto predchádzajúce vetyfilm Talentovaný pán Ripley, ktorý si odbil svoju premiéru v roku 1999, pod režisérskou taktovkou Anthonyho Minghellu ?” Pretože Tony sa práveže inšpiroval týmto Originálom, ktorý bol naprosto kľúčovým pre nasledujúci vývoj kariéry → charizmatického Francúza Alaina Delona. Teraz ani nemienim kvalitatívne porovnávať oba zmieňované tituly, keďže určite každý jeden z nich, má svoje nespochybniteľné kvality, a predsa doplním, že na frekventovaných „Zhnitých paradajkách”, jasne svieti vyššie hodnotenie pre zrovna komentovanú pôvodinu, čo ma ale neoprávňuje nikoho odhovárať od sledovania kópie, lebo v obidvoch prípadoch si môže prísť divák na svoje, záleží len od jeho vkusu ! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (14)

  • Jedná se o první filmovou adaptaci oblíbeného románu Patricie Highsmith Talentovaný pan Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1955). Příběh se stal předlohou pro četná televizní, divadelní i rozhlasová zpracování. (NinadeL)
  • V jedné z prvních scén se v epizodní roli objeví Romy Schneider, která v době natáčení byla přítelkyní Alaina Delona. (vesper001)
  • Natáčelo se na italském ostrovu Ischia a v Římě. (Cucina_Rc)

Související novinky

Reklama

Reklama